Naar blog overzicht - 08-01-2018

Stap voor stap het nieuwe jaar in

Het belang van de eerste stap

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Het is te zien. De advertenties van sportscholen met foto’s van afgetrainde lichamen vliegen weer om je oren. Iedereen schiet direct in de startblokken om keihard aan de slag te gaan met alle goede voornemens. Om er op 15 januari (Blue Monday) achter te komen, dat het mislukt is. Jammer eigenlijk. En niet nodig. In deze blog laat ik je zien hoe belangrijk het zetten van een eerste stap is. Rustig aan dus!

Vergeet die eindstreep

Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat je einddoel is. Dan kun je ergens naartoe werken. Maar het probleem is, dat mensen zich veel te veel concentreren op het einde. Hierdoor wordt de drempel juist enorm hoog.

Als je bij het beginnen van een dieet je je meteen al in een broek van twee maten kleiner probeert te proppen, kun je het na twee dagen beter opgeven. Dat werkt gewoon enorm demotiverend. Of vanuit een liggende tv-houding 5 kilometer te gaan hardlopen. Afijn, je snapt het…dat gaat natuurlijk niet werken.

Sneeuwbaleffect

Het sneeuwbaleffect kan pas beginnen als de eerste vlok is gaan rollen. Mensen concentreren zich op het einde, dan lijkt de drempel zo hoog. Focus op de eerste stap, die kan je altijd zetten. Stel dat je een sterrenmaaltijd wilt koken. Focus je niet op een onmogelijk eindresultaat, start met het halen van de ingrediënten. Wat is het eerste dat je kunt doen? Doe het!

Wat is hetgeen je graag zou willen bereiken dit jaar? Als je hieraan denkt, gaan dan meteen alle to-do’s door de hoofd? Raak je hierdoor het overzicht en de zin om te beginnen kwijt? Als dit gebeurt is je hele focus weg. Dan kun je nog zoveel enthousiasme hebben voor het resultaat, het beginnen wordt dan juist heel moeilijk.  

Lef hebben om die eerste stap te zetten

Hier ligt vaak het probleem. Focussen op het resultaat is veilig. Je mag denken en brainstormen over je mooie plan, zonder nog iets daadwerkelijk écht uit te voeren. Mooie dromen, maar er wordt geen stap gezet. Denk hier eens aan. Zonder die eerste stap kunnen er geen feedback, kritiek, afwijzing, toewijzing en andere (soms ongevraagde) meningen komen. Lekker veilig dus. Heb dus lef dit jaar en DOE HET, zet die eerste stap. Wil je namelijk resultaat, dat einddoel waar jij zo enthousiast over bent, dan zullen die stappen gezet moeten worden.

“Simple can be harder than complex: you have to work hard to get your thinking clean to make it simple” – Steve Jobs

Hou het simpel

Het kan soms enorm moeilijk zijn om die eerste stap te zetten. Soms zo moeilijk (nare feedback of het maken van een fout), dat je eigenlijk liever meteen wilt stoppen. Ga dan gewoon even terug naar de basis. Misschien moet je je eerste stap even overdoen. Of was het een valse start of had je niet de juiste schoenen aan. Kortom, wees er trots op dat je de eerste stap hebt gezet en ga ermee verder. Verlies niet je focus!

Wil je je focus behouden om bij het resultaat te komen, werk dan stap voor stap. Laat soms heel even je enthousiasme, creativiteit en energie los, want anders worden je stappen te groot en beland je heel ergens anders. Gebruik ze juist per stap en laat je niet afleiden. Verlies je focus niet.

Heb je je eerste stap gezet? Vergeet het dan ook niet te vieren! Sta bij elke stap die je zet (en dus dichter bij je einddoel komt) stil bij wat je bereikt hebt, dan realiseer je je elke keer meer dat je onderweg bent en dat je vooruitgang boekt.

Succes! Laat je het mij weten wat jouw eerste stap dit jaar was? Ik vier het graag met je mee.

Ken jij vrienden of collega’s die ook graag wat hulp kunnen gebruiken bij het zetten van een eerste stap? Deel deze blog dan gerust.