Naar blog overzicht - 28-12-2015

Goede voornemens, word je er ook zo moe van?

Het is weer de tijd van de goede voornemens. Leuk bedacht, maar ze mislukken zo vaak. Hoe lang wil je dat blijven volhouden? Je voornemen om met iets te stoppen en dat dan niet redden. Voelt dat goed? Nee, dat is sneu. Toch kun je wel verandering brengen en direct succes hebben…

Met de jaarwisseling in zicht ben weer verzekerd van een hoop gedoe: de goede voornemens. Over het algemeen zijn ze allemaal hetzelfde. Wil je je leven veranderen of je werk verbeteren stop dan met zus of verander zo. Eerlijk gezegd wordt ik een beetje moe van al die goede voornemens. Dat komt voornamelijk doordat ik telkens weer zie dat ze mislukken. Dat is pijnlijk, ik weet het, maar het is ook harde realiteit en ik moet het zeggen.

Waarom stoppen niet werkt

Wat me stoort aan de meeste goede voornemens is dat ze vanuit een negatieve gedachte tot stand zijn gekomen. Ik rook te veel: daar wil ik mee stoppen. Ik vind mezelf te dik: dus ik wil aan de lijn. Ik geef te veel uit: dus ik ga sparen. Door deze negatieve benadering gaan deze voornemens nooit werken!

Het is eigenlijk zoals dat verhaal van die roze olifant waar je niet aan mag denken. Precies, die roze olifant waar je nu aan denkt bedoel ik. Stoppen met bepaald gedrag is net als die roze olifant waar je niet aan mag denken.

Stoppen met iets is net als die roze olifant waar je niet aan mag denken.

Laat ik een voorbeeld geven over stoppen met roken (staat in de top 10 van goede voornemens):

Als je net bent gestopt met roken denk je de hele tijd aan roken. Dat geeft je een slecht gevoel. Je wilt dat immers niet, je wilt af van dat verlangen. Doordat je bent gestopt vanuit een negatieve gedachte (roken is slecht voor me) blijf je de hele tijd aan deze negatieve gedachte vasthouden. Dat werkt niet om te stoppen. Sterker nog, je verlangen naar een sigaret wordt alleen maar groter. Die roze olifant verdwijnt immers niet uit je gedachten. Dat wat je aandacht geeft groeit, dat geldt dus ook voor de gedachten aan die sigaret. Je gedachten over die volgende sigaret groeien, het wordt een verlangen dat zich net zo lang opbouwt tot je het niet meer houdt en er weer eentje opsteekt. Oeps, mislukt! Achteraf voel je je rot omdat je je niet aan je voornemen hebt gehouden. Dat is nog meer negativiteit en dat kun je niet hebben. Je houdt jezelf voor de gek door dat ‘ene sigaretje’ goed te praten en je begint weer van voren af aan. Je blijft in deze negatieve spiraal zitten en stoppen met roken lukt zo nooit.

Ben jij ook een van die mensen die zich jaar in jaar uit van alles voorneemt en dan vol goede moed begint? Na een maand of twee wordt het wat lastiger en voor het bereiken van het 2e kwartaal ben je al niet meer bezig met je voornemens. Geeft dat een goed gevoel? Nee toch?! Je focust je op negatief gedrag dat je wilt stoppen en eindigt met nog meer negativiteit doordat dat niet lukt.

Geen prettig gevoel toch? Waarom blijf je het dan doen?!

Stop met stoppen!

Het wordt tijd om het anders aan te pakken. En dat kan heel gemakkelijk.

Goede voornemens die wél werken

Als je echt goede voornemens wilt maken dan begint het met een goede evaluatie. Veel te vaak zie ik mensen hals over kop goede voornemens maken. Na de decembermaand vol met gezelligheid en kerstdiners is het makkelijk om te zeggen dat je minder wilt gaan eten. Je maakt dan een goed voornemen vanuit kortzichtigheid. Je overziet niet het hele plaatje. Als je zo zou ondernemen zou het niet goed gaan met je bedrijf.

Kijk daarom eens terug naar het afgelopen jaar en evalueer hoe je het door het jaar heen hebt gedaan. Kijk niet naar negatief gedrag maar focus je op al die zaken die juist wel goed zijn gegaan. Bedenk wat je daar zo fijn aan vond. Focus op je successen!

Goede voornemens werken het beste als je meer van het goede wenst in plaats van minder van het slechte! Ze heten niet voor niets GOEDE VOORNEMENS! Anders hadden we ze wel slechte voornemens genoemd.

Allemaal leuk en aardig, maar wat heb je er aan als je echt wilt stoppen met roken of die extra kilo’s kwijt wilt raken?

Ook dan werkt deze aanpak. Kijk eens terug naar het afgelopen jaar en focus je op successen rond je rook- of eetgedrag. Heb je dagen meegemaakt dat je minder rookte? Of dagen dat je heel gezond at? Kende je dagen dat je je gezonder voelde? Focus je op dat fijne gevoel. Je wilt niet stoppen met roken of minder eten, je wilt gezonder leven!

Niet minder van iets negatiefs maar meer van iets positiefs!

Ook hier geldt dat wat je aandacht geeft groeit. Geef je dus aandacht aan dat positieve gevoel dat je vaker wilt ervaren dan zal dat positieve gevoel groeien. Lukt het nou een keertje niet of heb je een terugval? Maak je niet druk. Er waren altijd meer dagen dat het wel goed ging. Blijf positief!

NU snel succes behalen!

Goede voornemens zijn leuk als je ze goed maakt (zoals ik je nu heb laten zien). Maar nog beter werkt het om meer successen te behalen. Door te focussen op je successen raak je bewuster van je successen. Dan blijk je succesvoller te zijn dan je dacht.

Maar nu wil ik je een SUPERTIP mee geven om nog in dit jaar instant succes te ervaren. Het is echt heel makkelijk: Je moet het gewoon DOEN!

Klinkt flauw? Zo is het absoluut niet bedoelt! Bedenk je tijdens het terugkijken op afgelopen jaar eens wat je had willen doen maar niet hebt gedaan (misschien zitten hier wel goede voornemens van vorig jaar bij). Blijf niet hangen in dat het niet gelukt is (negativiteit) maar bedenk wat je kunt doen om het goed te maken (positiviteit). Doe deze dingen NU! Of als je ze niet NU kunt uitvoeren zet dan de eerste stap naar dit goede voornemen NU!

Stel dat je meer contact met je vrienden had willen onderhouden. Bel ze dan NU op om een gezellig praatje te maken. Of stel dat je met een bepaalde klant in contact had willen komen. Bel of mail die klant dan NU of vraag een gedeelde kennis om je te introduceren. De afspraak vindt dan misschien pas plaats in het nieuwe jaar, maar je hebt NU al een stukje succes ervaren!

NU DOEN! Zo simpel is het. De kracht van DOEN is enorm. Niet later, maar NU!

Ik gun dit geweldige gevoel aan iedereen. Het is echt een eye-opener voor mij geweest. Ga dingen DOEN! Over actie nadenken kan altijd nog. Heb je goede voornemens gemaakt? Wacht dan niet met uitvoeren maar begin NU. Zet die eerste stap. Wanneer je NU de eerste stap zet ben je direct succesvol.

Als je dan 1 goed voornemen moet maken laat het dan “Stoppen met uitstellen” zijn. Oh, nee, ik bedoel: “Begin met gelijk actie te ondernemen. NU DOEN!”

2016 wordt een topjaar!

Samengevat bereik je meer succes door:

  • Te stoppen met stoppen
  • Focus op succes
  • Meer positiviteit i.p.v. minder negativiteit
  • NU DOEN!

Begin jij ook met deze positieve aanpak? Dan wordt 2016 vast en zeker een topjaar voor jou! Zet ‘m op!!

 

Als je tot aan hier hebt gelezen vind je deze blogs vast ook interessant:

 

Wil je hulp om jouw onderneming naar the next level te brengen? Bel me dan voor een vrijblijvend verkennend gesprek. Ik geef je de garantie dat dit eerste gratis gesprek je al verder zal helpen. Neem gerust contact met me op of reageer op deze blog…

Deel dit blog! Ken jij andere ondernemers die ook wat kunnen hebben aan mijn blogs? Ik zou het heel gaaf vinden als je mijn blog in jouw netwerk deelt. Dank je wel!