Focus op succes en wordt succesvol
Naar blog overzicht - 23-08-2015

Hoe je door een focus op succes een succesvolle zzp’er wordt…

Weet jij ook zo goed wat er beter kan en wat je anders wilt doen? Maar lukt het niet om succesvol te worden als zelfstandige professional? STOP dan met zoeken naar wat er niet werkt!

Mensen weten over het algemeen heel goed wat er niet werkt of wat ze niet goed doen. Onze fouten herinneren we veel beter dan onze successen. Een compliment geven doe je minder snel dan een kritische noot kraken. Dat is een tendens die niet constructief werkt. Zeker niet voor zzp’ers. Als er niemand anders is om je een compliment te geven zul je het van jezelf moeten hebben. Geef jij jezelf wel vaak genoeg een schouderklopje? Om echt succesvol te worden zul je allereerst moeten beginnen je te focussen op succes.

Waarom focussen op succes zo ingewikkeld is

Eigenlijk is het helemaal niet gek dat we het lastig vinden om te focussen op succes. Van jongs af aan leren we onbewust om te kijken naar wat er niet klopt. Neem dit voorbeeld, je krijgt een wiskunde proefwerk in groep 5:

  • 5×4=20
  • 3×6=17
  • 9+54=63
  • 14×4=56
  • 72-18=64

Kijk eens snel naar de sommen en antwoorden hierboven.

Wat valt je op?

9 van de 10 mensen zal het volgende zeggen:

Som 2 en som 5 kloppen niet.

  • 5×4=20
  • 3+6=18
  • 9+54=63
  • 14×4=56
  • 72-18=64

Wees eens eerlijk, behoorde jij tot die 90%? Ik wel hoor! Het is ook helemaal waar, som 2 en som 5 kloppen niet. In dit simpele voorbeeld ligt de kern van ons onderwijssysteem en de kern van ons probleem omtrent de focus op succes verscholen. Je leert vanaf de basisschool dat er maar 1 juist antwoord is en er wordt gezocht naar wat je fout doet. Een dikke rode streep wordt door de foute antwoorden gezet. Als je fouten zijn gevonden, kunnen we daar aan gaan werken.

Dat werkt toch niet motiverend?! Steeds weer horen welke dingen je fout doet, hoeveel dingen je fout doet. Toch doen we dit allemaal dagelijks. Jij als zzp’er doet dit vast ook…

Maar wie focust zich erop dat som 1, 3 en 4 hartstikke goed zijn?! Bijna niemand toch? Je kunt het ook anders bekijken: Er waren meer antwoorden goed dan fout. Of: Alle vermenigvuldigingssommen gaan goed!

Zie je het verschil in denken? Wat ik nu van je vraag is om op de laatste manier naar jezelf en naar je business te kijken. Natuurlijk moet je de zaken die niet werken analyseren en proberen te verbeteren. Dat kan je immers geld op leveren. Maar ik kan je verzekeren dat het nog beter werkt om vooral de zaken die wel werken te analyseren en die te verbeteren.

Bekijk hieronder de inspirerende boodschap van hockeycoach Marc Lammers (die met het damesteam goud behaalde op de olympische spelen van 2008). Hij vertelt over hoe hij van een 6 een 8 maakt i.p.v. dat hij van een 4 een 6 probeert te maken. Hij focust zich op succes!

En nu jij… Focus op succes!

Ok, daar wil je wel aan beginnen toch? Maar hoe doe je dat dan? Om te beginnen ga je het gewoon doen! Dat klinkt wellicht té simpel, maar het is de enige manier om te veranderen. Maak de afspraak met jezelf om elke dag op zoek te gaan naar een succes. >> Lees ook: Afspraken maken met jezelf, durf je het aan?!

Opdracht: Begin elke dag door even 5 minuten te nemen en stil te staan bij wat je de afgelopen 24 uur hebt bereikt. Wat zijn jouw successen geweest? Noteer deze successen!

Succes hoeft helemaal niet iets groots te zijn. Het kan zelfs in de kleine dingen zitten. Een succes kan een creatieve actie zijn maar ook een actie die je al tijden wilde doen en nu eindelijk hebt gedaan. Een succes kan ook een nieuw inzicht zijn of het maken van een keuze. Succes kan zelfs het toegeven van een fout zijn. Ik leerde successen herkennen en erkennen van een geweldige trainer: Nico Koomans van PEOPLE Unlimited. Dankzij zijn training “Mastering Your Excellence” leerde ik dat de kwaliteit van ‘de relatie met jezelf’ de bron is van al je resultaten. Een geweldig krachtig gegeven dat ik graag inzet om zzp’ers te helpen.

Ik zal eerlijk met je zijn; Ik ben zó kritisch dat ik dit persoonlijk een ontzettend lastige oefening vind. Ik blokkeer mezelf steeds door me niet aan deze oefening te houden. Ik houd me dan niet aan mijn eigen afspraken. Ik ga dan niet even zitten waardoor het gevolg is dat ik niet stilsta bij mijn successen. Suf toch?! Daarom is het zelfs een succes als ik me alleen al aan deze opdracht houd. Als ik ga zitten en stil sta bij mijn successen is dat op zich al een succes! Ik noteer al mijn successen dan in mijn agenda zodat ik ze gedurende die dag steeds weer tegen kom.

 

Van succesfocus naar succesvol

Het focussen op succes is nog maar het begin. Weliswaar vormt dit 75% van het resultaat, maar om die laatste 25% te behalen moet je een stapje verder gaan. Als je dagelijks jouw successen noteert begint het proces van erkennen dat je succes ervaart. Ga nu eens kijken of je patronen ziet. Wat voor soort successen beleef je vaker? Met welke successen kun je meer doen? Vanuit succes kun je jouw succesvolle aanpak formuleren. Jouw klanten hebben wat aan jouw successen! Jouw aanpak gaat hen meerwaarde brengen. Je klanten zullen bereid zijn om hiervoor te betalen. Als jij duidelijk kunt formuleren wie je bent en waar je voor staat zullen jouw ideale klanten voor je in de rij staan!

Begin nu met jouw focus op succes! Deel hieronder in het commentaarveld wat jouw laatste succes was. Durf te delen!
Ken jij andere zzp’ers die wat aan mijn blog kunnen hebben? Ik zou het heel gaaf vinden als je mijn blog in jouw netwerk deelt.