Ondernemen is topsport, verliezen ook!
Naar blog overzicht - 15-08-2016

Ondernemen is topsport, maar verliezen is dat ook! 

Afgelopen weekend zette ik mijn wekker om 03:00u ’s nachts om onze Nederlandse olympiërs Ranomi en Dafne in actie te zien. De afloop van hun races kennen we allemaal. Maar wat mij zo verbaasde was de reactie die volgde. Plots waren het niet meer ‘onze’ sporters. Ik zag ontzettend veel teleurstelling en zelfs woede langs komen bij de nederlandse ‘fans’. Zij hadden voor niks hun wekker gezet. Maar dat is niet hoe ik er over denk. Mijn wekker ging niet voor niks…

We zijn gewend geraakt aan succesvolle sporters. We kijken alleen naar de succesverhalen. Wanneer de sporters slagen en een medaille winnen staan we vooraan om de sporters te eren. Een olympische medaille staat zelfs garant voor jaren succes in het schnabbelcircuit. Luister ook naar de BNR column van Paul Laseur over Olympische sprookjes over dit onderwerp.
We hijsen onze sporters bij succes op een schild en paraderen met hun mooie verhalen van jaren training. Dat is een voorbeeld voor ons allemaal. Maar wanneer deze zelfde sporters falen vergeten we dat dit eigenlijk een veel groter voorbeeld is.
“Falen komt vele malen vaker voor dan winnen. Goed falen heeft pas echt een voorbeeldfunctie.”
We hebben gelijk onze mening klaar. Ik zag dit weekend serieus mensen die boos waren op Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo omdat ze nu voor niks hun wekker hadden gezet om 03:00u ’s nachts. Ik was ook een van die mensen die zijn wekker zette omdat ik deze spannende sportmomenten wilde meemaken. Dafne en Ranomi wonnen geen medaille, terwijl iedereen dat wel van hen verwachtte, bijna eiste, zo blijkt.

Topsport is meer dan winnen alleen

Zoveel mensen lijken zich niet te realiseren dat topsport meer is dan winnen alleen. Natuurlijk zijn de succesverhalen van winst op de Olympische spelen geweldig. Maar het zijn juist de verhalen van het toewerken naar dit soort hoogtepunten die het mooi maken.

  • Keihard werken
  • Vertrouwen in eigen kunnen opbouwen
  • Dingen laten en opofferingen maken
  • Volledige focus
  • Mensen om je heen verzamelen die je helpen excelleren
Als je je beseft hoeveel deze sporters hebben gedaan om op dit punt te komen, begrijp je ze ook beter wanneer ze het net niet halen. Ik vind deze reactie van judoka Marhinde Verkerk, vlak na haar vroege uitschakeling, echt prachtig!

Ze wil er gewoon niet aan dat haar 4 jaar training en afzien nu al voorbij zijn. Ik zit met kippenvel op de bank, telkens weer als ik deze beelden zie.

Er zijn zoveel meer sporters die een medaille net niet halen…

Dat is ook waar ik zoveel raakvlakken zie met ondernemen. Niet met die winst. Natuurlijk zijn er heel veel succesverhalen van ondernemers en startups. We kennen ze allemaal.
Er zijn echter nog veel meer verhalen van ondernemers die uiteindelijk geen medaille winnen. Die niet met hun kop op voorpagina’s prijzen, die niet op seminars spreken over hun successen. De ondernemers die ook keihard werken, vertrouwen opbouwen, dingen laten, volledige focus hebben en mensen om zich heen verzamelen die hen helpen excelleren.
Dat vind ik de mooie verhalen. Ik zoek altijd naar bizar bijzondere organisaties en mensen. En dit soort ondernemers zijn voor mij bizar bijzonder. Niet omdat ze prijzen winnen, maar omdat ze mee doen aan de wedstrijd en er alles voor geven. Dat is tenslotte toch ook de olympische gedachte:
“Meedoen is belangrijker dan winnen”
Laten we de sporters die niet winnen wat meer eren en laten we ondernemers die keihard werken ook weer de waardering geven die ze verdienen.
Ik kijk nu al uit naar de volgende uitschakeling van Nederland…
Ruben Klerkx – Createur

Wat vind jij het mooiste sportmoment van deze Olympische spelen?

Laat hieronder jouw reactie achter…