Naar blog overzicht - 02-05-2018

Wat je kunt leren van Buurman en Buurman

Buurman en Buurman zijn twee van mijn allergrootste helden. Ze zijn grappig, ze zijn inventief en je kunt ontzettend veel van ze leren. Zeker op het gebied van innovatie. Dat laat ik je in deze blog zien.

Geen zin om verder te lezen? Geen nood. Je kunt hieronder ook gewoon de video bekijken. Mèt leuke beelden van mijn helden. Kun je meteen even lachen.

Begin met je onbevangen idee

Geef het maar toe, jij geniet stiekem ook van de filmpjes van deze onhandige buurmannen. Ik moet zeggen dat ik het nu een heel stuk vaker kijken sinds mijn zoon het zo leuk vindt om te kijken. Dus eigenlijk ben ik heel blij dat hij zo verslaafd is aan Buurman en Buurman.

Maar wat kun je nou eigenlijk van ze leren? Als we een aflevering kijken, volgt het vaak dezelfde verhaallijn. Buurman en Buurman bedenken eerst een idee ‘wat zou het gaaf zijn als…’ en dan gaan ze los. Samen. De ander doet dan gelijk mee. Soms is er even wat extra uitleg nodig als één van de twee het niet direct snapt. Maar daarna zijn ze beiden enthousiast en gaan ze aan de slag.

Haak mensen aan

En dat is meteen de kracht van Buurman en Buurman. Samen zijn ze altijd enthousiast en energiek. Er zit ontzettend veel energie in hun handelen. En – dit is misschien nog wel het mooiste wat je van ze kunt leren – ze gaan altijd gelijk aan de slag.

Begin meteen

Alles gaat aan de kant in de kamer, alle gereedschapsspulletjes worden erbij gehaald. Er wordt meteen begonnen. Een tekening gemaakt, getimmerd, gezaagd en verbouwd. Het maakt niet uit waar ze aan beginnen, ze beginnen gelijk.

Denk er niet te lang over na

Wij denken zelf vaak heel lang ergens over na voordat we beginnen. We denken na of het wel een goed idee is en hoe we het nog meer kunnen optimaliseren. Buurman en Buurman niet, zij gaan gelijk aan de slag.

Fouten bestaan niet

Ook maken de mannen gebruik van toeval en datgene dat er al is. Is het er, dan gebruiken ze het. Gaat het bijna fout? Geen probleem, ze proberen het toch. Ze passen hun plan aan. Fouten bestaan niet eens. Het is gewoon een gegeven en ze nemen het mee en ze passen hun plannen en uitvoering aan.

Wees blij met het proces

Misschien is het je ook weleens opgevallen dat bij Buurman en Buurman;dingen altijd eerst erger worden voordat iets lukt. Het lijkt wel alsof ze eerst van de regen in de drup terechtkomen en dan pas komen ze ergens. Ze gaan door die weerstand heen. Ze omarmen de fout en maken er wat van. Eigenlijk leren ze dus van hun eigen fouten.

Buurman en Buurman zijn altijd creatief

De eindoplossing in het filmpje is altijd creatief en iets anders dan ze van tevoren hadden bedacht. Het lijkt wel of het idee zich heeft ontwikkeld gedurende hun gestuntel. Het komt namelijk bijna nooit voor dat ze exact het idee waar ze mee begonnen daadwerkelijk ook uitvoeren.

Genoeg toffe lessen die je van Buurman en Buurman kunt leren dus. Ik ben benieuwd of ze ze meeneemt in jouw innovatieprocessen. Dus, begin met je onbevangen idee, haak mensen aan, begin gelijk, denk er niet te lang over na, omarm wat er is, zie fouten niet als fouten (maar eerder als extra informatie om door te pakken), ga gewoon door en…het maakt niet uit wat er uiteindelijk uitkomt, maar wees blij met het proces dat je hebt doorgemaakt. Want dát is innovatie.

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen.