Naar blog overzicht - 28-08-2017

Focus is groei

Welke houding en mindset is nodig om succes te bereiken?

Alles wat aandacht krijgt, groeit. De rozen in je tuin zullen mooi gaan groeien en bloeien als je ze water geeft. Maar als je onkruid water geeft, staat je tuin binnen de kortste keren ook helemaal vol. Wat geef jij water en aandacht?

We worden tegenwoordig flink afgeleid. Nieuwsberichten op social media waarvan je denkt ‘waarom is dit nieuws?’, honderden posts van vrienden en collega’s en grappige kattenfilmpjes die je gewoon ‘even snel’ moet kijken. Of je wordt op je werk afgeleid. Collega’s die het (in jouw ogen) beter doen of die vriend(in) met die droomjob. Er kunnen veel kansen op je pad komen in je carrière, maar om te kunnen groeien moet je je niet laten afleiden.

Wat leidt jou af?

Ik noemde al een aantal zaken die je zouden kunnen afleiden van je doel. Maar je eigen houding en mindset kunnen je ook afleiden. Denk je bijvoorbeeld ‘Ik ga dat doel nooit halen, omdat het veel te hoog gegrepen is voor mij.’?

‘If you focus on problems, you find more problems, if you focus on successes, you find more successes’. ~Mac Odell

Als dit je instelling is ga je inderdaad nooit grootse dingen bereiken. Denk niet klein. Klein denken voorkomt groots presteren. Het is heel simpel. Alles wat je aandacht geeft wordt groter. Hoe meer tijd en energie je in iets stopt, des te groter en uitgebreider het zal worden. Stop je je energie in successen, dan behaal je successen. Focus je je op problemen, dan zullen deze toenemen.

Focus op succes

Richt je aandacht op zaken die goed zijn voor je carriere en leven. Focus op de dingen die je fijn vindt in je werk, die je waardeert en waar je dankbaar voor bent. Op die manier zorg je ervoor dat juist dit kan groeien.

Als je voelt dat je teveel focust op de problemen, keer de situatie dan om. Als je niet wilt falen in je carrière, focus je dan op slagen. Vertel je collega of werkgever niet wat je allemaal niet wilt, maar leg uit wat je wel wilt. Handig om bij een functioneringsgesprek in je achterhoofd te houden.

Blijf je problemen niet voeden met je tijd en energie. Zorg dat ze verdwijnen door ze te negeren, en je te focussen op de positieve oplossing van het probleem. Je lost het op om te focussen op succes. Op je doel. Mijn persoonlijke ervaring over het stellen van hoge doelen, lees je in mijn blog over doelen stellen.

Per ongeluk onkruid water geven

Sta je toch ongemerkt jouw problemen water te geven? Grijp in zodra je merkt dat je je aandacht richt op dingen die je niet wilt. Stop met het focussen op problemen, en draai je gedachten zo snel mogelijk om. Richt je op dat wat je wel wilt, je succes, en stop zoveel mogelijk van je tijd en energie in. Zorg dat de juiste gebieden in je carrière gaan groeien.

Jij kunt zelf voor een belangrijk deel beïnvloeden hoe je carrière verloopt. De manier waarop je naar je werk kijkt bepaalt voor een groot deel hoe mooi je werk is. Door bewuster om te gaan met je gedachten kun je je carrière veranderen en verbeteren. Het zit allemaal in de juiste mindset en houding!

Vier tips voor een succesvolle mindset

  1. Weet wat je wilt en wat je droom is. Hierbij moet je je afvragen wat nu je ultieme doel is om te behalen in je carriere en leven en waarom dit belangrijk voor je is.
  2. Werk hard. Mooi als je je doel voor ogen hebt, maar succes komt niet zomaar aanwaaien. Hier moet je hard voor werken. Blijf vooral in jezelf geloven en hou vol. Fouten maken mag. Hier leer je van en word je juist beter in wat je doet.
  3. Blijf jezelf verbeteren en blijf leren. Hoe meer je weet, hoe meer je kunt. Pak eens een nieuw onbekend project op of ga eindelijk eens aan de slag met die cursus die je al tijden wilde doen.
  4. Evalueer regelmatig of je op de goede weg zit. Tussentijds je doelen bijscherpen, zien waar je bent op je weg naar succes is een manier om je voornemens vol te houden. Dit werkt als een extra stimulans. Kijk naar wat je wel behaald hebt en niet naar wat je niet behaald hebt. Focus op succes!

Ga jij de komende tijd aan de gang met je houding en mindset? Laat het mij hieronder weten. Ik ben benieuwd!

Ken jij vrienden of collega’s die hun onkruid water aan het geven zijn en juist willen groeien? Deel deze blog dan gerust.