Naar blog overzicht - 14-11-2017

Waarom je soms even moet doemdenken

Het kan heel waardevol zijn

Moet je altijd positief denken? Als dat je niet lukt, kun je beter eerst een goed potje gaan ‘doemdenken’. Heb je je zorgen op een rij? Dan is het pas tijd om ermee aan de gang te gaan of ze juist los te laten.

Tegenwoordig is het een trend om veel bezig te zijn met positiviteit. Quotes die je om de oren vliegen, experts die je uitleggen hoe je een gelukkig persoon wordt door alleen maar positief te denken, noem het maar op. Maar wat nou als je altijd denkt in negatieve scenario’s en je hierdoor volledig vast zit in je werk? Je hierdoor geen positieve gedachten meer kunt vormen?

Alleen positief denken lost niks op

De term ‘doemdenken’ werd voor het eerst door het cabaretduo Van Kooten en De Bie gebruikt, als reactie op de algehele somberte van de jaren 70. Toch kan het nuttig zijn om eerst te ‘doemdenken’ voordat je positief kunt gaan denken en het kunt omzetten in ‘doendenken’.

Denk hiervoor aan het opstijgen van een luchtballon. Om hoog de lucht in te gaan, moet je eerst wat zandzakjes laten vallen. Je kunt die zandzakken zien als je negatieve gedachten, je zorgen. Als je ze niet laat vallen, dan zul je nooit opstijgen. Positief proberen te denken met al die ballast (zorgen) aan je mand, gaat never nooit werken.

Breng het doemdenken in kaart

Als je jezelf jarenlang hebt geconditioneerd om negatief te denken, dan moet er een wonder gebeuren wil je dit plotseling anders gaan doen. Breng daarom je negatieve gedachten in kaart. Want als we denken ‘het lukt toch niet’, waarom houden we ons dan zo bezig met deze negatieve gedachten? Hou jij je meer bezig met wat je niet wilt, dan wat je wel wilt? Dat je geen actie hoeft te ondernemen? En dat er dan ook niks kan mislukken?

Opdracht:

  • Pak een vel papier en vouw die in tweeën
  • Schrijf al je negatieve gedachten op aan de linkerzijde
  • Buig deze gedachten om in positieve gedachten. Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien: ‘Ik krijg die baan nooit, omdat ik niet de juiste kwalificaties heb. Die collega is toch slimmer’. Buig het om in ‘Ik wil graag groeien in mijn carrière en ga dit met mijn werkgever bespreken. Misschien kan ik wel een cursus volgen.’

Blijf niet hangen in het doemdenken. Het is goed om het in kaart te brengen. Maar maak er ‘DOENdenken’ van. Vaak helpt het al om een realistische blik te werpen op je gedachten die je hebt opgeschreven. Op papier ziet het er vaak heel anders uit dan in je hoofd. Zijn je angsten terecht? En wat kun je eraan doen?

Bedenk je ook het volgende:

  • Het zijn maar gedachten. Jij BENT niet je gedachten. Je kunt vaak iets doen aan die gedachten door in actie te komen. Hoe kun je dat doen?
  • Laat de controle los. Veel piekeraars zijn perfectionisten. Verlam jij omdat je overal controle over wilt hebben en een taak niet kunt uitvoeren omdat het niet ‘perfect’ is? Realiseer je dat door ontspannen te zijn, dingen juist vaak beter lopen dan je verwacht. Give it a go!
  • Heb er vertrouwen in dat het goedkomt. Soms zijn er echt zaken waar je op dit moment niets aan kunt veranderen. Die tijd nodig hebben. Blijf dan niet hangen in het doemdenken ‘het komt nooit meer goed’, maar denk eerder ‘het komt goed, maar nu nog niet’.
  • Maak je hoofd even leeg. Als je constant overspoeld wordt met negatieve gevoelens en gedachten, is het onmogelijk om je goed te concentreren. Dit kost tijd. Maar probeer zoveel mogelijk je gedachten van je af te schrijven, los te laten en je te concentreren op iets anders. Probeer in het moment te blijven.

Oefen, oefen, oefen

Door veel te oefenen kun je juist door even te doemdenken een doendenker worden. Maar dat gaat niet vanzelf. Eén keer naar de sportschool levert je ook geen instant spierballen op. Voor de ene persoon is het glas ook sneller leeg dan vol en die heeft meer oefening nodig dan iemand met een halfvol glas. Geen probleem.

Ga jij aan de slag met deze tips? Of vind je het juist lastig om die negatieve spiraal te doorbreken? Laat het mij hieronder weten.

Ken jij vrienden en collega’s die ook vaak doemdenken? Deel deze blog gerust met ze.