Naar blog overzicht - 26-10-2015

Wat zijn de drempels en weerstanden op jouw landkaart?

Hoe komt het toch dat sommige dingen je steeds niet lukken? Waardoor kun je met sommige mensen wel samenwerken en met anderen juist niet? Waarom lukt het je niet om je doelen te bereiken? Wat zijn jouw drempels en weerstanden? Dit zijn allemaal vragen die iedere ondernemer zichzelf zou moeten stellen. De antwoorden weet je zelf, je moet er alleen even naar zoeken..

Iedereen die wel eens een doel voor zichzelf gesteld heeft weet dat het bereiken van dat doel soms best lastig kan zijn. Zeker als je hele ambitieuze doelen hebt gesteld.
>>Lees ook: De beste manier van doelen stellen

Wanneer ik het heb over (ambitieuze) doelen bereiken werk ik vaak met een landkaart. Hierbij maak je visueel waar je nu staat en waar je naar toe wilt. Jij staat op een landweggetje en voor je ligt een kronkelend pad dat naar de verte leidt. In de verte liggen bergen en achter die bergen ligt jouw droomdoel. Zie je het voor je?
Beeld je nu in dat er midden op de weg een grote muur staat. Deze muur staat symbool voor jouw weerstanden. Het is een persoonlijke drempel.

Als je weet waar deze muur voor staat, wat jouw persoonlijke drempels zijn, dan kun je beginnen aan een oplossing te denken. Aan een weg voorbij deze muur. Het zal je helpen om in hectische tijden betere oplossingen te vinden en door te gaan op weg naar je doel.

Hoe kom je erachter waar deze muur voor staat?

Als je wilt weten wat jouw persoonlijke drempels en weerstanden zijn moet je diep in jezelf kijken en kritisch naar jezelf zijn. Je moet jezelf leren kennen in alle facetten. Ik schreef al eens eerder een blog over hoe je beter presteert door zelfkennis waarin je drijfveren, je motivatie/demotivatie en patronen centraal staan. Om in de sfeer van de landkaart te blijven kun je jezelf in ieder geval deze 5 vragen stellen:

  1. Waardoor laat ik me tegenhouden?
  2. Waardoor kies ik een andere weg?
  3. Waardoor keer ik om?
  4. Waardoor blijf ik stil staan?
  5. Welk gedrag van mezelf en van anderen stoort me?

Interne en externe drempels

Ik maak bij het tekenen van landkaarten graag een tweedeling in de drempels. Zo zijn er interne en externe drempels. Interne drempels bestaan uit je eigen gedrag, het komt vanuit jezelf. Denk hierbij aan de dingen die je tegen jezelf zegt of de veronderstellingen van je eigen kunnen (“Ik kan niet goed verkopen” of “mensen zitten toch niet op mij te wachten”). Externe drempels gaan over negatief gedrag van anderen waardoor je je tegen laat houden. Voor veel doelen ben je mede afhankelijk van andere mensen. Je hebt jouw route weliswaar zelf in de hand, maar ken je dat gevoel dat je met iemand samen moet werken en dat deze persoon geen stimulans voor je is? Dat hij of zij je juist energie kost? Als je weet welk gedrag je stoort kun je hier anders mee om gaan.

Als je hebt benoemd wat jouw persoonlijke drempels zijn, deel ze dan in een van deze twee categorieën in: intern of extern. De interne drempels gaan dus over je eigen gedrag, waar je direct invloed op hebt. De externe drempels gaan over gedrag van anderen waar je beter mee om kunt leren gaan (eigenlijk heb je hier meer invloed op dan je wellicht denkt).

Ik ken mijn drempels, en nu?!

Nu komt het leukste! Als je jouw drempels eenmaal in kaart hebt (of eigenlijk op de kaart heb staan) kun je gaan kijken hoe je voorbij deze muur komt. Je kunt op twee manieren voorbij jouw muur komen.

Je kunt je drempels overwinnen of omzeilen.

Als je jouw persoonlijke drempels wilt overwinnen dan ga je de situatie aan. Je weet nu hoe je reageert op bepaalde situaties, welk gedrag je vertoont. Wanneer je de situatie aan gaat zeg je eigenlijk “Ik ga mijn gedrag veranderen!”. Je zult anders met de situatie om moeten gaan.

Wanneer je jouw drempels wilt omzeilen zoek je naar wegen om de muur heen. Je zoekt naar manieren om bepaald gedrag uit de weg te gaan. Als je weet dat je je aan bepaalde mensen stoort (aan hun gedrag) kun je er ook voor kiezen met andere mensen samen te werken. Op deze manier hoef je het storende gedrag niet tegen te komen.

Zowel het overwinnen als het omzeilen van je drempels zijn goede methodes. Er is geen foute keuze. Kies per situatie wat het beste past en wat het makkelijkst te bereiken is. Zo zal je niet al je weerstanden tegelijk aan kunnen gaan en lukt het ook niet om alle mensen met storend gedrag te vermijden.

De grote winst van je weerstanden in kaart brengen

Wanneer je keihard aan het werk bent of zo gefocust bent op je doel vergeet je soms om je heen te kijken. Het is dan moeilijk om afstand te nemen van de situatie. Voor je het weet verval je weer in oude patronen van ontwijkgedrag of stoor je je mateloos aan mensen die je nodig hebt. Dat is niet constructief, je schiet er niks mee op. Maar kun je je dat op dát moment bedenken? Door van te voren op een rustig moment over dit gedrag en deze irritaties na te denken kom je beter beslagen ten ijs. Of nog beter: je neemt een rugzak mee met een duidelijke landkaart. Wanneer je het gedrag van jezelf en van anderen kent weet je dit in het heetst van de strijd te herkennen. Door de twee mogelijke oplossingen weet je zelfs al hoe je er mee om kunt gaan!

Succes met jouw route naar je droomdoel!

 

Wil jij ook eens aan de slag gaan om je eigen landkaart te maken? Persoonlijk of met je team? Neem dan contact met me op. Ik organiseer graag een map-to-succes-workshop bij jou!

Ken jij andere ondernemers die ook wat kunnen hebben aan het maken van een map-to-succes? Ik zou het heel gaaf vinden als je mijn blog in jouw netwerk deelt.