Naar blog overzicht - 14-09-2015

Stop met bullshitmarketing!

Lees wat het gouden ei voor zzp’ers is. En ik vertel je wat bullshitmarketing is en waarom het moet stoppen. Hoe kun je jouw inspanningen omzetten tot een waar succes? Ondernemen met plezier, voldoening én omzet! Het gouden ei is, zoals het hoort, verrassend simpel. Lezen dus! Voor je eigen bestwil…

Afgelopen week kreeg ik de vraag hoe je nou echt succesvol kan ondernemen. Wat het gouden ei voor ondernemers/zzp’ers is. Mijn eerste gedachte was: “Dat is een goede vraag. Is er eigenlijk wel een gouden ei voor ondernemers/zzp’ers?” Ik heb het antwoord op de vraag even op moeten schuiven en er een paar dagen over nagedacht. Na wat gesprekken met andere ondernemers en businesscoaches ben ik tot de conclusie gekomen dat het antwoord JA is. Er is een gouden ei voor ondernemers en zzp’ers!

Zoals het hoort bij een gouden ei is de oplossing verrassend simpel. Sterker nog de oplossing gebruik ik al tijden. Het is onderdeel van 1 van mijn 5 pijlers voor gegarandeerd succes. Deze 5 pijlers gebruik ik elke dag in mijn onderneming en ze helpen mij focus te houden en succes te behalen. Het gaat om de pijler: Voeg waarde toe!

In mijn ogen is het gouden ei voor zzp’ers: het helpen van anderen!

Zoals ik al zei; verrassend simpel, toch? In de kern draait ondernemen om het helpen van anderen. Iemand heeft een probleem of een vraag en jij helpt door een oplossing of een antwoord te geven. Echt simpel! Waarom lukt het dan toch zó vaak niet om succesvol zijn? Waarom slaan zoveel zzp’ers de plank mis? Dat komt omdat men vergeet echt te helpen. Ik zie dat er veel te vaak gebruik wordt gemaakt van wat ik noem ‘bullshitmarketing’. Marketing waarbij producten of diensten worden aangeprezen die helemaal geen groot probleem oplossen of die geen echte vraag beantwoorden. Je ziet het vaak bij luxeproducten. Oftewel, er wordt niet echt iemand geholpen. Gelikte marketingmannetjes zijn er zelfs heel goed in geworden om deze vraag zelf te creëren: “Heb jij ook last van slap en futloos haar?” (Wat?@! Vraag je dat echt?) Het zijn allerlei mooie trucjes die misschien op de korte termijn werken. Maar in de kern verlies je jouw kracht: Dat jij als mens een ander mens oprecht verder helpt.

Doe jij aan bullshitmarketing of help je andere mensen?

Vraag het jezelf eens af. Help ik mijn klanten wel echt? En kom dan niet aan met allemaal verzonnen bullshit. Wat is het echte probleem of de echte vraag van jouw klanten en kun je ze daarbij helpen? Vraag het eens letterlijk aan jouw klanten of potentiële klanten: Hoe kan ik jou helpen? Er wordt veel te weinig gevraagd en veel te veel ingevuld door ondernemers.

Hoe kun jij de bullshitmarketing stoppen?

Begin eens door gul te geven! Je zult zien dat dit werkt. Deel jouw kennis, geef zonder wat terug te verwachten en vraag hoe jij anderen kunt helpen. Als je richt op jouw ideale klanten gaan ze jou zien als een gulle zzp’er met verstand van zaken en je komt er achter waar je jouw klant mee kan helpen. Wanneer jij vervolgens voorziet in deze vraag ben je helemaal een held in de ogen van jouw klant. Pas je aanbod dus aan op de vraag van je klanten. Zo laat je ook zien dat je naar ze hebt geluisterd. En wat moet je vooral niet doen: diensten en producten pushen zonder dat je weet dat hier vraag naar is of nog erger niet bestaande problemen creëren.

Dus:

  1. Luister naar je klanten
  2. Vraag hoe je jouw klanten kan helpen
  3. Pas je aanbod aan op de vraag van jouw klanten
  4. Stop met het pushen van producten waar geen vraag naar is
  5. Los problemen op i.p.v. ze te verzinnen
  6. Geef gul!
  7. Help anderen

Ik heb zelf ook mijn klanten (zelfstandige professionals) ondervraagd waar ik hen mee kon helpen. Veel van de zzp’ers met wie ik werk geven aan hulp te willen bij het ondernemen omdat ze aan zoveel zaken moeten denken. Ze willen rond kunnen komen van hun werkzaamheden en makkelijker nieuwe klanten kunnen werven. Om te voorzien in deze vragen ontwikkelde ik een online trainingsprogramma: Leer Ondernemen Met Impact 
Omdat ik zelf ook een gulle gever ben en omdat ik graag eerst laat zien wat je aan me hebt maakte ik ook een gratis videoserie: Geld verdienen door jezelf te laten zien. In deze videoserie leer je aan de hand van 3 opdrachten hoe je jouw verhaal kunt gebruiken om jezelf te laten zien en hoe je daarmee klanten aan je kan binden en geld kan verdienen.

Als je gul geeft krijg je ook gul terug. In de vorm van mooie complimenten en tevreden mensen. Kijk eens wat een leuke reactie ik kreeg van een van de deelnemers van mijn gratis videoserie. Carin van Amerongen-Klingen van Tudor Style schreef me:

April 2015! ik heb mijn certificering gehaald, ben mijn eigen bedrijf gestart, dankzij jou video’s en blogs heb ik geleerd door te zetten, ben gaan schrijven over mijn vak, heb hierbij veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal. Kreeg steeds meer plezier, kreeg contact met collega’s (concurrenten?? nee hoor) in mijn vakgebied. Maak gebruik van social media om werkzaamheden van collega’s te delen, die op hun beurt mijn website gingen promoten!!!
01 september 2015 BAM mijn eerste grote opdracht is binnen!! Contacten met makelaars worden gelegd. Geen UWV meer!!!!!Mijn Droom? Over 5 jaar heb ik een solide bedrijf opgebouwd, kunnen mijn man en ik ( 33 jaar samen) onze rijtjeswoning inruilen voor een vrijstaand huisje in landelijke omgeving!
Dank Ruben!
Zonnige groet,Carin
Hier doe ik het voor hoor! Zo zie je wat voor mooie dingen er voort komen uit het helpen van anderen. En Carin begreep dat ook. Zij ging ook gul geven en delen. Ik ben stiekem hartstikke trots dat ik Carin zo heb kunnen helpen/inspireren. Daar wil ik nog meer mee doen.

Mijn hulp gaat verder!

Het is mijn missie om het komende jaar 1000 zzp’ers te helpen groeien. Ik wil jou ook helpen! Hoe kan ik jou helpen? Laat me hieronder weten hoe ik jou als zzp’er kan helpen. Ik geef je gegarandeerd antwoord!

Durf te delen! :)
Ken jij andere zzp’ers die wat aan mijn blog kunnen hebben? Ik zou het heel gaaf vinden als je mijn blog in jouw netwerk deelt.