Naar blog overzicht - 02-10-2017

Geld. Maakt het je gelukkiger?

Heb jij geld nodig om je doelen te bereiken?

In de vorige blog had ik het over ‘assertiviteit’ en ‘nee zeggen tegen je baas’. Misschien heb je het al in de praktijk gebracht en heb je nu meer tijd voor jezelf. En ben je een tikje assertiever geworden. Maar wat nu als je een doel voor ogen hebt waar je dat overwerken (extra salaris) wel voor zou kunnen gebruiken? Hoe pak je dat aan?

Wat is je droom?

‘Geld maakt niet gelukkig’ zeggen ze. Elk mens heeft wat geld nodig om zich niet dagelijks zorgen te hoeven maken over eten, drinken, gezondheid en een dak boven het hoofd. Hiernaast is het idee om tijdens je leven alleen maar te stijgen op de maatschappelijke ladder flink ingebed in de Nederlandse cultuur. Evenals het feit dat je gedurende je carrière steeds meer gaat verdienen.

Als je nadenkt over jouw droom die je wilt bereiken, heb je hier dan geld voor nodig? Of kun je er komen zonder geld, maar meer tijd. Bijvoorbeeld om een nieuwe skill te leren die je voor die droom nodig hebt. Of eenvoudiger te leven, zodat je meer kunt reizen. Die droom is voor iedereen anders.

“If you don’t know where you’re going, any road will get you there.” – Lewis Carroll.

Verantwoordelijkheid nemen voor je droom

Geld kan belangrijk zijn voor het bereiken van je droom. Maar als je 75% van je tijd bezig bent met het verdienen van geld, dan heb je (na aftrek van slaap en andere noodzakelijkheden) nog maar ongeveer 5% tijd over om dat geld daadwerkelijk uit te geven. Dat is niet veel, toch?! Hoe vind je de juiste balans? En hoe pak je dat aan?

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven. En het waarmaken van je droom. Ligt hetgeen je wilt ver in de toekomst, dan kun je maar beter zorgen voor een fijne weg ernaar toe. Dat kun je bereiken door je werk écht leuk te vinden. Dat zorgt er namelijk voor dat je al werkend geniet. Je kunt je beter verliezen in werk waar je oprechte toewijding voor voelt. En daardoor zul je waarschijnlijk ook beter worden in je werk dan wanneer je het halfjes doet. Het gaat dus niet zozeer om dat doel (jouw droom) maar om de manier waarop je naar dat doel toe werkt.

“Een tekort aan geld en tijd bestaat niet, het gaat erom wat jij hebt gekozen. Neem je verantwoordelijkheid.”

Wat is jouw doel, en hoe bereik je dat?

Redelijke doelen vereisen een redelijke inzet. Bijzondere doelen vragen een bijzondere inzet. Zo is mijn bizar hoge doel om over 5 jaar een boerderij te kunnen kopen in een natuurrijke omgeving om daar samen met mijn vriendin en zoontje wonen en werken te kunnen combineren.

 

Geen excuses meer

Om dit doel te bereiken heb ik geld nodig dat ik op dit moment nog niet heb. Maar dat betekent niet dat ik niet aan die droom werk. Zo spaar ik mijn geld en kijk ik naar de mogelijkheden van het huren van een boerderij. Ik probeer eerst om locatieonafhankelijk te kunnen werken. Daarnaast verken ik alle mogelijkheden om in een boerderij te gaan wonen.

Denk creatief. Als je het geld nog niet hebt, is het geen excuus om dan maar niks te doen. Natuurlijk gaat het niet om 100 euro, ik heb minimaal 300.000 euro nodig als ik die boerderij wil kopen en verhuis dan voor de rest van mijn leven naar the middle of nowhere. Maar ik geloof dat het kan en… ik ga ervoor!

Inspirerend verhaal

Soms zijn grote stappen nodig om een mindshift te veroorzaken waardoor je loskomt en je droom ineens enorm dichtbij komt. Ik hoorde een mooi verhaal van iemand uit mijn team. Haar vriendin Iris Compiet is kunstenaar en werkte jaren parttime ernaast als grafisch vormgever. Eind vorig jaar zat ze helemaal vast. Het werk als vormgever hield haar tegen en ze moest ‘nee’ zeggen tegen allemaal gave projecten. Terwijl haar droom was: volledig leven van haar kunst. Door die frustratie begon ze met het schetsen en schilderen van faeries en werd ze actiever op social media. De faeries en duistere trollen werden erg populair en haar volgers op Instagram schoten naar de 40.000(!). Dat moment veroorzaakte een verandering, er waren geen excuses meer over om die baan toch te houden. En ze ging ervoor. De opdrachten stroomden binnen, een contract met een Amerikaans bureau en ze begon voorzichtig aan een Kickstarter project. Voor een boek, over haar faeries. Een bedrag van 15.000 euro was nodig en ze hoopte dit binnen een maand te halen. Nog voor 17:00u  die dag was het volledige bedrag binnen. En de teller staat nu al op 111.000 euro. Het boek komt er, Guillermo del Toro kocht een schilderij en haar dromen komen uit.

Opdracht

Welke stappen ga jij de komende tijd zetten om dichter bij je doel te komen? Schrijf ze voor jezelf op.

  • Hoeveel tijd heb je ervoor nodig?
  • Hoeveel geld heb je voor je einddoel nodig?
  • Wat kun je in de tussentijd voor creatieve ideeën bedenken waardoor de weg ernaar toe niet alleen leuk blijft, maar ook subdoelen worden richting je einddoel.
  • Schrijf die subdoelen op. Hoe meer je opdeelt in kleine stappen, hoe realistischer ze zullen worden.
  • Deel je droom. Heb je meer salaris nodig om die droom te bereiken? Wat is dan jouw subdoel? Een andere baan wellicht waar je meer verdient? Of moet je gewoon eens zitten met je baas om over je salaris te praten?

Laat je het mij hieronder weten? Ik ben benieuwd hoe jij dit gaat aanpakken.

Ken jij vrienden of collega’s die ook dichter bij hun doel willen komen? Deel deze blog dan gerust.