Naar blog overzicht - 28-09-2015

Elke dag succes

Klinkt de titel van mijn blog je wat ambitieus in de oren? Het kan echt hoor. Elke dag een succes. Degenen die denken dat het niet mogelijk is om elke dag een succes te behalen hebben simpelweg een te zware definitie van succes.

Ben jij zo iemand? Iemand die altijd maar op zoek is naar verbetering, voortdurend gefocust op wat er nog niet goed gaat? Iemand die vergeet stil te staan bij wat er al wel goed gaat?

Aangenaam! Zo iemand ben ik ook. Hoezeer ik ook weet dat een focus op succes het beste werkt, ik blijf het vergeten als het er op aan komt. Ik moet mezelf steeds weer dwingen om te kijken naar m’n successen. Maar als ik dat doe, werkt het! Dan voel ik me beter, een beetje trotser en uiteindelijk presteer ik beter en ervaar ik nog meer successen.

Het liefste ga ik elke morgen voor ik begin met werken even zitten om mijn successen van de afgelopen 24 uur te noteren. Het is een trucje dat ik leerde in de training Mastering Your Excellence, een training in persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Er zijn vele definities van succes, maar voor mij is er 1 definitie die echt energie geeft:

Succes is het positieve gevoel dat je ervaart als gevolg van je gedrag

Een succes, hoe klein dan ook is zó behaald. Het gaat immers om het gevoel dat jij ervaart. Je kunt dus leren om meer succes te ervaren door je kijk te veranderen. Daarvoor hoef je alleen maar te weten wat successen zijn. En er zijn meer soorten succes dan je denkt!

Een aantal voorbeelden van successen volgens Mastering Your Excellence:

Creatieve actie – Je hebt iets gedaan anders dan je gebruikelijke acties. Je bent wellicht buiten je comfortzone gegaan.

Geplande actie – Je hebt iets gepland en het ook uitgevoerd.

Uitgestelde actie – Je schoof iets voortdurend voor je uit en hebt het nu toch gedaan. Je zag ergens tegenop en hebt jezelf overwonnen.

Gemaakte keuze – Na een gemaakte keuze volgt een ervaring van groei.

Dieper begrip – Je hebt een dieper begrip gekregen van iets dat je al wist.

Nieuw inzicht – Je hebt een aha-moment beleefd. Je hebt iets nieuws geleerd.

(H)erkende fout – De fout is niet het succes. Het herkennen ervan is wel een succes. Waarom? Nu heb je een keuze om te veranderen.

Leer succes te herkennen!

Je ziet het: Het draait niet om het succes maar om het herkennen van het succes. In mijn eigen trainingsprogramma Leer Ondernemen Met Impact besteed ik veel aandacht aan het bepalen en behalen van successen. Hoe? Kijk maar eens hier!

Om het helemaal af te maken zul je jezelf nog 1 vraag moeten stellen: Als je naar je behaalde succes kijkt, welke vaardigheid heb je daar dan voor ingezet? Wanneer je bij elk succes de koppeling gaat maken naar jouw eigen vaardigheden dan zul je werkelijk succes ervaren!

Doe je mee? Elke dag een succes noteren? Je zult merken dat het ontzettend stimulerend werkt.
Om deze successen samen te delen heb ik Zondag Succesdag in het leven geroepen. Verzamel jouw dagelijkse successen en deel ze op Facebook of Twitter onder de hashtag #zondagsucces
Ik zal er in ieder geval elke zondag mijn grootste succes van de week delen.
Doe je mee?! De start van deze hashtag is voor mij al een succes ;p

Durf te delen! :)
Ken jij andere zzp’ers die wat aan mijn blog kunnen hebben? Ik zou het heel gaaf vinden als je mijn blog in jouw netwerk deelt.