Naar blog overzicht - 06-12-2017

Vlog #8 – Hoe kun je nu goed brainstormen?

In mijn vlog van deze week beantwoord ik een vraag van Ineke. Zij vraagt zich af hoe je nu goed kunt brainstormen. Zij ervaart dat brainstormen vaak zo’n zinloze exercitie wordt. Mensen fakkelen elkaar af en er komen geen ideeën tot stand. En dat is nou juist het doel van de brainstorm. Dus, hoe pak je dit nou goed aan?

Ineke is niet de enige die zo over brainstormen voelt. Ik zie het eigenlijk heel vaak gebeuren. Mensen krijgen niet de ruimte in een brainstorm-sessie, terwijl creativiteit juist alleen maar gaat floreren als je elkaar de ruimte geeft.

Brainstormen in drie fases

Hoe zorg je ervoor dat brainstormen niet zinloos wordt? Het is belangrijk om te weten dat een brainstorm drie fases kent.

  1. Zorg voor een prikkelende en duidelijke vraagstelling
  2. Dan volgt er een divergerende fase (hierin creëer je zoveel mogelijk ideeën)
  3. Als laatste komt de convergerende fase (hier ga je juist selecteren wat je terug gaat brengen)

Heb je dit helder, dan is het belangrijk dat je tijdens deze drie fases, de volgende vier brainstormregels blijft hanteren.

  1. Stel je oordeel uit. Vergelijk het met een fietstocht. Begin meteen met fietsen. Het maakt niet uit wat voor fiets je hebt, waar je naartoe gaat of hoe snel je gaat. Maar op die fiets stappen, dat is het belangrijkste.
  2. Focus op kwantiteit. Maak dus zoveel mogelijk fietstochten. Het gaat hier om meters maken. Kwantiteit boven kwaliteit.
  3. Laat logica los. Ga dus lekker freewheelen met je fiets, op je achterwiel rijden of keihard je voorrem indrukken. Er hoeft geen logica aanwezig te zijn en je kunt het allemaal door elkaar laten gaan.
  4. Associeer. Oftewel, lift gewoon mee. Stap achterop bij je collega, neem iemand anders mee op de bagagedrager, ga op de stang of het stuur zitten. Of ga door op iemands anders idee.

Als je ervoor zorgt dat je tijdens een brainstorm altijd in deze fases werkt en ook nog eens de vier regels hanteert, dan kan het niet anders dan dat je brainstorm in goed banen gaat lopen. Vooral de eerste regel is heel belangrijk; je oordeel uitstellen. Het gaat niet om wat voor mening iemand heeft over een onderwerp, dat komt juist pas later in het proces. Eigenlijk is het zelfs overbodig om te laten weten dat je het een goed idee vindt. Want wat zegt dat over de ideeën waar je niks over zegt? Zijn die dan minder goed of helemaal niet goed?

Dus, ga aan de slag met deze technieken als je wilt brainstormen. Wil je een professionele brainstorm begeleid hebben, dan neem je natuurlijk even contact met mij op. Dan kom ik op mijn fiets langs om jullie verder te helpen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen.