Naar blog overzicht - 07-09-2015

Mijn supertip om meer gedaan te krijgen

Als je eenmaal weet wat jouw doel is en hebt bedacht hoe je daar wilt komen is het zaak om koers te houden. Vast te houden aan je plan, maar ook bij te stellen waar nodig. In dit blog deel ik een van mijn belangrijkste supertips op het gebied van planning met jou. Een tip die er voor zorgt dat je meer gedaan krijgt en die zorgt dat je elke week stappen zet naar jouw droomdoel.

Oké, je hebt een plan, een missie… Je weet waar je naar toe wilt, wat je gewenste doel is… En dan?

De ondernemers die ik coach zijn grofweg onder te verdelen in 2 groepen: De ondernemers ers die nog geen helder plan hebben (ze weten nog niet exact waar ze naar toe gaan) en de ondernemers die al wel een doel hebben maar die het nog niet lukt om in actie te komen. Voordat je wat aan mijn supertip hebt is het belangrijk om te weten tot welke groep ondernemers jij behoort. Laten we daarom eerst beide groepen en hun probleem even nader bekijken.

Ondernemers zonder een concreet doel

Herken je dat gevoel dat je heel hard aan het werk bent en dat je van alles probeert? Maar dat niks een succes wordt? Er komen allerlei zaken op je pad waar je op in moet spelen en er zijn meerdere projecten waar je aan werkt. Als je weer eens een nieuw plan hebt, begin je hier vol overgave aan. Maar na een tijdje verslapt je aandacht en komt er weer een ‘beter’ plan op je pad. Je hebt nog niet genoeg focus. Het is nog niet duidelijk wat je concrete doel, je missie, is. Doordat je nog geen stip op de horizon hebt gezet weet je nooit of je op de juiste weg bent. Dit voelt soms als zwalken. Het is in ieder geval heel hard werken. Je steekt namelijk energie in zaken die niet leiden tot jouw gewenste doel. En stiekem voel je dat bij iedere stap die je zet. Dat gevoel van ‘zinloos ondernemen’ is vreselijk vermoeiend!

Dat je eerst je doel moet bepalen lijkt me helder. Het is een belangrijk onderdeel van mijn trainingen: Stil staan om te bedenken waar je naar toe wilt.

Stilstand is geen achteruitgang. Als je maar goed nadenkt terwijl je stilstaat!

In mijn gratis videoserie “Geld verdienen door jezelf te laten zien” gaat de eerste video ook over het benoemen van jouw missie. Doe je mee? Schrijf je hiernaast dan in.

Ondernemers met een doel, maar zonder plan

Jij hebt wél een doel. Je weet heel goed waar je heen wilt, maar het lukt je nog niet om dat doel te bereiken. Klinkt dat herkenbaar? Voor je gevoel maak je geen stappen of zulke kleine stappen dat het veel te lang duurt. Weten waar je naar toe wilt, maar de weg niet kunnen vinden kan heel frustrerend zijn. Je wordt elke dag geconfronteerd met de realiteit van de huidige situatie en dat is niet jouw gewenste situatie.

Zonder een goed plan ga je er niet komen.

Als je niet weet hoe je uit deze situatie komt blokkeert alles. Je komt dan vast te zitten in een neerwaartse spiraal. Je weet geen oplossing om je doel te bereiken en dat besef werkt verlammend. Elke actie die je onderneemt faalt, waardoor je steeds minder actie onderneemt en je uiteindelijk nooit je doel bereikt. Dat besef werkt weer verlammend… Zie je de neerwaartse spiraal? Herken je ‘m?!

Tot welke groep ondernemers behoor jij?

Heb je al een duidelijk doel of nog niet? Zorg dat je in ieder geval uit de groep zonder doel komt. Ik schreef eerder een blog over hoe het stellen van bizar hoge doelen tot betere resultaten leidt. En als je dat duidelijke doel hebt, weet je dan ook welke stappen je gaat nemen om daar te komen?

En nu koers houden…

Als je eenmaal weet wat jouw doel is en hebt bedacht hoe je daar wilt komen is het zaak om koers te houden. Vast houden aan je plan, maar ook bijstellen waar nodig. Ik ga hieronder een van mijn belangrijkste supertips op het gebied van planning met je delen. Een tip die er voor zorgt dat je meer gedaan krijgt en die zorgt dat je elke week stappen zet naar jouw droomdoel.

Mijn supertip is om een globale planning te maken.

Een globale planning is een planning op hoofdlijnen. Je zet nog niet alles tot in detail vast. Je weet immers nog niet wat je op welk moment gaat doen, of wat er nodig is. Zelfstandig ondernemen is elke dag anders en de situatie kan elk moment veranderen. Bij een globale planning plan je alleen de belangrijkste aandachtsgebieden in. Een globale planning zorgt ervoor dat je tijd vrij maakt en vrij houdt om de belangrijkste zaken gedaan te krijgen.

Je zult merken dat een globale planning je rust en ruimte geeft. In je werk maar vooral in je hoofd!

Een globale planning werkt alleen als je het aandurft om afspraken te maken met jezelf. Je plant namelijk ver van te voren tijd in om iets te gaan doen dat je bij aanvang als belangrijk achtte. Snap je nu hoe belangrijk het is om eerst goed stil te staan en na te denken over je werkelijke (droom)doel?

Hoe maak je een globale planning

Begin met een lijstje te maken van aandachtsgebieden. Vaak zijn dit terugkerende werkzaamheden waarvan je weet dat ze moeten gebeuren. Ik noem ze Steeds Terugkerende Actie Punten oftewel STAP! Een voorbeeld: Mijn STAP bestaat uit de volgende aandachtsgebieden (in willekeurige volgorde):

 1. Blogs schrijven
 2. Facturen maken en versturen
 3. Klanten nabellen en contacten onderhouden
 4. Afspraken buiten de deur
 5. Social media bijwerken
 6. Leuke dingen doen met mijn gezin (geen werk, maar het helpt me wel prettiger werken)

Bedenk nu hoeveel tijd je per week aan elk aandachtsgebied wil besteden. Nadat je dat hebt gedaan zet je de aandachtsgebieden in je agenda. Laat ze elke week terugkomen, het liefste steeds op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip. Met de digitale agenda’s van tegenwoordig kun je afspraken elke week automatisch terug laten komen, dat werkt ideaal. De kracht van herhaling en routine is immens! Daar zal ik later nog eens een blog aan wijden.

Mijn globale planning ziet er als volgt uit:

 • Zaterdag 09:00-13:00 Blogs schrijven
 • Zaterdag 13:00-??? Leuke dingen doen met mijn gezin
 • Zondag hele dag Leuke dingen doen met mijn gezin
 • Maandag 10:00-11:00 Blogs editen en posten
 • Maandag 11:00-12:30 Facturen maken en versturen & Klanten (na)bellen
 • Maandag 13:00-17:00 Afspraken buiten de deur

Zoals je ziet zijn mijn belangrijkste STAPpen op maar 3 dagen van de week gepland. Zo houd ik genoeg tijd over om alle andere werkzaamheden in te plannen.

Maak jouw STAP persoonlijk

Een eerste reactie die ik vaak hoor is: “Wat?! Ik kan toch niet alles zo vastleggen. Het loopt nooit zoals je zelf bedenkt!” Dat klopt ook helemaal. Maar juist omdat het nooit zo loopt als jij hebt gepland werkt een globale planning zo goed. Doordat je letterlijk tijd vrij houdt om deze triviale zaken aan te pakken (je blokkeert ze in je agenda) maak je op deze momenten geen andere afspraken. Hierdoor kun je nooit meer tegen jezelf zeggen dat je het zo druk had met het een of ander waardoor je niet toe kwam aan het schrijven van je nieuwe blogitem of het opbellen van die ene belangrijke klant. Je zult veel bewuster met je belangrijke werkzaamheden bezig gaan.

Doordat je jouw STAPpen structureel inplant krijg je veel beter zicht op je tijd. Je zult namelijk heel makkelijk zien waar je nog tijd over hebt. Mijn STAP kan ik nu al in maar 3 dagen kwijt en dan zit daar zelfs anderhalve dag leuke dingen met mijn gezin doen bij in. Met 4 dagen om andere zaken in te plannen ben ik flexibel genoeg om de waan van de dag aan te kunnen. Als het voorkomt dat ik mijn blog niet kan schrijven op zaterdagochtend doe ik het gewoon op een ander moment. Andersom werkt het ook: Als ik mijn telefoontjes al binnen 10 minuten klaar heb dan houd ik ruim een uur over om andere dingen te doen. Ik lees dan heel graag een boek!

Hoe ziet jouw STAP er uit? Formuleer jouw Steeds Terugkerende Actie Punten, bepaal hoeveel tijd je er aan wilt besteden en plan ze in je agenda in. Je zult merken dat het je structuur geeft en dat je meer gedaan krijgt.

Ik ben erg benieuwd wat jij van deze methode vindt. Durf te delen! :)
Ken jij andere ondernemers die wat aan mijn blog kunnen hebben? Ik zou het heel gaaf vinden als je mijn blog in jouw netwerk deelt.