Naar blog overzicht - 14-08-2017

Wat is jouw visie op succes?

Wat is jouw ‘visie op succes’? Dat klinkt vaag. Want wat is succes nou eigenlijk? Dat is voor iedereen weer anders. Haal het woord ‘succes’ eraf en vraag jezelf af ‘wat is jouw visie’? Wat vind jij werkelijk belangrijk? Veel mensen zijn hier naar op zoek. Werken voor geld en status alleen is niet inspirerend genoeg. Als je een persoonlijke visie hebt, heb je je passie gevonden. Je weet wat je wilt en waarom je dat wilt.

Ontwikkel een persoonlijke visie

Wat is nou écht belangrijk voor jou? Ga dit ontdekken. Misschien weet je het al, en ben je dus al een eind op weg. Maar wellicht is het toch een stuk lastiger en moet je eerst de nodige zelfkennis opdoen. Ook met een goede dosis levens- en werkervaring is het beantwoorden van deze vraag niet eenvoudig. Stel dat je je heel lang hebt aangepast aan wat anderen denken belangrijk te vinden (en dat doen veel mensen!). Dan kan het lastig zijn om te bedenken ‘wat wil ik?’ of ‘wat vind ik écht heel belangrijk?’.

Wat wil je nu echt?

Als je als young professional aan het begin van je carrière staat, kom je er vaak door vallen en opstaan achter. Misschien heb je iets voor ogen, maar is het nog een ‘proefversie’ van wat je visie echt is. Het is niet erg om te accepteren dat je die visie soms tussendoor moet aanpassen. Wat je vroeger leuk en belangrijk vond, kan enorm verschillen met hoe je er nu over denkt. Het is en blijft een leerproces. Stuur telkens bij om helder voor ogen te krijgen wie je bent en wat je wilt bereiken.

“Wie bewonder je? En waarom eigenlijk?”

Stel jezelf vragen

Maar hoe kom je hier nu achter? Om helder te krijgen wat echt belangrijk is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wie bewonder je? En waarom eigenlijk? Neem een persoon in gedachten. Dat kan je vader zijn of misschien een collega. Of een vriendin die haar droom waarmaakt door in het buitenland die waanzinnige baan aan te nemen. Wat bewonder je daar in? Is het haar lef? Of de plek waar ze woont? Elke dag na werk met de tenen in het zand? Kortom, wat zegt die bewondering over jou en jouw wensen?
  • Waar wordt (of werd) je echt enthousiast van? Neem een situatie in gedachten en bedenk je waarom je daar zo enthousiast van werd. Dat kan iets in je vrije tijd zijn of nou juist op je werk. Was het een bepaald project op je werk? Wat was hier zo leuk van? Voelde je hier echt bij betrokken en wat was jouw rol in het project? Hoe inspireert jou dit?

Welke doelen wil je bereiken?

Zodra je voor ogen hebt wat je visie is over wat je werkelijk belangrijk vindt, kun je kijken wat jouw visie op succes is. Want als je bereikt hebt wat aansluit bij jouw visie, noem je het dan succes? Want hoe meet je succes nou eigenlijk?

Succes hoeft helemaal niet iets groots te zijn. Het kan zelfs in de kleine dingen zitten. Een succes kan een creatieve actie zijn, maar ook iets wat je al tijden wilde doen en nu eindelijk hebt gedaan. Een succes kan ook een nieuw inzicht zijn of het maken van een keuze. Succes kan zelfs het toegeven van een fout zijn.

Focus op succes

Om je doelen te bereiken kun je je successen bijhouden. Ja, ook de kleintjes. Als je dagelijks jouw successen noteert begint het proces van erkennen dat je succes ervaart. Ga nu eens kijken of je patronen ziet.

  • Wat voor soort successen beleef je vaker?
  • Met welke successen kun je meer doen?
  • Vanuit succes kun je jouw succesvolle aanpak formuleren.

Opdracht:

Begin elke dag door even 5 minuten te nemen en stil te staan bij wat je de afgelopen 24 uur hebt bereikt. Wat zijn jouw successen geweest? Noteer deze successen!

Ga jij aan de slag met het noteren van je successen? Laat het mij hieronder weten. Ik ben benieuwd!

Denk je dat je collega’s of vrienden wat hebben aan deze blog? Deel het dan gerust!