Naar blog overzicht - 01-05-2018

Creatieve hersenen zijn anders bekabeld

Een nieuwe studie onthult een beetje van het mysterie over hoe het creatieve brein functioneert.

De hersenen van creatieve mensen zijn anders bekabeld dan de gemiddelde mensen. Dat werd gepubliceerd in dit nieuwe onderzoek in the Proceedings van de National Academy of Sciences. Hier werd eerder een artikel over gepubliceerd in het Engels. Ik geef hier een korte vertaling van weer. Niet alleen onthult het onderzoek unieke kenmerken van het creatieve brein, maar het helpt ook om een ​​gemeenschappelijke hersenmythe te verdrijven. Dat laat ik je in deze blog zien.

Als je een groep mensen in een ruimte zou zetten, ze een reeks objecten zou geven en ze zou vragen om een zo creatief mogelijk idee met die objecten te creëren, dan zullen de meeste mensen met een vrij beperkt aantal ideeën komen. Maar een minderheid van de mensen, misschien slechts een of twee, zullen komen met een heleboel creatieve ideeën. En de rest zal zich dan afvragen hoe dat komt.

Dit scenario werd eerder getest door een onderzoeksteam in een groep van 160 vrijwilligers. Tijdens dit onderzoek werden de hersenen gemeten met functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI) terwijl de vrijwilligers creatieve oplossingen probeerden te bedenken met een reeks objecten. Waaronder een baksteen, een mes en wat touw.

Wat wilden ze hier nou precies mee meten?

De onderzoekers wilden weten of de hersenen van mensen die consequent creatiever zijn, andere activeringspatronen zouden vertonen dan andere hersenen, en welke hersengebieden erbij betrokken zouden zijn. De resultaten van de beeldvorming onthulden dat de hersenen van de creatiefste vrijwilligers een duidelijk patroon van activiteit vertoonden in drie hersennetwerken:

  1. het standaardmodusnetwerk,
  2. het salience-netwerk,
  3. en het uitvoerend controlenetwerk.

Een creatief brein is anders bedraad

Elk netwerk is een bron van activiteit voor verschillende capaciteiten (het standaardmodusnetwerk bijvoorbeeld, gaat aan wanneer we dagdromen en speelt een grote rol in het fantasierijke denken), maar meestal is er niet veel activiteit die hun grenzen overschrijdt. Maar in het zeer creatieve brein organiseren ze gezamenlijk een symfonie van interacties die opvallende ideeën produceren.

“Wat dit laat zien, is dat het creatieve brein anders is bedraad”, zegt Roger Beaty, een Post-Doctoral Fellow in Psychology, en de eerste auteur van het onderzoek. “Mensen die creatiever zijn, kunnen tegelijkertijd hersennetwerken gebruiken die niet typisch samenwerken.”

En het is niet alleen dat die hersengebieden goed samenwerken in het creatieve brein, maar ze tonen ook een “denkflexibiliteit” die in contrast staat met de rigiditeit die de meeste hersens hebben bij creatieve uitdagingen.

“Mensen die creatiever zijn, kunnen tegelijkertijd hersennetwerken gebruiken die niet typisch samenwerken.”

Flexibel denken zorgt voor beter laten werken van netwerken

“Het is de synchronie tussen deze systemen die belangrijk lijkt voor creativiteit”, zei Beaty in een persverklaring. “Mensen die flexibeler denken en creatievere ideeën bedenken, zijn beter in staat om deze netwerken samen te laten werken. Zelfs de netwerken die meestal niet samenwerken.”

De waarde van een dergelijke onderzoeksbevinding hangt af van het feit of het vergelijkbare resultaten nauwkeurig kan voorspellen. In dit geval gingen de onderzoekers terug naar de bevindingen van vergelijkbare studies en ontdekten dat ze de niveaus van creativiteit in de studie deelnemers konden voorspellen door de kracht van de verbindingen tussen de drie hersennetwerken te meten.

“We gebruikten voorspellende modellen om aan te tonen dat we met enige nauwkeurigheid konden voorspellen hoe creatief de ideeën van mensen waren (gebaseerd op hersenscans) die al waren gepubliceerd,” zei Beaty.

“Creativiteit is een hele hersenactiviteit.”

Mythe van linker- en rechterbrein ontkracht

Een mooi bijkomend voordeel van het onderzoek is, dat het de algemene mythe ontkracht dat creativiteit wordt beïnvloed door een “linkerbrein” of “rechterbrein. In plaats daarvan lijkt het duidelijk (uit dit en eerder onderzoek) dat creativiteit meerdere hersengebieden gebruikt.

“Eén ding dat ik hoop dat deze studie doet, is de mythe van het linker- en het rechterbrein in het creatieve denken verdrijven”, zei Beaty. “Creativiteit is een hele hersenactiviteit.”

De onderzoekers konden niet uit de resultaten zeggen of creativiteit “gewoon iets is waarmee je bent geboren” of dat het kan worden verbeterd via training en oefening.

“Het is niet iets wat je hebt of niet,” voegde Beaty eraan toe. “Creativiteit is complex en we komen hier slechts aan de oppervlakte, dus er is nog veel meer werk te doen.”