Naar blog overzicht - 03-07-2017

Jouw persoonlijkheid is uniek!

En hoe gebruik je zelfkennis om je droom te realiseren?

Inmiddels weet jij dat zelfkennis enorm belangrijk is. Als het goed is ben je vorige keer lekker aan de slag gegaan met de zelfkennis-vragen. Ben je daar al iets wijzer van geworden? Want het is zo belangrijk dat werk bij je persoonlijkheid past. Bij je sterke en zwakke kanten, bij wat jij belangrijk vindt en bij je droom die je uiteindelijk wilt realiseren. Pas als je duidelijk je persoonlijkheid kent, weet je werkelijk of je werk bij je past. Maar hoe pak je dat aan?

Om volledig gelukkig te zijn in het werk dat je doet, moet je uiteraard werk doen dat je leuk vindt, in een fijne omgeving, samen met fijne mensen. Alles moet bij jou passen. Om dat zo goed mogelijk te laten passen, is het belangrijk om bij jezelf te beginnen. Het begint met weten wie je bent en zijn wie je bent.

Jij bent uniek!

Zelfkennis is erg belangrijk. Je krijgt er energie van als je weet waar je goed in bent. Tegelijkertijd is het fijn om te weten waarom anderen jou nou waarderen. Hierdoor kun je beter doen wat je leuk vindt.

Niemand is zoals jij. Mensen zijn stuk voor stuk unieke wezens die zichzelf op allerlei mogelijke manieren ontwikkelen. Hiernaast zijn wij voortdurend bezig met het observeren en beoordelen van onze eigen persoonlijkheid en die van anderen. Dat kan soms een vervelend gevoel geven, iemand in een hokje stoppen. Is hij of zij een ‘levensgenieter’, ‘egoïst’ of ‘niet serieus’? Dat klinkt misschien negatief, maar het kan heel erg nuttig zijn. Zo kun je bij het maken van die hokjes over jezelf denken ‘Hey, dat ben ik!’ of ‘Eh, dat ben ik totaal niet!’. Dit zet je aan tot nadenken.

Als we anderen omschrijven, hebben we enorm veel woorden voor verschillende karaktereigenschappen. Vaak kun je veel eigenschappen samenvatten tot één karaktertrek. Praat je bijvoorbeeld graag, ben je spontaan en loop je alle borrels af, dan kun je jezelf ‘extravert’ noemen. Als je je meer gaat verdiepen in persoonlijkheidsmodellen, ontwikkel je mensenkennis. Dat zorgt er niet alleen voor dat je je collega’s beter leert kennen en begrijpen, maar je wordt er ook een fijnere collega door.

Begrijp je eigen persoonlijkheid

De juiste keuzes maken in je leven wordt een stuk gemakkelijker als je je persoonlijkheid begrijpt. Zo zijn er verschillende persoonlijkheidstesten die je al een heel eind op weg helpen. Zo maak ik zelf graag gebruik van de DISC test. Met deze test kom je erachter hoe de vier DISC gedragsstijlen; Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus je houding richting anderen en je dagelijkse gedrag voorspellen. Je kunt de test hier doen.

Een andere persoonlijkheidstest is de ‘Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)’. Als je die test invult, ontdek je hoe jij graag werkt, wat je drijfveren zijn, waar je goed in bent, waar je voor staat en je innerlijke blokkades en verbeterpunten. De MBTI gaat uit van voorkeuren op vier gebieden:

  1. waar haal je je energie vandaan?
  2. hoe neem je waar?
  3. hoe beslis je?
  4. hoe leef je?

Elk van die voorkeuren heeft een letter en die lettercombinatie geeft je persoonlijkheidstype aan. Doe de test hier.

Dit soort testen geven je een basisbeeld van je persoonlijkheid. Het helpt je een eindje op weg, maar het is natuurlijk niet compleet zaligmakend.

“Eerst ga je kijken: wat wil ik? Pas als dat duidelijk is, kijk je verder hoe je het voor elkaar gaat krijgen.”

Heb je helder wat je persoonlijkheidstype is? Het kan je helpen om boven tafel te krijgen wat je dromen nou eigenlijk zijn en welke sterke kanten je hebt. Met die info kun je concreet aan de slag. Zet jezelf in eerste instantie zo breed mogelijk in. Bekijk alle mogelijkheden. Kijk in eerste instantie niet naar belemmeringen. Als je je daarop focust, raak je alle creativiteit kwijt. Ga er vanuit dat alles mogelijk is. Focus niet op geld en laat een opleiding even buiten beschouwing. Alle dromen zijn mogelijk! Eerst ga je kijken: wat wil ik?  Pas als dat duidelijk is, kijk je verder hoe je het voor elkaar gaat krijgen.

Ga jij de komende week aan de slag met een van deze testen of heb je juist een andere manier om je persoonlijkheid in kaart te brengen? Laat het mij hieronder weten. Ik ben benieuwd!

Denk je dat je collega’s of vrienden ook wel een portie zelfkennis kunnen gebruiken? Wil je het als team er gezamenlijk mee aan de slag? Deel het dan gerust!