Naar blog overzicht - 21-02-2018

Jouw creatieve supermodus

Wat is dit en hoe vind je die van jou?

Wil jij meer creativiteit in je werk brengen en zoveel mogelijk ideeën genereren? Misschien is je antwoord ja. Maar hoe pak je dat dan aan? Hoe vind je je ‘creatieve supermodus’? In deze blog geef ik een hoop tips om je creatieve knop ‘aan’ te zetten. Laat de ideeën maar lekker stromen. Lees je mee?

Wat is je creatieve supermodus?

Je weet inmiddels dat ik jou en anderen graag help om zo creatief mogelijk te werken en zoveel mogelijk ideeën te genereren. Maar wat mij vaak opvalt, is dat mensen vastzitten in een systeem. Dat kan een systeem van vergaderen zijn of de manier waarop altijd gebrainstormd wordt. Prima natuurlijk, maar dat systeem is opgezet voor de hele club. Een generiek systeem. Het vertelt je niet hoe jouw ideeën het beste naar voren komen. Wat jouw creatieve supermodus is.

Bekijk de vlog hieronder of lees onder de video verder.

Wat werkt voor jou?

Er zijn verschillende manieren om creatief te kunnen werken. Maar om die supermodus te vinden, is het goed om te kijken wat nu precies voor jou het beste werkt. Hieronder een aantal tips om daarachter te komen.  

  • Je houding om ideeën genereren

Op welke manier werk jij het beste? Wat vind je het prettigst? Genereer jij je ideeën het liefst zittend, staand of zelfs liggend? Probeer het maar eens. Liggend komen vaak hele goede ideeën langs. Daarom heb je vaak als je hoofd net je kussen raakt ineens een geniale ingeving. Staand kan ook goed werken. Bijvoorbeeld onder de douche wanneer je je shampoo in je haar aan het masseren bent. Ineens een ‘eureka moment’. Tip: zorg ervoor dat je in de buurt van die plekken altijd een notitieblokje of pen hebt liggen (wees maar creatief hoe je dat onder de douche regelt…)

  • Lopend naar betere ideeën

Van lopen is ook bewezen dat je betere ideeën krijgt. Ga daarom eens een lekker eind lopen als je vastzit. Ga niet meteen de marathon rennen of duf lopen slenteren, maar zorg voor een lekkere stevige wandelpas..

  • Rockend naar geweldige ideeën

Wil jij je ideeën genereren in stilte of juist met een lekker muziekje op de achtergrond. Dit is voor iedereen anders. Test het eens uit. En varieer dan met verschillende muziekgenres. Klassieke muziek om je goed te kunnen concentreren? Of misschien werkt dat juist bij jou op je zenuwen en heb je liever een keiharde rockplaat op de achtergrond. Om die ideeën er snoeihard uit te knallen. En kijk dan ook eens hoelang die muziek moet aanstaan. Heb je het nodig om op te starten of juist om gedurende het hele proces je te helpen? Het kan allemaal.

  • Pak je rust

Hoeveel tijd heb je nodig om ideeën te genereren? Vaak denken mensen zich kapot, omdat ze maar doorgaan totdat ze het idee hebben. Even rust nemen kan zoveel beter werken. Of werk in korte sprints. Over het algemeen wordt er gezegd dat 25 minuten een tijdspanne is waarbij je concentratie ideaal is. Na een periode van hard werken  iets anders doen (die lekkere rockplaat opzetten misschien?) is daarom écht aan te raden om jouw creatieve supermodus vast te houden.

  • Alleen of juist samen?

Ben jij iemand die ideeën bedenkt in alle rust of betrek je liever anderen erbij? Dit kan voor iedereen anders zijn. Een combinatie van alleen en samen kan ook prima werken. Eerst zelf iets uitwerken en daarna je laten inspireren door anderen kan een top combinatie zijn.

Aan de slag!

Dit zijn enkele tips die je kunnen helpen je creatieve supermodus te vinden. Ga het voor jezelf eens na en probeer het uit. Kijk wat voor jou het beste werkt. En…laat je mij weten hoe jouw creatieve supermodus eruit ziet? Ik ben enorm benieuwd.

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen. Alvast fijne feestdagen gewenst.