Naar blog overzicht - 05-02-2018

Tem je innerlijke oermens

Hoe kun je slim gebruik maken van je oerinstincten om eenvoudiger je doelen te behalen?

Van binnen lijken we nog erg veel op de oermens. Sterker nog, ons DNA is voor het grootste deel nog exact hetzelfde. Ook hebben we, zelfs in een moderne wereld, te maken met dezelfde uitdagingen. Ons brein werkt op dezelfde manier, volgens oude processen. Hoe kunnen we hier in 2018 gebruik van maken? Zonder dat we met een speer in een berenvel hoeven rond te rennen?

Met de kippen op stok

Ik was vorig weekend lekker een paar dagen met mijn vader aan het wandelen in de Ardennen. Doordat je in een tentje overnacht zonder licht, word je wakker zodra de zon opkomt. Iets waar we tegenwoordig een Wake-up light voor gebruiken. Na een tijdje ben je eraan gewend en ga je met de kippen op stok.

Door moderne technologie en een constante informatiestroom worden we kunstmatig uit die natuurlijke biologische klok gehaald. ‘s Avonds tv kijken of in bed op je mobiel je e-mail lezen verstoren die biologische klok. Nou kun je moeilijk zonder wekker gaan leven (althans, dat lijkt mij lastig). Daar word je baas vast niet blij van. Maar als organisatie zou je wel kunnen kijken naar een meer flexibele manier van omgaan met werktijden. Als je mensen meer op een natuurlijke wijze met tijd om laat gaan, leidt dat tot serieuze, gemotiveerde medewerkers en meer innovatie. Ben je lekker wakker, dan kom je met wakkere ideeën!

Je oerbrein kan het niet handelen

Oermensen waren de hele dag fysiek aan werk. Dat is na de industriële revolutie, maar zeker ook de informatierevolutie behoorlijk veranderd. We hoeven nu niet meer te jagen om te overleven. We gaan gewoon naar de supermarkt.

Ons brein heeft echter nog wel die overlevingsdrang. Je brein is eigenlijk niet gemaakt voor de grote hoeveelheid aan informatie die we moeten verwerken per dag. Hoeveel tijd ben jij bezig met e-mail? Soms kun je wel 50 e-mails op een dag verwerken. Maar kan jouw oerbrein dit wel aan? Wanneer is je harde schijf vol?

Zorg er daarom voor dat je die informatiestroom beperkt. Check bijvoorbeeld op vaste momenten je e-mail. Zet je notificaties uit en ook die van je telefoon. Blok activiteiten in je agenda, zodat je niet overweldigd wordt door al die informatie.

Vechten, vluchten of bevriezen

Stel dat je als oermens een roofdier tegenkomt. Wat doe je dan? Vaak zijn er dan 3 opties: vechten, vluchten of bevriezen. Nou zal het in het geval van een beer handiger zijn om te bevriezen, of dood te spelen, maar hoe zit dat op kantoor?

Hoe ga je om met die kantoorbeer? In het geval van een functioneringsgesprek, een presentatie of pittige feedback van een collega bijvoorbeeld? Je oerbrein zal op dezelfde manier reageren. Vergelijk jouw situatie dan ook met die beer. Wat is dan jouw eerste reactie?

Wat nou als je eerste reactie vluchten is? Wat kun je hieraan doen? Net zoals die oermens de volgende keer als hij door het bos gaat een speer of een vriend mee zou nemen, kun jij dat ook zo aanpakken. Vind je het spannend om een presentatie te geven? Oefen het eerst met een andere collega. Door vaker te oefenen kun je na een tijd meer natuurlijker spreken. Buikpijn als je aan je functioneringsgesprek denkt? Bereid je goed voor. Zet het op papier en neem het mee in het gesprek. Dat is dan jouw speer.

Bevriezen is zo gek nog niet

Bij bevriezen als oermens denken we wellicht eerst aan het doodliggen als er een beer in de buurt is. Maar je kunt bijvoorbeeld ook heel stil zijn als je een dier met pijl en boog wil schieten. Vandaag de dag is het net zo.

Stel, je krijgt een vraag van een collega waar je niet direct een antwoord op weet. Of je hebt er op dat moment geen tijd voor. Dan kun je de vraag even bevriezen. Zeg dan ‘Goede vraag, vind je het goed als ik daar later even op terugkom?’.

Nu je dit weet, wat kun je dan loslaten? Welke situaties herken jij? Wanneer reageer jij als een oermens? En was dat nuttig? Laat je het mij weten? Ik ben benieuwd.

Geef het door aan je tribe! Denk je dat je collega’s of vrienden ook weleens last van hun oerbrein hebben? Deel het dan gerust!