Naar blog overzicht - 20-09-2018

Meer falen is de grootste onzin

Meer falen, en dat dat goed zou zijn, is de grootste onzin die er is! We willen toch geen medewerkers die alleen maar bezig zijn om fouten te maken? Die juist willen falen? Van die faalhazen?

Nee, natuurlijk is de achterliggende gedachte wel goed, maar zeggen dat we meer moeten falen slaat nergens op. Je wilt dat je mensen, je medewerkers, minder risicomijdend worden. Tenminste, dat mag ik hopen. Want dan is de kans op succes, op een goed idee ook groter.

Bekijk de vlog hieronder of lees onder video verder.

Niet falen, maar stimuleren om te proberen

Dat doe je niet door te zorgen dat ze meer willen gaan falen. Nee, dat doe je door te zorgen dat ze meer willen ‘proberen’. We zouden juist moeten stimuleren dat mensen vaker iets nieuws starten. Om meer dingen te proberen. Hierdoor worden organisaties innovatiever en passen ze zich beter aan aan veranderende omstandigheden.

„Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.” Ierse schrijver Samuel Beckett (1906 – 1989)

Fouten maken doet iedereen

En dat je daarbij soms een fout maakt, ja dat is evident. Dat gebeurt. Dat is niet niet falen, dat is succes. Niet voor niets wordt er gesproken over ‘trial and error’ en niet over ‘trial and succes’. Het geeft je de kans om je te herpakken en te verbeteren.

Want het kan zijn dat je iets probeert te bereiken, maar dat het compleet mislukt. Wat doe je dan? Je kunt zeggen dat je dan een ‘faalhaas’ bent. Maar je kunt ook zeggen dat je in ieder geval een manier hebt ontdekt waarop het dus niet moet. Zie je hoe de kans op succes dan alleen maar groter wordt? Want nu ga je door totdat je de manier hebt gevonden die wel succesvol is, die wel werkt.

Dus, zorg ervoor dat je meer probeert! Dat je meer oefent! Maar stop met te proberen om te ‘falen’. Het kan zijn dat je denkt “Ruben, je bent hier de grootste onzin aan het verkopen en ik ben het hier niet mee eens.” Dat kan, misschien faal ik hier wel miserabel, maar ik probeer het tenminste. Laat je hieronder weten hoe jij er tegenaan kijkt?

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen.