Naar blog overzicht - 31-07-2017

Keuzestress? Weten wat je wilt en ga er dan voor!

Stop met twijfelen en gá voor die droom.

Jezelf leren kennen is één ding, maar met die kennis aan de slag gaan blijkt vaak nogal een uitdaging. Want nu jij erachter bent gekomen ‘wie je nu eigenlijk bent, is het afgelopen met het twijfelen. Nu is het tijd om te gaan voor je droom! Toch?

Ik zie dat dat moment vaak uitblijft. Want die stemmetjes in je hoofd blijven maar zeuren. “Dit is niet het moment”, “De wereld is oneerlijk”, “Het lukt me nu toch niet”, “andere mensen maken mijn droom onmogelijk” of “ik heb niet de skills in huis om mijn droom mogelijk te maken.” Stop daarmee!

Je probeert de schuld af te schuiven op iets of iemand anders. Want het is toch makkelijker dan toegeven dat je niet 100% voor je droom wilt gaan? Of misschien lijkt je droom onbereikbaar, omdat je niet weet hoe je er moet komen. Voor het gemak zeg je dan maar dat je niet weet wat je wilt. Zodra je dat wel weet, lijkt je droom realistischer en kun je sneller toegeven dat je dat wilt.

Help, keuzestress!

Ook het maken van een keuze is een keuze. Je bent begonnen met het leren kennen van jezelf, omdat je graag een gezonde succesvolle carrière wilt. Maar je zit vast. Om los te komen van de denkbeelden die je vasthouden, moet je uiteindelijk een keuze maken. Misschien is die keuze wel: zitten waar je zit en niks doen. Of je kijkt juist kritisch naar jezelf, waar je goed in bent, wat je grootste droom is en hoe je die droom kunt bereiken.

“Door je droom te delen, maak je er in je hoofd al een realistisch plan van.”

Stop met zeggen dat je niet weet wat je wilt: waarschijnlijk heb je faalangst of keuzestress. Jij legt de lat zo hoog voor je droom dat het idee alleen al je blokkeert om er überhaupt aan te beginnen.

Keuzestress is letterlijk stress die je krijgt omdat je een keuze moet maken. Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid keuzes die je moet maken, maar ook omdat je één hele lastige keuze moet of wilt maken. Een keuze die bepalend is voor de rest van je carrière en leven of veel impact heeft.

Vaak heeft keuzestress te maken met faalangst. De angst om de foute keuze te maken. Want hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt? We stellen het maken van een keuze uit en we wachten af wat er voor ons besloten wordt. Maar op die manier verliezen we al snel de regie over ons eigen carrière. Op zich is geen keuze maken natuurlijk ook een keuze, maar als deze gebaseerd is op de angst om de foute keuze te maken zal het resultaat vaak niet het gewenste resultaat zijn.

Het is helemaal niet erg om faalangst te hebben. Faalangst betekent eigenlijk dat je iets zo belangrijk vindt, dat je bang bent om het te verprutsen. Dat is een gezonde vorm van spanning, zeker als het om een belangrijke beslissing in je carrière gaat. Twijfel je dus of je iets goed doet of niet? Niet erg. Het laat zien dat je een professional bent en het gewoon heel goed wilt doen. De twijfel wordt ongezond wanneer het je hele leven in beslag neemt en het je lamslaat. Dat soort angst kan zelfs omslaan in hevige stress en zelfs een burn-out.

Of je kunt geen eerste stap maken, omdat je niet helemaal helder hebt wat je droom is. Het eindresultaat is veel te ‘blurry’. Herken jij dit? Wacht niet totdat je meer zelfvertrouwen hebt om in beweging te komen, tot je angst helemaal weg is. Pak het juist andersom aan. Bij elke kleine stap groeit je zelfvertrouwen en komt je droom scherper in beeld.

Begin gewoon!

Hou in je achterhoofd: bij nieuwe dingen komt angst altijd om de hoek kijken en iedereen heeft daar last van. Hoe kom je er vanaf? Door gewoon te beginnen. Baby steps. Hou het klein, maar start in ieder geval ergens mee. Bij iedere stap ben je dichterbij je doel: je droom. Vier die momenten met jezelf. Dat zorgt voor meer eigenwaarde en versterkt je zelfvertrouwen.

Deel je droom

Maak je droom realistisch door er bijvoorbeeld met anderen over te praten. Door je droom te delen, maak je er in je hoofd al een realistisch plan van. Een soort elevator pitch, maar dan voor je droom.

Mensen vinden het leuk om te luisteren naar iemands dromen, maar je hebt ook ‘joy killers’. Zij kunnen je droom ondermijnen door dingen te zeggen als “maar daar heb jij toch helemaal niet voor geleerd?”, “dat is niks voor jou joh” of “zo vaak switchen is toch niet handig voor je pensioen?”. Soms kan het handig zijn om iemand er met een realistisch oog naar te laten kijken, maar als het om iets gaat wat je écht wilt doen…dan moet je je ook hier niet door uit het veld laten slaan. Kill the joykillers.

Ken je de geluksverpester van Draadstaal?

Visualiseren van je droom

Als het goed is ben je in de blog over ‘zelfkennis‘ aan de slag gegaan met het leren kennen van jezelf. De laatste twee vragen waren:

  • Wat is mijn grootste droom?
  • Wat moet ik doen om die droom te verwezenlijken?

Opdracht

Je weet wat je wilt, maar nu moet je nog de strijd aan gaan met je patronen. Soms weet je ze wel te benoemen en zijn ze simpel. Bijvoorbeeld, ‘ik heb inkomen nodig, daarom kan ik niet van baan wisselen’. Maar vaak zijn het onbewuste patronen. Die belemmeren je te luisteren naar ‘wat je wilt’ en zo kom je nooit in actie om je droom waar te maken.

Geef de komende tijd eens antwoord op de onderstaande vragen. Als je wilt mag je je antwoorden ook met mij delen.

  1. Wat als ik geld kan verdienen met iets wat ik super leuk vind om te doen?
  2. Wat vind ik eigenlijk leuk?
  3. Waar word ik blij van?
  4. Wat zou ik zelfs gratis willen doen?
  5. Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?
  6. Gun je jezelf het geluk? (of haal je jezelf juist naar beneden?)
  7. Hoe kan ik mijn angsten overwinnen?
  8. Hoe krijg ik het voor elkaar om mijn droom te volgen en niet de mening  van anderen?

Ga jij de uitdaging aan? Laat het mij hieronder weten. Ik ben benieuwd!

Denk je dat je collega’s of vrienden ook met hetzelfde probleem zitten? Deel het dan gerust!