Naar blog overzicht - 30-05-2018

Creativiteitstest: hoe we onszelf met onze gedachten beperken

We zijn allemaal creatieve wezens. Onze hersenen kennen enorm veel mogelijkheden om creatieve dingen te scheppen en creatief te denken. Verbanden leggen is dan ook de basis van creatief denken. Maar ook meteen onze valkuil. Want hiermee kunnen we ook onze gedachten beperken. En zo onze creativiteit.

In de onderstaande vlog kun je een kleine creativiteitstest doen. Misschien ken je hem al, dan heb je mazzel. Bekijk de vlog hieronder of lees na de video verder.

Gooi de regels uit het raam

Heb je de video bekeken? Zo niet, hier een spoileralert!
Als je de oplossing ziet, dan is het eigenlijk heel simpel hè? Maar wat kun je hier nou uithalen? Bij het zien van de tekening willen onze hersenen meteen verbanden leggen. We zijn letterlijk binnen een hokje aan het denken. En zolang je dat doet, kom je niet tot een oplossing. Met deze tekening lukt het gewoon niet. Pas wanneer je doorhebt, dat je ook ‘buiten’ het vierkant mag tekenen, vind je de oplossing.

Gebruik je hele brein

We kunnen veel meer met ons brein dan we denken. Juist door vaste patronen en handelingen zijn we minder creatief en beperken we onze gedachten. Terwijl iedereen kan leren om creatief te denken. Je kunt je brein hiervoor trainen. Hoe meer je ‘outside the box’ denkt, hoe creatiever je wordt.

Hoe ontwikkel je dat buiten de kaders denken?

Om out of the box te kunnen denken en creatief te kunnen denken heb je een aantal specifieke eigenschappen nodig, zoals:

  • Je bent bereid om dingen die je dagelijks doet even in een nieuw licht te zien (verandering is niet verkeerd)
  • Een brede interesse om dingen op een andere manier te benaderen of uit te voeren (hoe doet jouw collega dat?)
  • Blijven ontwikkelen en testen van nieuwe ideeën (het maakt niet uit als het mislukt, het bedenken verbreed het creatief denken)
  • Openstaan voor suggesties en ideeën van anderen (bijvoorbeeld je collega’s)
  • Bereidheid om te breken met oude, voor de hand liggende patronen

Creativiteit is zo gepiept

Je hebt niet veel tijd nodig om creatiever te denken. Eigenlijk kun je met een kwartiertje per dag al je hersenen trainen. Ik heb hiervoor een creativiteitsmethode ontwikkeld die je gratis als cadeautje van mij kunt downloaden.

Wil je nou meer leren hoe je uit je vaste kaders kunt stappen en kan jouw hele team wel een creativiteitsboost gebruiken? Neem gerust contact met mij op en wie weet kunnen we een gave workshop bij jou op kantoor organiseren. Ik laat jullie graag ervaren hoe het brein werkt en hoe je creatiever kunt worden!