Naar blog overzicht - 06-09-2018

Bekijk het leven eens vanuit een ander perspectief

De bril waardoor je dingen bekijkt, bepaalt hoe je dingen opvat en hoe je met dingen omgaat. Deze week ga ik graag de volgende uitdaging met je aan: kijk eens vanuit een ander perspectief.

Voor een tof beeldverslag van mijn zoon (van 3) bekijk je mijn vlog of je leest onder de video gewoon verder.

Verplaats je in iemand anders

Ik zat laatst op een terrasje en één van de dames die achter mij aan een tafeltje zat begon lekker tegen mij en degene met wie ik een afspraak had aan te kletsen. Deze mevrouw was 76 en had alle tijd van de wereld. Het duurde daarom even voordat wij op dezelfde golflengte zaten. Wij zaten immers in een drukke afspraak met een oog op de klok. Je kon echt duidelijk het verschil zien in hoe wij tegen dingen aankeken. Ik moest er later die dag nog even aan denken en dacht: ‘jezelf in iemand anders verplaatsen is zo interessant en dat doen we eigenlijk te weinig.’  

Kijken door de ogen van mijn zoon

Die middag keek ik ook naar mijn zoon. En ik dacht, ‘als er iemand is die dingen vanaf een andere kant bekijkt, dan is hij het wel’. Letterlijk. Omdat hij een stuk kleiner is, bekijkt hij veel dingen juist van de onderkant. En om dat verschil in perspectief eens letterlijk te voelen en van te leren, heb ik hem een oude telefoon van mij gegeven. Om hier foto’s mee te maken.

Hij kan dan ‘maar’ drie jaar zijn, maar hij leert ontzettend snel. En hij heeft met mijn oude telefoon allemaal leuke foto’s gemaakt. Ik laat je de foto’s in deze blog zien. (voor alle foto’s moet je echt even het filmpje bekijken). Deze foto’s hebben mij enorm geholpen om dingen vanuit een ander perspectief te zien. Want kijk maar naar de foto’s, je perfectief verandert.

En Reza, zo heet mijn zoon, bekijkt de dingen dus anders. Moet je kijken wat hij allemaal heeft gemaakt! Ik dacht, dit is gaaf Ruben, hier moet je iets mee doen. Dat ben ik dus ook gaan doen. Telkens wanneer ik met iemand in gesprek ga of wanneer ik bijna met iemand in een discussie beland, bedenk ik mij:

  • Wat is nou het perfectief van die ander?
  • Kan ik mij echt verplaatsen in wat diegene op dat moment denkt, voelt, wilt en waar hij vandaan komt?

En dat is ook de uitdaging die ik jou mee wil geven. Als je een gesprek ingaat, verplaats je dan eerst eens helemaal in die ander.

  • Waar komt hij vandaan?
  • Wat heeft hij allemaal al gedaan?
  • Wat is zijn achtergrond?

En vanuit daar ga je beredeneren. Niet vanuit je eigen agenda, maar vanuit die van de ander. En dan pas ga je naar je eigen mening kijken.

Denk je dat je het aankunt? Zet ‘m op!

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen.