Naar blog overzicht - 12-10-2015

7 tips om je persoonlijkheid in te zetten in je onderneming

In mijn ogen is het allerbelangrijkste om als zelfstandig ondernemer jezelf te zijn. Zonder kunstjes. Wees jezelf! Maar hoe doe je dat dan? Jezelf zijn en daar gebruik van maken? Ik geef je 7 tips op het gebied van jezelf zijn die je direct kunt inzetten in je onderneming.

Leer jezelf kennen

Zelfkennis is de basis van jouw persoonlijke succes! Hoe vaak denk jij na over wat je doet en waarom je zo doet? Persoonlijk ondernemen gaat over jezelf werkelijk laten zien. Met je krachten, maar ook met al je imperfecties. Soms is dat best een beetje spannend, maar het is de zoektocht altijd waard. Lees ook: Hoe je beter presteert door zelfkennis

Laat jezelf zien

In een tijd waar steeds meer vraag komt naar authenticiteit kun je jezelf als ondernemer onderscheiden en hier geld mee verdienen. Je kunt geld verdienen door jezelf te laten zien! Jij hebt zoveel meerwaarde, zeker t.o.v. grote bedrijven. Staar je niet blind op wat die grote spelers kunnen dat jij niet kunt. Jij als flexibele zelfstandige professional hebt nog veel meer in je mars dan deze multinationals. Wil je weten hoe? Ik schreef eerder een blog met 8 redenen waarom het werkt om jezelf te laten zien

Leer jezelf profileren (online)

Online is waar het moeilijk wordt. Van achter je veilige computer lijkt het juist makkelijk. Het gevaar schuilt er in dat je je anders voor doet dan je daadwerkelijk bent. Vaak gebeurt dit onbewust. Zorg dat je stil staat bij wie je bent en hoe je dat online over brengt. Zorg in ieder geval dat je jezelf op al je online kanalen consequent presenteert. Volgende week zal ik over dit onderwerp een uitgebreid blog schrijven.

Leer jezelf presenteren (offline)

De eerste indruk is goud waard. Dat weet je waarschijnlijk al. Maar besef je ook dat de eerste indruk in de meeste gevallen online al is gemaakt? Daarom is het des te belangrijker dat je jouw online en offline presentatie op elkaar afstemt. Bedenk wat voor omgangsvorm prettig voor jou voelt zodat je jezelf niet hoeft te forceren. Als je online profilering aansluit op jouw offline presentatie komt niemand voor teleurstellingen te staan. Vind je het lastig om jezelf te presenteren? Laat me in de comments weten wat je het lastigste vind en ik help je verder!

Accepteer imperfectie

Niemand is perfect! Wanneer je perfectie nastreeft zit je jezelf soms in de weg. Focus je op de successen die je al wel behaalt en vier deze successen. Daarmee leg je een basis. Als je gaat accepteren dat je dingen niet kan of minder goed bent in bepaalde zaken wordt het ook makkelijker om hulp in te schakelen. Jouw imperfectie maakt je ook menselijk. Je wordt toegankelijker op het moment dat andere mensen, jouw klanten, zien dat je niet perfect bent en dat je dit durft te tonen.

Doe waar je goed in bent

Tegenover de imperfectie staat dat je ook juist heel goed bent in bepaalde zaken. Wanneer je zoveel mogelijk doet waar je goed in bent oogst je meer succes. Je kunt dan een expert worden op jouw gebied. Om ruimte te maken voor jouw expertise is het van belang dat je zaken die je niet liggen en die je veel tijd kosten vermijdt of uitbesteedt. Als jij anderen laat doen waar zij goed in zijn, kun jij beter doen waar jij goed in bent!

Leer inzien hoe je je verhoudt tot anderen

De echte pro’s kennen zichzelf door en door, weten waar hun krachten en zwaktes liggen, accepteren hun imperfecties en doen zoveel mogelijk waar ze goed in zijn. Maar deze pro’s doen nog iets heel goed: Ze kennen het effect van hun gedrag op anderen en het effect van andermans gedrag op hun eigen handelen. Jij kunt ook inzicht in dit gedrag krijgen. Leren om je oordeel uit te stellen en leren zien welke talenten en imperfecties anderen hebben. Met deze 7e tip voltooi je de cirkel en kun je echt jezelf zijn en daar gebruik van maken.

 

Hopelijk heb je wat aan mijn tips. Ik ben benieuwd hoe ik jou en andere ondernemers verder zou kunnen helpen. Ik geef veel trainingen op het gebied van gedrag en slijp die altijd bij. Laat me hieronder weten wat jij in zo’n training zou willen behandelen. Wil je meer info? Neem dan gerust contact met me op, ik vertel je graag meer over de mogelijkheden van een (team)training op maat.

Durf te delen! :)
Ken jij andere zzp’ers die wat aan mijn blog kunnen hebben? Ik zou het heel gaaf vinden als je mijn blog in jouw netwerk deelt.