Naar blog overzicht - 07-06-2017

Goede dosis zelfkennis voor een gezonde carrière

Leer jezelf kennen of ga je het uit de weg?

Je gaat elke dag met goede zin aan de slag. Totdat er toch iets mis gaat, een collega heeft kritiek, je planning loopt in het honderd en je eindigt de dag met een zeer onvoldaan gevoel. Jammer. Want het gebeurt steeds vaker. Je loopt steeds tegen dezelfde problemen aan. Maar waar ligt dit nou aan?

Uiteraard ben je goed in je werk, toch? Maar haal je ook voldoening uit je werk en de dingen die je doet? Weet jij nou ECHT wie je bent? Ben jij lekker bezig? Ken jij jezelf? Ben jij je bewust van je krachten en je zwaktes? Wat je drijft, waar je naartoe wilt? Wat is je grootste droom? En hoever ben je al in het bereiken van die droom?

Wat is je grootste droom? En hoever ben je al in het bereiken van die droom?

Zelfkennis is erg belangrijk. Je krijgt er energie van als je weet waar je goed in bent. Tegelijkertijd is het fijn om te weten waarom anderen jou nou waarderen. Hierdoor kun je beter doen wat je leuk vindt.

Bewuster keuzes maken en vooruitgang boeken

In deze blog focus ik op jou. Zodat jij bewuster keuzes gaat maken. Je minder geleefd wordt en meer je eigen leven gaat leiden. En ja, het kan ook confronterend zijn. Want stel nou dat die rotbaan eigenlijk geen rotbaan is, maar je gewoon rottig in je werk bent. Dat je talenten ergens anders liggen. Of dat je wel goed bent in je werk, maar je eigenlijk liever iets anders doet. Of op een andere plek, met collega’s die je beter liggen. Waar je meer mee kunt connecten. Verdien je te weinig of presteer je niet goed genoeg? Jij kiest ervoor om ermee door te gaan, dus wat zegt dat over jou?

Want stel nou dat die rotbaan eigenlijk geen rotbaan is, maar je gewoon rottig in je werk bent.

Wie ben jij?

Tja. Wie ben jij nou eigenlijk? Het is echt heel belangrijk om zelfkennis te hebben. Dit maakt het makkelijker om van je eigen fouten te leren, maar ook bijvoorbeeld om samen te werken met je collega’s. Je kunt niet zonder zelfkennis als je een gezonde en succesvolle carrière wilt krijgen.

Maar hoe leer je jezelf kennen? Want zelfreflectie (nadenken over jezelf) dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe goed ken je jezelf? Wat kun je en wat kun je niet? Wat tel je mee bij het beantwoorden van deze vragen? Is het belangrijk dat je alles weet over de nieuwste gadgets of is het juist belangrijker dat je een extravert persoon bent die goed is in het motiveren van mensen?

Aan de slag!

Ga de komende week aan de slag met het beantwoorden onderstaande vragen. Wees eerlijk. Hou een spiegel voor en stop met jezelf veroordelen. Wat levert het je op? Jezelf leren kennen is hard work en confronterend. Maar het gaat uiteindelijk veel opleveren. Het brengt je dichter bij je droom en meer geluk in je werk en dagelijks leven.

De opdracht:

Tijdens deze opdracht blijf je verre van gedachten als ‘dit is stom van mij’ of ‘ik kan dit gewoon écht niet’. Stel jezelf eerder de vraag ‘Waarom heb ik dit of dat zo gedaan?’.

  1. Wat zie ik graag anders in mijn leven?  
  2. Waarom ga ik moeilijke gevoelens uit de weg?
  3. Doe ik wat ik wil doen?
  4. Wat kan ik goed?
  5. Wat drijft mij eigenlijk?
  6. Wat is mijn grootste droom?
  7. Wat moet ik doen om die droom te verwezenlijken?

Ga jij de uitdaging aan? Laat het mij hieronder weten. Ik ben benieuwd!

Denk je dat je collega’s of vrienden ook wel een portie zelfkennis kunnen gebruiken? Wil je het als team er gezamenlijk mee aan de slag? Deel het dan gerust!