Naar blog overzicht - 08-12-2017

Ga eens lekker op je bek!

Over experimenteren en het vieren van je fouten

In mijn vlog van laatst vertelde ik dat ik met mijn zoon Reza in de auto zat. Hij wilde graag een liedje met mij zingen. Omdat ik het liedje niet kende, en ik ook totaal niet kan zingen, zei ik ‘Pappa kent het liedje niet’. Waarop Reza zei ‘Maar pappa, je kunt het toch gewoon proberen?’. Zo, wat had die kleine een groot gelijk! Stiekem was ik bang om het fout te doen, een flater te slaan.

Hoe bang ben jij om fouten te maken? Durf jij eens lekker op je bek te gaan?

Failure is an option

Als we als kind leren lopen of fietsen, dan vindt iedereen het normaal dat we regelmatig onderuit gaan. Dat we fouten maken. Juist door vallen en opstaan, leren kinderen. Waarom is het als we ouder worden dan ineens ‘not done’ om fouten te maken?

“Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly.” Robert F. Kennedy

Gelukkig is er de laatste tijd veel veranderd op het gebied van fouten maken. Dat kan ook niet anders, omdat je door social media meteen in je hemd staat als het fout gaat. Je fout dan negeren en onder het tapijt vegen is geen optie, omdat je het alleen maar erger maakt. Deal with it.

Daar tegenover maakt deze snelle afrekencultuur ook dat mensen zich gaan verstoppen. Of dat ze eerst drie keer nadenken voor ze iets proberen. Je wilt immers niet publiekelijk afgaan.‘En al die andere mensen op Facebook lukt het allemaal wel’ of ‘Mijn Instagram vrienden lijken allemaal zo succesvol’.

Fouten vieren

Een gave movement die je steeds vaker ook in Nederland ziet opduiken zijn de zogenaamde ‘Fuck up nights’. Gestart door een paar vrienden die een beetje moe werden van al die succesverhalen online. Ze organiseerde een avond waarin ze juist spraken over hun ‘fuck ups’, hun gefaalde projecten. Dat bleek enorm populair en het is nu een grote beweging met events wereldwijd.

Ik zou nog wel eens een Fuck-up night in Leiden willen organiseren. Wie durft het aan om dit samen met mij te organiseren?

Moeten we dan allemaal maar wat aanprutsen? In je carrière gaat het er toch juist om dat je vooruit gaat? Dat je streeft naar een geweldig resultaat? Dat kan toch niet als iedereen maar wat aanmoddert? Ik hoor het je denken. En ik snap je. Maar dat is waar het bij het maken van fouten niet om gaat. Natuurlijk streef je naar een mooi resultaat of de volgende stap in je carrière. Maar perfectie bestaat niet. Juist door het zetten van stappen en maken van fouten, leer je.

Plat op je bek gaan

Iedereen maakt fouten. Echt niemand uitgezonderd. Toen de mens wilde vliegen zijn er heel wat prototypes op de vuilnishoop beland. Mensen neergestort. Fouten gemaakt. En vandaag de dag vliegen we de aarde rond, juist door die fouten. Vier dus je fouten. Het past ook gewoon veel meer bij een transparantere manier van communiceren. Onder het tapijt vegen gaat vandaag de dag niet meer. Openheid staat juist garant voor echtheid. Fail gracefully.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Pippi Langkous

Niemand vind het tof om te mislukken. Maar zelfs de grootste ‘screw ups’ hoeven echt geen gevaar voor je carrière te zijn. Het gaat er vooral om hoe je ermee omgaat.

Het Instituut voor Briljante Mislukkingen noemt zelfs vier voorwaarden:

  1. Je zet je met de beste bedoelingen in om een doel te bereiken
  2. Je voorkomt onnodige fouten: mislukkingen door slechte voorbereiding en dommigheid vallen niet onder de categorie ‘briljant’
  3. Je hebt het oorspronkelijke doel van je inzet niet bereikt, maar het heeft uiteindelijk wel meerwaarde opgeleverd
  4. Je hebt geleerd van je mislukking; zelfs als je nog steeds niet weet hoe, heb je wel geleerd hoe niet; bovendien kunnen jouw ervaringen, doorzettingsvermogen en durf anderen inspireren tot nieuwe pogingen

Organisaties zouden (in ongevaarlijke situaties) hun medewerkers eigenlijk meer moeten stimuleren om meer aan te klooien, om gewoon dingen te proberen, ofwel: om veel meer fouten te maken. Hierdoor worden organisaties juist meer innovatiever en passen ze zich beter aan aan veranderende omstandigheden.

Hoe denk jij hierover? Durf jij fouten te maken en iets gewoon te proberen? Laat het mij hieronder weten.

Ken jij vrienden en collega’s die ook wat aan dit onderwerp zouden hebben? Deel deze blog gerust met ze.