Naar blog overzicht - 07-03-2018

Hoe je ideeën creatiever worden

Hoe kun je ervoor zorgen dat je ideeën creatiever en innovatiever worden? In een vorige blog had ik het al over je ‘creatieve supermodus’ en hoe je je eigen creatieve ‘aanknop’ kunt vinden. Maar als je nu aanstaat, hoe kun je die ideeënstroom dan verbeteren? Daar geef ik je in deze blog een antwoord op.

Vergroot je verbeeldingskracht

Je weet inmiddels dat ik jou en anderen graag help om zo creatief mogelijk te werken en zoveel mogelijk ideeën te genereren. En om je ideeën creatiever en innovatiever te laten worden is het belangrijk om te kijken wat voor rol ideeën innemen binnen innovatie en binnen het proces van creativiteit. Want wat is creativiteit nou eigenlijk? En hoe kun je het innovatieve klimaat binnen je organisatie vergroten? Bekijk mijn vlog of lees onder de video verder.

Zet je verbeeldingskracht aan voor meer creativiteit en innovatie

Ideeën ontstaan vanuit verbeeldingskracht en worden aan het werk gezet door creativiteit en in de praktijk gebracht bij innovatie. Als je wilt dat je ideeën creatiever en innovatiever worden, dan moet je beginnen bij dat stukje verbeeldingskracht. Dat is waar creativiteit en ideeën ontstaan. Als je je verbeeldingskracht kunt vergroten, kun je ook je creatieve ideeën boosten. Hoe kan je dat nou doen?

“Je verbeeldingskracht vindt plaats in een soort van netwerk in je brein.”

Je kunt je verbeeldingskracht ontwikkelen en erop oefenen. Waarschijnlijk is dat gedeelte van je brein nog niet actief. Je kunt het leren om dat knopje aan te zetten. Staat jouw verbeeldingskracht aan?

Om je hiermee te helpen heb ik een toffe oefening voor je. Tip: gebruik hem bij elke ideeëngeneratie of brainstorm. Deze oefening gaat uit van het principe dat je GROOT moet denken. Dat je bizar moet denken, dat je bijzonder moet denken. Hoe gekker je denkt, hoe eerder je verbeeldingskracht aan het werk gaat. Je brein gaat namelijk zijn best doen om dat wat jij bedenkt voor zich te zien, zodat je er een plaatje bij kunt maken.

Oefenen!

  1. Laat de standaard dingen even los, want daar hoeft je brein niet hard voor te werken. Je moet er wel je best voor doen! Alleen dan kun je innovatie aanjagen.
  2. Zoek de gekkigheid op en denk groot. Het maakt niet uit of het niet uitvoerbaar of praktisch is. Dat moet je loslaten. Bedenk in korte tijd zoveel mogelijk gekke ideeën. Het mag zo groot of gek zijn als je wilt. Zet ze allemaal op papier en post-its.
  3. Ga ze vervolgens clusteren. Zijn er ideeën die op elkaar lijken? Bevatten ze gelijkwaardige aspecten? Houd die allemaal bij elkaar. Zitten er al aspecten in die ideeën die steeds weer terugkomen?
  4. Gebruik de gekkigheid voor de goeiigheid. Heb je alle aspecten geselecteerd en geclusterd? Als je de aspecten hebt gevonden die in een goed idee moeten zitten, dan kun je die inzetten om je ideeën te gaan verbeteren.

Simpel toch? Maar DOE het eens gewoon de volgende keer. Ga eerst eens ‘gek’ denken. Zet die verbeeldingskracht aan en je zult zien dat je op andersoortige ideeën komt. En dat gaat jou vervolgens weer voer geven om jouw werkbare ideeën productiever, creatiever en innovatiever te maken. Beloofd!

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen.