Naar blog overzicht - 14-02-2018

Kun je creativiteit leren?

Creativiteit, is het een talent en is het aangeboren? In deze vlog laat ik je zien dat iedereen creatief kan zijn en het kan leren.

De vraag of creativiteit aangeboren is of dat creativiteit kan worden aangeleerd heeft mij heel lang beziggehouden en ik heb er veel onderzoek naar gedaan. In mijn zoektocht heb ik veel mensen hierover ondervraagd en ik neem je graag mee langs de antwoorden.

Bekijk de vlog hieronder of lees onder de video verder.

Kun je creativiteit leren en… zijn we nou allemaal creatief of niet?

Is creativiteit een vaardigheid, een talent? Is het iets dat je kunt leren of is het juist aangeboren? Kun ook jij creatief zijn of is het alleen voorbestemd aan een aantal excentriekelingen of bijzonder getalenteerde mensen?

Ik weet zeker dat je creativiteit kunt leren door hard te werken. Maar voordat ik je dat ga uitleggen, is het handig om te weten wat creativiteit nou eigenlijk is.

Wat is creativiteit nou eigenlijk?

Ik heb honderden mensen gevraagd naar hun ideeën over creativiteit en wat het volgens hen is.
En ik kwam tot de conclusie dat het allereerst belangrijk is om goed onderscheid te maken tussen creatief DENKEN en creatief DOEN.

Je hebt natuurlijk kunstenaars die prachtige werken maken en daar moet je toch echt wel een talent voor hebben. Maar je hebt ook creatieve denkers. Dat zijn personen die juist met innovatieve ideeën komen. Zij zorgen steeds weer voor vooruitgang. Ook dat is creativiteit en op deze vorm van creativiteit richt ik mij.

Creatief denken – iedereen kan het

Uit alle antwoorden, alle gesprekken die ik met mensen voerde kwamen eigenlijk toch wel steeds vergelijkbare elementen naar voren. Zo vormde ik een definitie van creativiteit die ook heel dicht bij de definitie van Sir Ken Robinson ligt. Misschien ken je hem wel van de video ‘Does school kill creativity?‘. Als je de video nog niet hebt gezien moet je die echt even bekijken. Een aanrader.

Met mijn eigen aanpassingen kwam er het volgende uit:

Wat is creativiteit?

“Creativiteit is het proces van het genereren en realiseren van originele ideeën die waarde hebben.”

Er zitten 4 elementen in deze definitie die ervoor zorgen dat je weet of je creatief bent of het kan worden.

  1. Het is een proces. Het is het hard werken en het gaat niet vanzelf. Je moet het opzoeken, je moet er je best voor doen. Oftewel,  zoek naar het proces, leer het proces en verfijn het proces.
  2. Genereren en realiseren. Het is een proces waarmee je ideeën genereert en ook hier kun je aan werken. Je kunt als het ware je eigen ideeënmachine worden. Heb je ideeën gegenereerd? Dan ga je ze realiseren. Want als je ze alleen maar in je hoofd houdt heb je er niet zo veel aan. Spreek je idee uit. Een idee bestaat pas, wanneer het out in the open is. Dus zorg dat het ook wordt gerealiseerd. Ideeën werkbaar maken, dat is een wezenlijk onderdeel van het creatieve proces.
  3. Originele ideeën. Ik heb het bewust niet over ‘nieuwe ideeën’, omdat ik denk dat dit bijna onmogelijk is. Alles is eigenlijk al een keer bedacht. Volledig nieuwe ideeën bestaan niet omdat deze ideeën in de kern weer samenraapsels zijn van eerder bestaande ideeën. Originaliteit gaat over de context waarbinnen ideeën worden bedacht. Kun je origineel zijn in jouw context?
  4. Heeft je idee waarde? En met waarde bedoel ik niet perse alleen maar ‘is het geld waard?’. Nee, die waarde kun je op allerlei manieren zien. Het is vooral belangrijk om weer te kijken naar de context en daarbij ook de doelgroep. Want voor wie heeft het waarde? Als het alleen voor jou als bedenker al waarde heeft dan is het ook goed. Maar ben jij voor een bedrijf aan de slag, dan moet het natuurlijk waarde hebben voor de organisatie waar jij voor werkt.

Kun je creativiteit leren?

Creativiteit kun je absoluut leren. Het gaat alleen niet vanzelf. Je moet er je best voor doen. Ik help je ontzettend graag om dit te leren. Volg dus deze blogs en bekijk mijn vlogs op mijn YouTube-kanaal. Hier geef ik nog meer tips over creativiteit. Hoe je het kan ontwikkelen, benutten en vooral..vergroten!

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen. Alvast fijne feestdagen gewenst.