Naar blog overzicht - 03-01-2018

Wat is jouw levensverhaal?

In deze vlog gaan we het hebben over je levensthema. Een serieus onderwerp. Herken je dat je telkens tegen dezelfde problemen aanloopt? Of dat je in bepaalde situaties steeds weer in dezelfde valkuil vervalt? Misschien wel dat je op bepaalde collega’s op een andere manier reageert. Altijd positief bij collega 1 en juist meer negatief bij collega 2. Zou je ook willen weten waar dat vandaan komt?

Ik wil je graag je een hele leuke en eigenlijk simpele oefening meegeven hoe je achter je levensthema kan komen, jouw levensverhaal. Om zo te kunnen kijken wat je met dat verhaal kunt doen en hoe dat een rol kan spelen in jouw leven. Als je eenmaal jouw levensthema kent, gaan er deuren voor je open en gaat het je inzichten geven die je ontzettend ver kunnen brengen.

Terug in de tijd

Ik wil je vragen om allereerst eventjes goed te gaan zitten. Als het goed is zit je al lekker achter de laptop, pc of je mobiel. Maar ben je onderweg en wil je graag de vlog bekijken? Kan, maar dan adviseer ik je: pauzeer de video even en ga op een later tijdstip verder. Want dit is een oefening waar je even lekker de tijd voor moet nemen. Je kunt ook onder de vlog verder lezen. Daarin leg ik de methode ook uit.

Ga dus goed zitten en ga eens terug in de tijd. Naar dat je een kleine versie van jezelf was. Ga eens naar het moment dat je nog een klein kind was. In mijn geval ga ik terug naar kleine Ruben, de kleine versie van mijzelf.

Welk verhaal sprak jou toen aan?

Denk dan eens terug aan een boek, een verhaal of een sprookje, een serie of een film die jij ontzettend vaak hebt gezien of gelezen. En ik wil dat je zover mogelijk teruggaat. Naar bijvoorbeeld dat allereerste boek dat je je kunt herinneren. Of de allereerste serie of een sprookje dat je ontzettend aansprak. Helemaal terug. Heb je dat verhaal dat je steeds terugkeek of teruglas? Mooi!

Dan de volgende vraag. Wat voor soort verhaal was dit? Wat is het overkoepelende thema van dit verhaal? Zie je een rode draad? Je kunt denken aan een avonturenboek, een misdaad, een romantisch verhaal. Wat is het thema van jouw verhaal?

Met welk karakter uit dit verhaal relateer jij je? Aan wie voel jij je verwant? Dus aan welk personage uit het verhaal kan jij je goed aan verbinden.? Met wie voel je je één? Heb je die persoon voor je?

Het verhaal in je leven

En dan als afsluiter, de laatste vraag. In hoeverre speelt dit verhaal voor jou nu nog? En in hoeverre heeft dit verhaal een rol gespeeld in je jeugd? Doet dat het nu nog?

Deel het met mij!

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. En ik ben benieuwd wat het voor jou heeft betekend. Zou je het willen delen onder deze vlog? Dat zou ik heel tof vinden. Als je het te persoonlijk vindt om te delen, kun je mij gerust een persoonlijk berichtje sturen. Ik reageer op alle berichten en ik vind het interessant om te horen wat je verhaal is.

Ik vind het ook interessant om te kijken hoe jij met dat verhaal verder kunt gaan en wat je ermee kunt doen. Misschien heb je ondertussen al wat al wat dingen herkend en denk je ‘wat bijzonder, dit is écht een terugkerend thema in mijn leven’. Ik hoop het, want vanaf dat moment kun je het gaan inzetten en ermee gaan spelen. En krijg je wellicht meer inzicht in waarom je doet wat je doet.

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen.