Naar blog overzicht - 01-05-2017

Niet te ver vooruit kijken

Ik wil jullie graag voorstellen aan een zeer inspirerend en vooral talentvol persoon, namelijk Clara de Mik!

Ondernemen is geweldig. Als professioneel dromenjager kom ik zoveel gave mensen tegen. Mensen met mooie dromen. Mensen die hun dromen najagen. Mensen die elke dag vol energie aan het werk gaan en in het leven staan. Daar krijg ik zelf ook ontzettend veel energie van. Om jou ook wat van deze energie te geven interview ik maandelijks een van deze mensen. Hun verhalen mogen gehoord worden. Het podium is even voor hen. Deze keer is het podium voor… Clara de Mik

Wie ben je?

Ik ben Clara de Mik en ik ben drummer/percussionist en sinds 12 jaar drum ik bij de slagwerkgroep Slagerij van Kampen. We toeren jaarlijks door heel Nederland. Omdat ik drummen zo ontzettend gaaf vind, geef ik ook nog drumles en werk ik mee aan diverse projecten.

Het bizarre is , is dat ik eigenlijk nooit ver vooruit kijk en altijd alles heb aangepakt wat ik leuk vond. Op deze manier kwamen er zoveel leuke zaken op mijn pad, waar ik helemaal voor ben gegaan!

“drastische beslissingen genomen…”

Al heb ik ook weleens drastische beslissingen genomen in mijn leven. Zo was ik echt dolblij dat ik op het Conservatorium van Amsterdam werd aangenomen (afdeling klassiek slagwerk), maar al na 3 maanden sloeg dit enthousiasme helemaal om. Ik zat alleen nog maar in mijn eentje te oefenen. Op techniek, op etudes, slagwerkstukken. Geen tijd meet voor bandjes en ik miste ook de ruimte voor improvisatie. Als ik zag wat mij nog allemaal te wachten stond verderop in de studie, kreeg ik het spaansbenauwd: moet ik dit allemaal kunnen? Allemaal zo precies en van blad, nooit lekker jammen met elkaar.

Toen nam ik vrij abrupt de beslissing om te stoppen met het conservatorium en dat was achteraf een heel goede beslissing. Ik kan natuurlijk niet weten hoe het me was vergaan als ik het had afgemaakt. Maar ik vermoed dat voor mij het plezier van muziek heel lang ver te zoeken zou zijn geweest.

Terugkijken

Nu kijk ik er met veel plezier op terug. Ik heb er in die korte tijd veel geleerd qua techniek en ik heb er een aantal toffe slagwerkers leren kennen. Mijn voorgangster bij Slagerij van Kampen, Bente Olie, zat op dat moment in het laatste jaar van de studie en toen zij bij Van Kampen stopte, wist ze mij nog te herinneren en leek het haar een goed idee mij voor een auditie te vragen.

“prachtige productie voor het Holland Festival…”

Ook heb ik daar kennis gemaakt met Balinese gamelan, wat bestaat uit allerlei (melodisch) slagwerk en percussie. Heel erg mooi en uitdagend om te spelen. Iets wat ik al die tijd ben blijven doen, met tussenpozen. Op dit moment doe ik bijvoorbeeld mee aan een prachtige productie voor het Holland Festival. We staan 24 juni in Het Concertgebouw met Temple of Time (neem hier een kijkje)

Fantaseren en leren

Ik fantaseer weleens over dingen, maar ervaar nooit iets iets concreet als ‘mijn grote droom’. Ik hoop in ieder geval dat ik mijn hele leven muziek zal blijven maken. Daarin hoop ik steeds meer te ontwikkelen. Ik ben mezelf al twee jaar meer aan het verdiepen in de West-Afrikaanse muziek en heb daarbij les op djembé en op sabar. Echt te gek om te doen! Voor beide instrumenten moet ik als het ware een andere taal leren spreken. Een ongelooflijke uitdaging. Zo moeilijk hoe die muziek in elkaar zit, als je er niet mee bent opgegroeid. Dus moet ik deze muziek eigen maken door veel te oefenen. Op deze manier wentel ik me steeds meer in die manier van spelen en kan ik het geleerde weer toepassen op mijn drumstel!

Uitstelgedrag

Al jaren ben ik dolgelukkig met mijn vriendin Lenneke en onze twee prachtige dochters. Als beeldend kunstenaar heeft Lenneke ook een drukke agenda, maar we gunnen elkaar de vrijheid om te groeien. Zij is overdag vaker weg en ik ’s avonds en in het weekend; sluit precies op elkaar aan.

Ondanks mijn eigen uitstelgedrag (ik ben een beetje lui) moet en wil ik mezelf blijven uitdagen. Dit doe ik door bijvoorbeeld mijn moeder als inspiratie te gebruiken. Haar kracht, nuchterheid en doorzettingsvermogen zijn voor mij altijd een mooi voorbeeld geweest.

Wie zou ik volgens jou de volgende keer het podium moeten geven?

Ik wil graag het podium geven aan Lies Beijerinck, omdat zij een goede vriendin en collega-muzikant is en een hele bekende Didgeridoo speler en zij volgt echt altijd haar passie!