Naar blog overzicht - 16-11-2015

Hoe je echt in actie komt…

Plannen genoeg, goede ideeën te over maar tegelijkertijd weinig vooruitgang in je onderneming? Wat doe je er aan? Je moet in actie komen en het ‘gewoon doen’. Klinkt simpel toch? Dat is het ook!

Herken je het dat je boordevol ideeën zit en dat je dagen kunt vullen met plannen maken? Vanuit al je plannen komen actielijstjes en to-do-notes, soms zelfs hele weekplanningen. Maar wanneer je aan het einde van de week terug kijkt naar wat je hebt gedaan valt het toch weer tegen. Lang niet alle plannen zijn uitgevoerd en in sommige gevallen ben je niet eens dichter in de buurt van je doel gekomen. Herkenbaar? Lees dan verder om te zien hoe je dit kunt oplossen door 1 simpele vraag aan jezelf te stellen…

Het begint met doelen stellen

Het bereiken van je doelen begint bij het stellen van je doelen. Ik schreef al eerder een blog over het stellen van bizar hoge doelen. Deze methode werkt heel goed als je accepteert dat je soms je doelen niet haalt en dat je fouten maakt onderweg. Het gaat hierbij om de weg naar je doel toe en niet het daadwerkelijk bereiken van je doel. Toch werkt deze methode niet voor iedereen. Als je liever hele realistische doelen stelt en er op gebrand bent om deze te behalen kun je beter anders te werk gaan.

Het gevaar van alles willen plannen en het maken van lijstjes is dat je niet meer toe komt aan het daadwerkelijke uitvoeren van je plannen. Herken je dat? Lijstjes maken tot in den treuren en je agenda telkens aanpassen aan de nieuwe realiteit. Wachten op het juiste moment? Dat is killing, geloof me! Je wilt actie. Actie is nodig om je plannen tot werkelijkheid te maken.

Hoe je van idee naar actie komt…

Als je jouw doelen helder hebt zul je van de ideeënmodus naar de actiemodus moeten. Stop met in je hoofd zitten, luister naar je hart en laat je handen wapperen. Deze overgang kun je met 1 simpele vraag bewerkstelligen. Het is een vraag die je wat mij betreft niet vaak genoeg aan jezelf kan stellen:

Wat kan ik NU al doen om dichter bij mijn doel te komen?

Zoals ik al zei is het een simpele vraag, maar hij is o-zo effectief. Vraag jezelf af wat je nu, op dit moment kan doen. Hoe klein deze stap ook is, het is er eentje die je dichter bij je doel brengt. Juist doordat de vraag zo simpel is wordt hij vaak vergeten. Het leuke is dat het antwoord in 9 van de 10 gevallen ook simpel is. Je zult dus makkelijk resultaat kunnen boeken.

Te mooi om waar te zijn?

Nope! Zoals alle slimme oplossingen is ook deze oplossing zeer simpel en effectief. Je hoeft nu niet ineens al je stappenplannen en actielijsten weg te gooien. Je kunt nog steeds lijstjes maken met actiepunten maar vraag je bij je eerstvolgende actiepunt af wat je nu al kunt doen om dat punt tot een succes te brengen. Ik heb soms dagen dat ik van al mijn punten uit een stappenplan in ieder geval 1 ding direct onderneem. Door zelf in actie te komen komt er vaak ook een reactie. Enkele voorbeelden:

  • Je stelt een vraag –> Je krijgt een antwoord, zaken worden duidelijker
  • Je spreekt iemand zijn voicemail in –> Je zult een bericht terug krijgen
  • Je neemt iets nieuws in gebruik –> Je hebt een nieuwe ervaring
  • Je zoekt informatie op –> Je wordt wijzer en zult nieuwe vragen bedenken

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden van ‘kleine’ acties die je direct kunt ondernemen. Wellicht heb jij ook nog suggesties. Laat het dan weten onder deze blog. Waar het om gaat is dat je telkens in die actiemodus komt. Als je elke dag ten minste één actie onderneemt, hoe klein ook, dan kom je elke dag een stapje dichter naar je doel!

Ik hoop dat jij ook binnenkort jouw doel bereikt. Dus zet ‘m op!!

 

Wil jij heldere doelen stellen en deze binnen no-time bereiken? Neem dan contact met me op. Ik help je succes bereiken en organiseer graag een training voor jou en je team!

Ken jij andere ondernemers die ook wat kunnen hebben aan mijn blogs? Ik zou het heel gaaf vinden als je mijn blog in jouw netwerk deelt. Dank je wel!