Naar blog overzicht - 14-03-2018

Hoe je direct begint met verandering

Herken je dit? Je hebt allerlei gave ideeën en je loopt ervan over. Je wil ze natuurlijk zo snel mogelijk uitvoeren. Maar hoe zorg je er nou voor dat je niet in de ideeënmodus blijft hangen? Hoe zorg je dat je ook daadwerkelijk iets gaat doen? Dat laat ik je in deze blog zien.

Je kunt hieronder mijn vlog bekijken of lees gewoon lekker door onder de video.

Van start: twee basiselementen

Misschien heb je deze tips al vaker gehoord, maar ze zijn zo belangrijk en worden toch zo vaak vergeten.

  1. Begin klein. Maak je stapjes klein. Zorg dat je acties verzint die je meteen morgen al zou kunnen uitvoeren. Die je NU zo kunnen uitvoeren. Als je té grote acties bedenkt die teveel tijd kosten. Dan kom je in de uitstelmodus en grote kans dat je het uiteindelijk toch niet gaat doen. Het is teveel werk. Dus zorg dat het zo klein is, dat je het DIRECT kunt doen.
  2. Betrek anderen erbij. Doe het niet alleen. Het is logisch dat je anderen erbij betrekt als je ideeën gaat genereren. Maar vooral ook voor de uitvoer wil je anderen erbij hebben. Ga het nou niet alleen doen. Dit geldt ook voor het bereiken van jouw persoonlijke doelen. Voor die doelen geldt, bedenk ze niet alleen en voer ze niet alleen uit. Maak anderen onderdeel van jouw proces en je zult zien, zij vinden het leuk en jij vindt het leuk. Je zult sneller je doel bereiken.

Hoe pak je dat nou aan?

Om direct te beginnen met jouw verandering moet je in de actiemodus komen. Hoe je dat doet ga ik je laten zien met de volgende tips. Deze tips zijn voortgekomen uit de ‘GameStorm‘. Als je nog nooit een GameStorm gevolgd hebt, ik kan het je van harte aanraden.

 1. Begin met een aansprekend doel.
  Formuleer jouw doelstelling zodat het heel helder is wat je wilt bereiken. Maak het klip en klaar. Je moet het kunnen voelen, je moet het kunnen zien en je moet het kunnen visualiseren. Is het nog te vaag? Zitten er nog teveel containerbegrippen in? Dan weet je dat je nog even door moet formuleren. Dit is ook hèt moment om er anderen bij te vragen die je kunnen helpen met het doorvragen.
  Voorbeeld:
  “Ik wil graag beter willen communiceren met mijn medewerkers”
  Dit is veel te vaag. Want wat bedoel je hiermee? Wat wil je hiermee bereiken? Wat betekent beter communiceren voor jou? Hoe ziet het eruit als je beter kunt communiceren met jouw medewerkers? Wat voelen zij dan? Wat voel jij dan?
  Op dat soort vragen wil je antwoord hebben voordat je gaat beginnen. Want als dat gevoel duidelijk is het makkelijker om vol te houden.
 2. Beeld je in wat je 3 grootste obstakels zouden kunnen zijn.
  Ik ben hartstikke positief ingesteld, maar ik ben ook realistisch. En dat zou ik iedereen willen aanraden. Denk niet alleen maar ‘het wordt geweldig, het wordt zo tof’, maar denk ook alvast aan die tegenslagen. Denk dus van tevoren goed na wat je grootste belemmeringen zouden zijn. Wat zijn je 3 grootste obstakels? Noteer die wederom.
  Voorbeeld:
  “Ik wil beter met mijn medewerkers communiceren, maar ik ben 4 van de 5 dagen niet op kantoor.”
  Dat is een wezenlijke belemmering waar je achterkomt als je deze oefening met anderen doet. Zij kunnen jou die spiegel voorhouden. Durf het ze maar eens te vragen. Kun je gelijk oefenen met het communiceren. ;-)
 3. Welke acties moet je uitvoeren om die obstakels te overwinnen?
  Kijk hierbij ook naar welke acties je zou kunnen uitvoeren waardoor het obstakel in stand blijft. Oftewel, je hebt straks een hele hoop start-acties en een hele hoop stop-acties.Wat zijn start-acties? Dat zijn acties waarvan je zegt ‘dit moet ik gaan inzetten om een obstakel te overwinnen’. Stopacties zijn gedragingen waarvan je zegt, ‘hiermee moet ik stoppen, want als ik dit blijf doen, dan blijft dit obstakel in stand’.Bij deze oefening begin je eerst groot. Genereer eerst zoveel mogelijk ideeën. Meer tips hoe je dit het beste kunt doen, leg ik hier uit. Waar het om gaat is dat je eerst zoveel mogelijk bedenkt en het vervolgens terug gaat brengen. Dus eerst divergeren en vervolgens convergeren. Als je die ideeën hebt, dan komt het.
 4. Welke acties kun je morgen al inzetten?
  Je kunt bijvoorbeeld als doel hebben elke ochtend iedereen op kantoor te groeten. Daar kun je meteen morgen mee aan de slag. Een document opstellen waarin je gaat vertellen hoe je op een andere manier gaat communiceren kost al meer tijd. Want je moet er goed voor gaan zitten en over nadenken. Het in een document gieten waar weer een aantal anderen naar moeten kijken. Kortom, voor je het weet ben je drie weken verder en…je gaat het niet uitvoeren.Hou het klein en ga stap-voor-stap aan de slag. Begin bijvoorbeeld eerst met één obstakel en pak daar 3 start- en 3 stop-acties uit. En dan kun je je daar de komende maand op concentreren. Besteed er vervolgens iedere dag aandacht aan. Ga dan niet meteen het hele kantoorpand begroeten, dan wordt het weer te groot. Maar begin gewoon iedere dag met een een andere collega. Houd het behapbaar. En voor je het weet is de maand om en heb je een hele afdeling of een heel kantoorpand begroet.

Deze oefening is dus perfect om je te richten op de obstakels die je wilt overwinnen. En zo zul je uiteindelijk je doel bereiken. Door klein te beginnen, kun je er direct mee aan de slag. Dus, waar wacht je nog op?

Toch nog lastig en zou je hier graag meer hulp bij willen? Laat het mij dan weten dan vertel ik je meer over de GameStorm, waarbij we in een dag je alle game-mechanieken laten zien die achter de gamestorm zitten.

Ik hoor ook graag van jou hoe jij aan de slag gaat om jouw verandering te realiseren. Laat je het mij hieronder weten? Dat zou ik gaaf vinden.