Naar blog overzicht - 30-10-2017

To do or not to do?! To-de-loe!

Wat kun je schrappen van je to-do lijst?

To do-lijstjes. Iedereen heeft ze. Je hebt vast een handige app op je telefoon om alle zaken die je moet doen op bij te houden. ‘s Avonds schiet alles door je hoofd en schrijf je het nog snel op een kladblokje dat op je nachtkastje ligt. Maar heb je ook een do-not-today-lijst en een to-de-loe-lijstje? Welke dingen wil je niet doen? Schrijf je die ook op?

Beperk je tot de kern

Zoveel te doen, zo weinig tijd. En die to do-lijst blijft maar groeien. Hoe krijg je dat ding nou leeg? En moet je alles wel doen? En zo ja, moet het nu?

Er zitten maar 24 uur in een dag en daarom kun je je hele to do-lijst niet in één keer doen. Logisch! Toch zijn er veel mensen die die to do-lijst zien als een leidraad voor je dagindeling. Niet doen! Zoals ik al in mijn vorige blog aangaf, het is heel belangrijk om je batterij goed opgeladen te houden. Even een keer ‘nee’ zeggen, je vrije tijd pakken is alleen maar goed.

Schrappen maar!

Als je alles onder elkaar op je to do-lijst laat staan, blijven die openstaande punten maar zeuren. Verdeel het daarom in hapklare brokken. Wat kun je vandaag doen? Dat is je to do-lijst. Wat kan later? Die zet je op je do-not-today-lijst. Voelt meteen rustig he?

En lekker als je die 3 taken op je lijst aan het einde van de dag kunt wegstrepen. En dat mag gerust op een noteblock. Niets werkt zo bevrijdend om ergens een dikke vette streep door te zetten. Pas als je alle taken hebt afgerond, pak je je do-not-today-lijst erbij en kun je je er eentje promoveren voor een plekje op je to do-lijst.

Pas het toe in je leven

Op je werk kan dit niet alleen heel rustig en productief zijn, maar wat denk je ervan om dit ook toe te passen in heel je leven? Vraag jezelf bijvoorbeeld af wat je het liefste doet in het leven en maak ook hier weer 3 punten van. Zijn het er meer, zet ze op de do-not-today-lijst. Zo wordt het bijna een soort bucketlist, maar dan beperkt tot wat je bijvoorbeeld binnen een week of maand wilt doen. Je kunt deze manier ook gebruiken om erachter te komen wat je nu echt wilt. In je leven of in je carrière.

Maak een lijst met zaken die je het liefste doet, maar waar je ook beter in wilt worden. Als je er dan aan het einde 3 overhoudt waar je hart écht harder van gaat kloppen, dan zijn dat jouw to do’s. Blijf je een bepaalde taak of wens maar doorschuiven naar je do-not-today-lijst en staat het er naar 3 maanden nog op? Misschien is dat punt dan niet belangrijk genoeg in je leven en kun je het definitief in de prullenbak gooien: je to-de-loe-lijst’.

De to-de-loe-lijst.

Dan zijn er nog zaken die je afleiden van je to do en je do-not-today-lijst of zaken die je vooral niet meer wilt doen. Mijn collega Marieke Franken noemt dat zo mooi de zaken voor je ‘to-de-loe-lijst’. Dingen waar je vanaf nu ‘toedeloe!’ tegen gaat zeggen. Voor iedereen is die lijst anders. Het kan zijn dat je besluit niet meer met zure negatieve mensen om te gaan, of dat je niet ieder probleem dat op je bureau wordt gegooid wilt oplossen. Of het iedereen maar naar de zin wilt maken. Ga je niet meer doen.

To-de-loe-checklist

  • Geloof je niet in die baan die wordt aangeboden? Toedeloe!
  • Past het bedrijf niet bij je? Toedeloe!
  • Heb je er geen tijd voor? Toede…afijn, je begrijpt hem.
  • Kun je het niet zelf doen, doe het niet. Of vind iemand om het samen mee te doen of iemand die het voor je kan doen.
  • Gaat het ten koste van je gezondheid? Niet doen.
  • Is het superleuk om je doen en past het binnen je planning? Doen!

Door te denken in to do’s en de to-de-loe’s toe te passen, helpt het je focussen op datgene wat jij graag wilt doen en waar je goed in bent. Grijp juist daarom de kansen die langskomen en bij jouw sterke punten passen.

Ken jij vrienden en collega’s die ook willen leren te focussen? Deel deze blog gerust met ze.