Naar blog overzicht - 24-05-2018

Geef de vraag ‘hoe gaat het?’ meer inhoud

Je kent het wel. Je komt een oude bekende tegen of je ziet een collega weer na de vakantie en hij of zij vraagt ‘hoe gaat het?’. De standaard reactie is dan vaak ‘Goed hoor.’ Maar kan dat ook anders? Hoe kun je deze vraag nou meer diepte en direct meer inhoud geven?

Bekijk hieronder mijn vlog of lees onder de video verder voor meer tips.

Vertel ‘wat’ er goed gaat

Het is natuurlijk prima dat het goed met je gaat, maar als je antwoord met alleen ‘goed’, dan is het gesprek zo afgelopen. Want waarom gaat het goed met je? Heb je net een gaaf project afgerond dat je met je collega kunt delen? Ga in op de inhoud. Dat gesprek kan er dan als volgt uitzien.

“Hoe gaat het?”
“Hey, het gaat goed. We hebben zojuist project x opgeleverd en ik ben trots op het resultaat tot zover, want…”

Toon oprecht interesse

Ook als vraagsteller kun je misschien ‘hoe gaat het?’ vragen uit een soort beleefdheidsvorm. Maar wil je dan ook echt een antwoord op die vraag? Misschien heb jij in de wandelgangen iets gehoord over een gaaf project of een promotie van je collega. Vraag daar dan specifiek naar! Geef je vraag inhoud.

In mijn vorige blog had ik het al over het hebben van oog voor kleine details. Toon oprechte interesse in anderen. Het hoeft niet altijd alleen maar over werk te gaan. Heeft iemand bijvoorbeeld net een kindje gekregen, vraag daar dan naar en stel niet de geijkte ‘hoe gaat het?’ vraag. Dat is veel te algemeen. Het laat niet zien dat je écht wilt weten hoe het met iemand gaat.

Houd het gesprek gaande

Het nadeel van de ‘hoe gaat het?’ vraag is dat het gesprek zo over kan zijn. Maar hoe gaaf is het juist om meer te weten te komen van je collega of vriend? Stel dat je dus die vraag hebt gesteld over dit toffe project waar hij mee bezig is. En hij antwoordt met ‘Ja, dat gaat heel goed, want…’. Stel dan een tweede vraag. Of zeg wat je er zo goed aan vindt. Geef feedback. Zorg dat de ander zich gewaardeerd en gehoord voelt.

Ga op de inhoud in

Vertel dan wat je er zo leuk aan vindt. Want de ander kan wat met jouw commentaar. Bijvoorbeeld, wat vind je zo leuk aan mijn video’s? Laat het mij hieronder weten. Ga op de inhoud in. Niet alleen maar ‘gaaf Ruben!’ (hoewel ik dat ook enorm waardeer hoor!) Geef niet het korte antwoord waarmee je snel klaar bent. Zorg dat jij direct inhoud geeft aan de vraag en dan zul je merken dat het vervolggesprek ook inhoud heeft. En dat je meer bereikt. Succes met deze simpele, snelle tip.

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen.