Eigenwijsheid die je tegenwerkt - Bizarbijzonder.nl
Naar blog overzicht - 30-06-2016

Hoe vaak zit je jezelf in de weg door eigenwijs te zijn?

Ik ben een eigenwijs mannetje. Velen die mij kennen zullen dat beamen. Mijn eigenwijsheid hoort bij mij en brengt mij ook heel veel. Kortom, ik ben niet vies van eigenwijsheid. Toch schrok ik vandaag van de eigenwijsheid van een ander. De ondernemer die ik sprak werkte zichzelf duidelijk tegen met zijn eigenwijsheid. Over eigenwijsheid die tegen je werkt…

Vandaag sprak ik met een internetondernemer over zijn marketingacties. Zijn bedrijf staat nog in de kinderschoenen en we spraken o.a. over hoe hij meer in contact kan komen met zijn klanten. Een pittige opgave zoals bleek. Niet omdat het lastig is om met je klanten in contact te komen, maar omdat hij totaal geen nieuwe ideeën duldde. Alle suggesties werden rigoureus van de hand gewezen. Eigenwijsheid vind ik een hele mooie eigenschap, maar in sommige gevallen werkt het keihard tegen je…

Ik ben een eigenwijs stuk vreten. Ik ben de eerste die dat zal erkennen en vele van mijn vrienden zullen dat met me eens zijn. Ik ben ook iemand die gelooft dat eigenwijsheid een goede eigenschap is, zeker voor ondernemers. Ooit kreeg ik zelfs een tegeltje met de tekst:

“Ruben heeft altijd gelijk, zelfs als hij gelijk heeft”

Waarom werkt mijn eigenwijsheid wel en die van sommige anderen niet? Daar heb ik een (eigenwijs) idee over…

Eigenwijsheid die niet werkt

Wat deed deze ondernemer waardoor ik werd getriggerd deze blog te schrijven? Waarom werkt zijn eigenwijsheid tegen hem? Deze ondernemer had een idee of een aanname over marketing. So far, so good. Maar waar het mis gaat is dat hij vanuit deze aannames stil blijft staan.

Heel hard roepen dat iets niet werkt en het daarom niet doen. Ik zie het vaak gebeuren. Niks aan de hand zou je denken?

Wel dus!

De vraag is hoe deze aanname is ontstaan. Heb je een vervelende ervaring gehad? Hebben anderen je gezegd dat het niet werkt? Hoe weet je zeker dat het niet werkt? Dat het in het verleden niet heeft gewerkt, hoeft niet te betekenen dat het in de toekomst ook niet gaat werken.

“Door niets uit te proberen houd je jezelf tegen om te leren”

Als je alles afwijst en niets uitprobeert blijf je stil staan. Je hebt gelijk, dat is fijn, voor jou. Maar je schiet er niks mee op. Ben of ken jij zo’n persoon die in vergaderingen of in een brainstorm overal nee tegen zegt? Dan heb ik een vraag voor jou: “Nee dus, maar wat dan wel?!”

Eigenwijsheid die wél werkt

Wanneer je een eigen idee hebt over hoe dingen gaan of over hoe je wilt dat ze gaan sta je aan het begin van iets moois. Zolang je vanuit je veronderstellingen acties onderneemt en aan de slag gaat ontstaan er dingen. Van actie komt reactie! Zodra je bezig gaat ben je begonnen jouw eigen veronderstelling te testen. Er gebeurt iets: Uiteindelijk bleek je gelijk te hebben of je bleek ongelijk te hebben.

Natuurlijk kun je op voorhand al luisteren naar mensen die zeiden dat je ongelijk had, maar daar ben je te eigenwijs voor. Je wilt het immers zelf ervaren. Ervaring is niet voor niets een van de meest effectieve manieren om te leren.

Zolang je actie onderneemt blijf je dus veronderstellingen en aannames testen. Hell yeah! Je bent een echte Willie Wortel. Edison zei het al:

“Je faalt niet, je ontdekt alleen maar nieuwe manieren die niet werken.”

Edison quote I have not failedDit is een vrije (en eigenwijze) verhaspeling van mijn hand. Het originele citaat luidt: “I have not failed, I’ve just found 10,000 ways that won’t work.”

 

Eigenwijsheid, wat moet je er dus mee…

Zet je eigenwijsheid om in daden. Kom in actie. Wees niet alleen eigenwijs, maar ook eigenzinnig en eigengereid.

Vind je dat je gelijk hebt? Ga het bewijzen als je durft! Een van de aannames die ik had: Een blog schrijven kost me veel tijd. Ik wil dat soort dingen altijd tot in de puntjes perfectioneren. ‘Even’ een tekstje schrijven over wat ik denk of heb ervaren, daar zit niemand op te wachten. En nu maar eens kijken of ik gelijk had…

Dus… Bewijs jij mijn gelijk (of ongelijk)?

Wat vind jij? Is eigenwijsheid een fijne of een lastige eigenschap?

Laat hieronder jouw eigen eigenwijze reactie achter…