Naar blog overzicht - 25-12-2017

Weinig tijd is een slap excuus

Tijd is een keuze

Hoe vaak beantwoorden we de vraag ‘hoe gaat het?’, met ‘druk druk druuuk druk druk.’. Natuurlijk, het leven is druk. Maar evengoed bepaal jij zelf hoe je je tijd besteedt. En dat is voor iedereen anders. Ergens ‘geen tijd voor hebben’ is gewoon een slap excuus.

Tijd is een keuze

Er zit maar 24 uur in een dag. Je wilt zoveel doen, maar tijd kun je niet ombuigen. Die 24 uur, daar moet je het mee doen. Wat ga je doen met die tijd? Hierover nadenken zorgt ervoor dat je keuzes moet maken. Dan kun je maar beter kiezen voor de dingen die je écht wilt doen toch?

In een vorige blog had ik het al eerder over het verdelen van energie en druk zijn. Want…jij hebt het toch enorm druk met al die dingen die ‘moeten’ en morgen af ‘moeten’ zijn? Denk hier eens aan: als je nog maar 10% batterij op je telefoon hebt en je legt die in de oplader, ben jij dan tegelijkertijd bezig op die telefoon? Vaak wel he? En dan merk je dat die batterij wel oplaadt, maar heel langzaam. Als je je telefoon in de vliegtuigstand zet, is je batterij zo opgeladen. Verdeel dus eerst goed je energie en kijk daarna goed wat prioriteit heeft. Dat is niet alleen gezonder, maar je krijgt veel meer gedaan.

Blijf gefocust

We zijn tegenwoordig constant afgeleid. E-mail, social media en alle andere bliepjes op onze telefoon met meldingen. Als iets je aandacht trekt, wil het niet zeggen dat het prioriteit heeft. Moet je echt ‘nu’ dat appje beantwoorden? Is die e-mail die net als pop-up verscheen zo belangrijk dat je binnen 5 minuten moet reageren? Blijf gefocust.

Je leest weleens in vacatures dat het belangrijk is dat je kunt ‘multitasken’. Het kost bergen met tijd als je met verschillende zaken tegelijkertijd bezig bent. Sta niet toe dat er allerlei dingen tussendoor komen. Houd de aandacht voor hetgeen je op dat moment aan het doen bent. Misschien kun je wel multitasken, maar je kunt nooit multifocussen. Dat bestaat gewoon niet.

Tijd MAAK je

Voor mij is tijd het meest waardevolle bezit in mijn bedrijf. Van elke minuut die voorbij gaat, komt er niet één meer terug. Daarom is het voor mij elke dag weer een uitdaging om gefocust te blijven zodat ik in zo weinig mogelijk tijd het meeste bereik. En er ook voldoende tijd overblijft voor de dingen die zo belangrijk zijn in mijn leven. Tijd doorbrengen met mijn gezin of nieuwe dingen leren.

Hoe blijf je nou gefocust?

Door al die afleidingen in ons leven is het echt enorm moeilijk om die balans te vinden, focus te houden en tijd vrij te maken. Toch is het echt niet onmogelijk. Zoals ik al eerder zei, het is een keuze. Door wat aanpassingen te maken in je manier van werken, maak je die keuze. Het gaat je helpen meer tijd te krijgen en…je krijgt veel meer gedaan.

5 manieren om focus te behouden in je werk:

  • Begin elke dag met een top drie. Meer over een goede to-do-lijst kun je hier lezen. Maar zorg er in ieder geval voor dat je die drie zaken als eerste gedaan krijgt. Een nieuwe dag met nieuwe energie zorgt voor een scherpe focus.
  • Werk in blokken. Zelf leg ik alles vast in mijn digitale agenda. Ik weet precies welke taken er terugkomen, maar ook wanneer ik vrij wil ben of een lekkere wandeling wil maken in mijn pauze. Hierdoor is mijn hoofd rustiger en leeg en blijf ik gefocust.
  • Log uit op social media sites. Op je telefoon kun je al je meldingen voor social media bijvoorbeeld uitzetten. Of ‘mute’ die inkomende berichten in die gezellige groeps-whatsapp waar iedereen maar blijft door kletsen. Aan het einde van de dag kun je dan weer je meldingen checken. Werk je in de browser Chrome? Dan is er ook een handige extensie ‘Go F*cking Work’, die je helpt te focussen. Hier kun je alle sites toevoegen die je afleiden (bijvoorbeeld Facebook) en de extensie weigert je toegang op de door jou ingegeven tijden.
  • Niet multitasken. Doe het niet, het bestaat niet. Het gaat ten kosten van focus en kwaliteit. Werk daarom 1-voor-1 je to-do-lijst af. Gebruik gerust een papieren blok. Niets zo lekker om taken die afgerond zijn door te kunnen strepen.
  • Doe niet alles zelf, delegeer. We denken dat we onmisbaar zijn binnen het bedrijf en dat niemand het zo goed doet als wijzelf. Maar moet je echt al die enveloppen van die kerstmailing zelf dicht likken? Of is dit meer een taak voor de receptie of een mailingbedrijf? Heb je een (afdelings)secretaresse? Kan zij jouw afspraken inplannen of het verslag van een vergadering schrijven? Kijk welke taken je kunt uitbesteden of overdragen tijdens een vakantie.

Gebruik de komende tijd om hiermee aan de slag te gaan. Niets zo lekker om straks voldoende tijd vrij te maken voor familie en vrienden. Houd dat niet alleen tijdens de kerstperiode vast, maar pak je tijd ook in het nieuwe jaar. Laat je het mij weten hoe het gaat? Ik wens je alvast een hele fijne Kerst toe.

Ken jij vrienden en collega’s die ook graag meer tijd zouden willen hebben? Deel deze blog gerust met ze.