Leer bizar hoge doelen stellen voor ongekend ondernemerssucces
Naar blog overzicht - 03-08-2015

Waarom bizar hoge doelen stellen het beste werkt…

Leer hoe je richting en focus bepaalt door voor het ondenkbare te gaan. Leer het ultieme systeem van doelen stellen. Iedereen kan dit, als je maar groots durft te denken.

In mijn blog waarin ik mijn 5 pijlers voor succes deelde had ik het onder andere over het bepalen van richting en focus. Een onderdeel dat zó belangrijk is als je wilt groeien in je carrière. Waar je persoonlijkheid als basis fungeert voor je carrièkeuze zorgt de juiste richting en focus voor een gericht succes.

Als je wilt groeien in je carrière of juist een carrièreswitch wilt maken, dan komen er veel kansen op je pad. Stort je niet meteen halsoverkop in een nieuwe baan. Het is begrijpelijk, de baan heeft waarschijnlijk goede voorwaarden en je moet natuurlijk ook gewoon de huur kunnen betalen. Maar toch is het beter om even stil te staan en te bedenken of deze job of het bedrijf écht bij jou past.

Leuk gezegd Ruben! Maar hoe weet je nou welke baan wel en niet past? Dat zal ik je vertellen!

Het begint allemaal bij doelen stellen.

Er is al heel veel geschreven over doelen stellen en vrijwel iedereen die in de laatste 15 jaar een HBO of WO opleiding heeft gevolgd is inmiddels bekend met SMART doelstellingen. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Een prachtige manier om heel duidelijke en haalbare doelen te formuleren.

Dit is echter niet waar ik het nu over heb! Ik wil niet dat je je laat beperken door de vraag of een doel haalbaar is of dat het door anderen geaccepteerd wordt.

Waar het mij om gaat is dat je doelen stelt die je inspireren en die je richting geven. Deze doelen moeten juist bizar hoog zijn!

Denk je nu misschien: “Dat klinkt inspirerend maar ik heb er toch niks aan om doelen te stellen die ik toch niet haal!? Dat zorgt toch alleen maar voor een faalgevoel!”

Ga jezelf dan schamen en ergens in een hoekje zitten! Als dit je instelling is ga je inderdaad nooit grootse dingen bereiken. Denk niet klein. Klein denken voorkomt groots presteren.

Je kunt beter bizar hoge doelen stellen dan veilige SMART-doelen

Waarom? Ik zal je een voorbeeld uit mijn verleden geven:

Bekijk mijn ervaring bij KPN in dit filmpje

Toen ik een jaar of 17 was had ik een bijbaantje bij KPN. Ik moest voormalige klanten opbellen om ze weer terug te krijgen naar KPN. Als ik eerlijk ben vond ik de keiharde manier van verkopen vreselijk! Gelukkig had ik toen al in de gaten dat ik veel beter verkocht door me niet te richten op de verkoop van ons product. Ik richtte me op iets heel anders: recalcitrant als ik was probeerde ik elk gesprek tot een leuk en gezellig gesprek te maken. Verkopen was helemaal geen doel voor mij! Uit al die leuke gesprekken en mooie contacten met mensen kwamen toch nog heel veel verkopen. Niet omdat ik een product door hun strot had geduwd (wat ik wel leerde in de trainingen) maar doordat ik begreep wat deze mensen nodig hadden. Deze bijna 15 jaar oude ervaring lag aan de basis van 1 van de 3 lessen uit mijn gratis videoserie “Geld te verdienen door jezelf te laten zien”.

Al snel werd ik door mijn goede resultaten teamleider. De opdracht die ik mee kreeg was om mijn team net zo goed te laten verkopen als ik deed. Ik riep nog tegen de chef dat ik niet aan het verkopen was maar contact aan het leggen was met mensen (maar tevergeefs…de corporate mind is sterk!)

Een week later had het management wat bedacht… Ze waren op een Amerikaanse training geweest en hadden geleerd dat competitie heel goed werkt. Daarom schreven ze een wedstrijd uit. Alle teams zouden een week lang tegen elkaar strijden om de meeste verkopen te doen.

Daar stond ik dan als kersverse teamleider. In de voorafgaande teamleiderstraining hadden we geleerd om duidelijke targets te stellen en de teams tegen elkaar te laten opbieden. Er zou een bord midden in de ruimte staan waarop de scores van alle teams werden bij gehouden. Het klonk als een opzwepende manier van werken die mij iets té Amerikaans was.

Ik wilde iets doen wat nog nooit gedaan was en wilde mijn team mee nemen in dit idee

Ik besloot daarom om mijn team op een andere manier op te zwepen. Ik zette ze apart in een hoek van de zaal waar ze de andere teams en het scorebord niet konden zien. Ik gaf een speech waarin ik ze vertelde dat het mogelijk was om in 1 week tijd 1000 verkopen af te sluiten. Natuurlijk werd er eerst vol ongeloof gereageerd, zoiets was nog nooit gedaan in alle jaren. Andere teamleiders die dit hoorden lachten ook keihard: Het alttime weekrecord lag op 402 en stond al 2 jaar.

De andere teamleiders richten zich op dit record van 402 verkopen. De ene teamleider ging veilig zitten en schatte in dat zijn team 380 verkopen moest kunnen halen (redelijk realistisch). Een andere teamleider was wat ambitieuzer en zette in op 410 verkopen. Zijn team moest vast en zeker het record dat al 2 jaar stond kunnen verslaan (acceptabel).

Je snapt wel dat ik werd gezien als het lachtertje: Nieuwe teamleider die nog geen week in functie was die het record wel even zou verdubbelen! Dat hoekje waar wij wilden zitten kwam nu ook wel goed van pas. Daar hoefde niemand naar ons om te kijken want team Ruben deed toch niet serieus mee. Deze houding van de andere teamleiders en onze collega’s gebruikte ik om mijn team nog verder op te zwepen. Ik zei tegen ze: Laten we ons op de kop zitten? Laten we ons uitlachen? Geloven jullie dat het kan om 1000 verkopen te doen deze week? Dat betekent dat we allemaal 200 verkopen moeten doen. Dat we ons uit ons naadje moeten werken… Dat is ongekend, maar ik weet dat jullie het kunnen!

Door de speech en de houding van onze collega’s waren we gebrand om deze missie te laten slagen. We begonnen aan onze missie, op weg naar ons bizar hoge doel…

Wat denk je? Behaalden we ons doel? Haalden we de 1000 verkopen in 1 week?

Het zou mooi zijn als het lukte… Maar helaas, het lukte het niet. We haalden ons doel bij lange na niet. Wat zeg je nou?! Het lukte niet?! Ik dacht dat je een succesverhaal ging vertellen Ruben!

We haalden ons doel niet, maar dit is toch een succesverhaal:

Het lachen verging de andere teamleiders uiteindelijk wel. Mijn twee grootste concurrenten behaalden hun realistische en acceptabele doelen wel. De teamleider die 380 verkopen wilde halen haalde er zelfs 389 en de andere teamleider die een aanval op het 2 jaar oude record wilde doen lukte het om met zijn team 410 verkopen te doen. Maar nu komt het: Hoeveel verkopen deed mijn team dan? Dat sneue team dat zijn bizar hoge doel bij lange na niet haalde?!

Mijn team deed 462 verkopen! We versloegen de andere teams met ruime getallen!!

Wat wil ik nou zeggen met dit verhaal:

Hoe denk je dat mijn team en ik ons voelden? Verslagen, teleurgesteld omdat we ons doel niet hadden gehaald? Hell no! We waren trots als een pauw. We hadden het record dat al 2 jaar stond verpulverd! Alleen maar doordat we hoog durfden te mikken. Doordat we een bizar hoog doel stelden en daar vol voor gingen.

Het gaat dus niet zozeer om dat doel als wel om de manier waarop je naar dat doel toe werkt.

Redelijke doelen vereisen een redelijke inzet. Bijzondere doelen vragen een bijzondere inzet.

En waar schaar jij je onder? Onder de redelijke werknemer of onder de bijzondere werknemer?

Ik weet zeker dat jij ook een bijzondere werknemer bent. Durf bijzonder te zijn! Begin bij jouw bizar hoge doel!

Zo is mijn bizar hoge doel om over 5 jaar een boerderij te kunnen kopen in een natuurrijke omgeving om daar samen met mijn vriendin en zoontje wonen en werken te kunnen combineren.

Ja het klopt, dat ik daarvoor minimaal 300.000 euro mee moet brengen als ik dat wil kopen en dat ik dan mijn hele leven moet verhuizen naar de middle of nowhere, maar dat houdt me niet tegen. Ik geloof dat het kan en ga ervoor!

Heb jij ook een bizar hoog doel voor jezelf?

Begin dit droomdoel eerst eens helder te maken. Zorg dat je een doel hebt waar je vól voor wilt gaan. Alleen wanneer je echt gelooft dat je dit kan halen gaat het je verder helpen naar grootse acties. Je weet niet wat voor mogelijkheden je in je hebt! Vertel jezelf geen onzin en laat je niet demotiveren door al die andere mensen die roepen dat iets niet kan. Dat zij het niet zien betekent niet dat het er niet is… De mogelijkheden liggen er voor je. Wil je eens met mij sparren over jouw bizar hoge doel? Ik help je graag verder om dit droomdoel scherp te krijgen.

Oké, je hebt je bizar hoge doel aangescherpt. En hoe nu verder?

Ik vertelde je dat door de juiste doelen te stellen de volgende stappen veel makkelijker en logischer te maken zijn. Wat je wel en niet gaat doen in je carrière, voor welk bedrijf je wel en niet gaat werken. Om dit duidelijk te krijgen moet je eerst een aantal subdoelen of mijlpalen op weg naar je bizar hoge doel bepalen. Oftewel, je gaat bedenken HOE je dit bizar hoge doel kunt gaan bereiken.

In het geval van mijn bizar hoge doel – de boerderij in een natuurrijke omgeving – wil ik als eerste proberen om locatieonafhankelijk te kunnen werken. Daarnaast wil ik alle mogelijkheden om in een boerderij te gaan wonen hebben verkend (ik kijk naar meer opties dan alleen koop). Een ander doel dat ik mezelf heb gesteld is dat ik over 2 jaar een maandelijks inkomen heb van minimaal 10.000 euro. Als ik dat op een rijtje zet ziet dat er als volgt uit:

Over 5 jaar een boerderij in een natuurrijke omgeving:

 1. Volledig locatie onafhankelijk werken
 2. Alle mogelijkheden voor bewoning op een rijtje hebben (koop, huur, lening, crowdfunding, etc.)
 3. Maandelijks inkomen van 10.000 euro

Nu kan ik nog een stap verder gaan kijken per subdoel. Welke stappen ga ik komend half jaar zetten om  dichter bij elk subdoel te komen? Misschien voelen jouw subdoelen soms ook wel als bizar hoge doelen.. Dat is helemaal niet erg! Hoe meer je je doelen opsplitst in kleinere stappen, hoe realistischer ze zullen worden.

Om volledig locatie onafhankelijk te kunnen werken heb ik besloten dat ik meer aandacht aan mijn trainerschap wil besteden. Dat zorgt in ieder geval voor meer autonomie. Daarnaast ben ik bezig een online trainingsprogramma te ontwikkelen over ondernemen met impact.

In het kader van deze keuzes laat ik alle andere klussen naast het trainen even voor wat ze zijn. Ik neem alleen nog maar trainingsgerelateerde klussen aan naast mijn andere vaste werkzaamheden.

Je zult zien dat wanneer je deze werkwijze consequent uitvoert het heel makkelijk wordt om te bepalen wat je gaat doen. Begin bij je bizar hoge doel, bepaal subdoelen en hang onder je subdoelen weer vervolgacties. Hoe verder je inzoomt, hoe concreter je wordt! Als ik mijn bizar hoge doel verder uitwerk komt er het volgende plaatje uit:

Over 5 jaar een boerderij in een natuurrijke omgeving:

 1. Volledig locatie onafhankelijk werken
  1. Volle focus op het uitbreiden van mijn trainers activiteiten
  2. Online trainingsprogramma Leer Ondernemen Met Impact ontwikkelen
  3. Geen nieuwe projecten aannemen naast huidige werkzaamheden (behalve wanneer het trainingsklussen zijn)
 2. Alle mogelijkheden voor bewoning op een rijtje hebben
  1. Met accountant om tafel gaan
  2. Crowdfundingmogelijkheden uitzoeken
  3. Wensenlijst van boerderij maken (hoe ziet onze ideale boerderij er uit, waar moet de boerderij aan voldoen?)
  4. Locaties en gebieden bekijken. Regio bepalen waar we willen gaan wonen
  5. Makelaar zoeken in gekozen regio
 3. Maandelijks inkomen van 10.000 euro
  1. Investeringen alleen nog maar doen in meest winstgevende delen van mijn onderneming: Wegaanopkamp.nl en Rubenklerkx.nl
  2. Vaste opdrachtgevers koesteren en vragen of zij mij aanraden binnen hun netwerk

Bepaal ook jouw richting  en focus

Begin door zelf deze oefening te doen. Start bij het grootse denken en bepaal je bizar hoge doel! Durf door bestaande barrières heen te denken en je zult gaan schitteren!

Kun jij nu ook voor jezelf een bizar hoog doel bepalen en daar subdoelen en acties onder hangen? Ik ben erg benieuwd naar jouw bizar hoge doel. Wil je dat met me delen hieronder in het commentaarveld?