Naar blog overzicht - 17-01-2018

Stap in de teletijdmachine – een terugblik op 2018

Misschien denk je bij het lezen van deze kop dat ik een tikfoutje heb gemaakt. Maar nee hoor. Mijn blog van deze week neemt je namelijk mee in de ‘Teletijdmachine Terugblik’. Dit is een enorme toffe tool die ik heel graag met je deel. Ga je mee?

Aan het einde van het jaar en aan het begin van een nieuw jaar hebben ontzettend veel mensen het over wat voor een toffe tijd ze hebben gehad het afgelopen jaar. Veel blogs gaan hier over en op social media wordt je ook doodgegooid met posts over behaalde successen. Misschien dat je het wel herkent. Ik ook. En ik dacht ‘dat moet toch anders kunnen?’

Terugkijken is makkelijk

Het is natuurlijk makkelijk om terug te kijken op het afgelopen jaar. En het is ook goed dat je dat doet. Vier absoluut je successen. Maar doe dat ook gaandeweg het jaar. Hoe doe je dat? Via de Teletijdmachine Terugblik.

Denk je eens in dat het een jaar later is. Het is nu 31 december 2018. Of 1 januari 2019, wat jij wilt. En je kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat heb je dan allemaal bereikt? Waar kun je trots op zijn? Laten we eens een kijkje nemen. In de onderstaande vlog laat ik je zien hoe ik dat door middel van een tekening in kaart heb gebracht. Geen tijd of zin om video’s te kijken? Lees dan onder de video verder.

Opdracht: breng het jaar in kaart

  • Pak een groot vel papier en wat stiften.
  • Zet een groot kruis op het midden van het vel, waardoor je het vel in vier vakken verdeeld. Elk vak staat voor een kwartaal dit jaar.

En bedenk eens, als je terugkijkt op het komende jaar, wat je in dat kwartaal hebt bereikt. Je kan de teletijdmachine terugblik zo specifiek en concreet maken als dat jij dat wilt. Je kan zover mogelijk inzoomen als jij wilt, maar je kan ook gewoon terugkijken op het afgelopen jaar. Dan hoef je geen kruis te zetten, maar neem je gewoon eventjes door wat je het afgelopen jaar hebt gedaan.

Maar ik maak graag een overzicht per kwartaal. Ik had het ook per maand kunnen doen, dan maak je 12 vakken, maar dat gaat voor mij al een beetje serieus richting een to-do list en dat wil zeker vermijden.

Wat heb ik in 2018 bereikt?

Eerste kwartaal. Hierin heb mijn opleiding tot ‘LEGO Serious Play Facilitator’ afgerond. Daar ben ik super trots op, want nu mag ik ook de officiële LEGO trainingen verzorgen. Wat ik ook heb gedaan in het eerste kwartaal is eindelijk na een zoektocht van bijna een half jaar iemand gevonden aan wie ik mijn bedrijf ‘We gaan op kamp!’ heb mogen weggeven. Het was een zoektocht, maar ik ben ontzettend blij en ik hele goede mensen gevonden, Robert en Regina. Die nu al bijna een jaar met ontzettend veel succes en plezier ‘We gaan op kamp!’ aan het runnen zijn.

En misschien dat je het al leest, ik spreek in de voltooide vorm. En dat is de kracht van deze tool. We gaan niet bedenken wat je zou willen doen, maar wat je hebt bereikt.

Tweede kwartaal. Dit stond bij mij helemaal in het teken van het boek dat ik eindelijk heb uitgebracht, een boek over creativiteit. En aan het einde van het tweede kwartaal van 2018 kwam hij er dan eindelijk. Na de ontzettend succesvolle lancering werd het boek gretig afgenomen en werd er heel positief op gereageerd.

Derde kwartaal. Dit was eigenlijk het mooiste kwartaal. Want in dat kwartaal werd ons tweede kindje geboren. Ik kan hier natuurlijk nu gaan zeggen hoe of hij of zij heet, maar het is geen échte teletijdmachine natuurlijk. Ik weet zelfs nog niet of het een hij of een zij is. Maar nu ik aan het terugkijken ben, ben ik ontzettend blij dat dat het helemaal goed is gegaan en dat we een gezond kindje op de wereld hebben gezet.

Maar behalve dat we gezinsuitbreiding hadden in deze periode, hadden we eigenlijk ook een andere geboorte. In dit kwartaal werd namelijk de app Habit99 geboren. Deze app heb ik samen met Van Stein & Groentjes en Dennis Hardes gelanceerd. Hiermee maken we gedragsverandering leuk en helpen we je om je doelen te bereiken.

En aan het einde van het kwartaal was er ook eindelijk de zo gewenst teamuitbreiding. Want het ging zo goed dat we extra mensen hebben moeten aannemen. Ons team werd vergroot en we haalden ontzettend leuke mensen in huis.

Vierde kwartaal. Tijdens het laatste kwartaal van het jaar keek ik terug op een jaar vloggen. Elke week lanceerde ik een video zoals deze. En dat niet alleen, de teller haalde dat kwartaal ook de 20. Twintig bedrijven die we in 2018 hebben mogen helpen om een creatieve omgeving te creëren. Ook ben ik ontzettend trots op dat we met de Gamification Academy nog verder zijn gegroeid. En nog meer mensen hebben kunnen bereiken om spel- en game-elementen in te zetten. Dat we hun werk nog leuker en effectiever konden maken en hun uitdagingen op konden lossen.

En nu jij…

Je ziet het, de oefening is heel simpel. Maar ga er maar even goed voor zitten en visualiseer je echt eventjes dat je een jaar verder bent. Als je dan terugkijkt op 2018:

  • wat wil je hebben bereikt?
  • waar ben je trots op dat je het hebt bereikt?

En let op, dit is geen wishlist. Dit zijn geen goede voornemens. Nee, het zijn echt dingen waarvan je hebt gezegd: “Ja, dit heb ik echt concreet gedaan en hier heb ik mij hard voor gemaakt.”

Het is ook geen to-do list, dus maak het niet té specifiek. Want dat kan je ook weer beknellen. Nee, het mag meer een richtlijn zijn, het kan iets zijn waar je je het hele jaar naartoe terug kan kijken. Want als je nu dit vel maakt, dan kun je hem ophangen en kun je er elk moment van de dag eventjes naar kijken.

En zo kun je aan het eind van elk kwartaal even terugblikken:

  • heb ik inderdaad gedaan wat ik had gezegd dat ik zou doen?
  • heb ik bereikt wat ik had willen bereiken?

Want, als je een kijkje neemt in de toekomst zul je zien, dat het hard werken is, dat het niet vanzelf gaat. Ik heb echt moeten leren om mijn creativiteit en mijn werkzaamheden te structureren. Door schade en schande heb ik geleerd hoe belangrijk een goede planning is. Je hebt er hard voor gewerkt en daar mag je trots op zijn, maar is het iets waar je consequent elke dag aan moet werken. Het zal soms tegenvallen. En echt, het is helemaal niet zo rooskleurig als iedereen het altijd doet lijken aan het eind van het jaar. Dan lijken altijd de successen gigantisch te zijn. Maar bedenk je maar eens van tevoren welk succes jij zou willen bereiken. Zodat jij daar aan het eind van volgend jaar trots op kan zijn.

Dus. Kun jij op 31 december 2018 terugblikken op een geweldig 2018? Ik hoop het voor je. Ik gun het je! Heel veel succes!

Een ontzettend goed en gezond 2018 gewenst. En zet hem op. Knallen! Je kan het!

 

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen.