Blog: De zin en onzin van 'een bakkie koffie doen'
Naar blog overzicht - 05-09-2016

De zin en onzin van ‘een bakkie koffie doen’

Laatst had ik weer zo’n dag vol afspraken staan. Om 10:00u koffie drinken met iemand uit de evenementenwereld, om 13:00u een lunchafspraak en om 16:00 een bakkie koffie met een oude bekende om bij te praten over al onze projecten.

Wanneer je deze agenda bekijkt kun je zeggen dat ik het druk heb. Mijn hele dag zit hiermee vol. Maar is dit goede drukte? Is het eigenlijk wel handig om steeds met allemaal mensen af te spreken en een ‘bakkie koffie te doen’?! Daarover verschillen de meningen…

Tegenstanders van een bakkie koffie

Ik spreek veel mensen die al dat koffie drinken maar onzin vinden.
Waarom zij live afspreken met een kopje koffie onzin vinden:

– Er gaat veel tijd in zitten en er komt weinig uit
– Deze gesprekken zijn te vrijblijvend
– Anderen slokken jouw tijd op en bepalen jouw agenda
– Je bent locatie gebonden en dus niet flexibel
– Als je reistijd mee rekent ben je per afspraak minimaal 1,5 uur kwijt
– Kennismaken kan toch ook via de telefoon of via online kanalen

Voorstanders van een bakkie koffie

Er zijn ook mensen die juist heel erg geloven in het live afspreken en die business halen uit al die kopjes koffie.
Waarom zij een kopje koffie drinken nuttig vinden:

– Je leert nieuwe mensen kennen
– Deze gesprekken leiden tot nieuwe samenwerkingen
– In een andere omgeving zijn werkt inspirerend en vergroot de creativiteit
– Je kunt makkelijk sparren met een ander
– Elkaar echt in de ogen kijken werkt fijner en vergroot het vertrouwen
– Je hebt minder het gevoel dat je alleen aan het werk bent

Wat je kunt leren van de voor- en tegenstanders van een bakkie koffie:

Beiden hebben natuurlijk gelijk. Maar zoals altijd draait het niet om gelijk. Het draait om wat je met deze info doet. Als je de punten van de voor- en tegenstanders van een kopje koffie drinken nader bekijkt kunnen we namelijk direct een aantal handige tips destilleren. Roer je koffie maar even goed door en doe je voordeel met deze 7 koffietips:

1. Live koffiedrinken of vanachter je laptop een bakkie doen?

Je hoeft niet met iedereen af te spreken! Bedenk eerst eens waar jouw prioriteiten liggen. Heb je tijd genoeg voor een afspraak? Wat kan deze afspraak je opleveren? (Zie daarvoor ook #TIP3) Als het niks voor jou is moet je het ook niet doen!

“Je bent je eigen koffiefilter”

Onthoud wel dat wat je geeft je ook weer terug krijgt (jaja, Karma is altijd in de buurt). Wanneer jij met anderen wilt afspreken om er iets uit te halen, spreek dan ook eens (onbaatzuchtig) met anderen af die iets van jou willen. Het zal je verbazen wat hier uit kan komen.
Wanneer je met volledig onbekenden wilt afspreken is een eerste afspraak via Skype superhandig. Plan een half uurtje in en maak vanachter de webcam kennis met elkaar. Een vervolgafspraak met een bakkie koffie kan dan altijd nog volgen.

#TIP1: Gebruik telefoon en online voor eerste kennismakingen en verkenningen

Durf jij eigenlijk nee te zeggen als iemand jou uitnodigt voor een kopje koffie? >>Lees dan eens: “NEE! zeggen”

2. De tijd van een koffie afspraak heb je zelf in de hand

Als je inderdaad meer dan een uur van je druk bezette tijd aan iemand besteed en er komt niks uit dan kun je het gevoel ervaren dat zo’n afspraak zinloos was. Maar je hebt de tijd van een koffie afspraak zelf in de hand. Wanneer je gesprekspartner van jou weet hoe lang je de tijd hebt zullen jullie ook eerder tot de kern komen. Dat draagt ook weer bij aan #TIP3.

#TIP2: Spreek van te voren duidelijk af hoe lang je de tijd hebt en zet desnoods een wekkertje

3. Het effect van een koffie afspraak heb je ook zelf in de hand

Net als bij de tijd kun je ook van te voren nadenken over wat je uit de afspraak wilt halen. Wil je echt alleen een koppie koffie drinken en een beetje bijkletsen? Prima natuurlijk! Maar wil je graag een introductie bij een persoon of organisatie of wil je een go of een no-go voor een samenwerking? Wees dan duidelijk in je verwachtingen. Naar jezelf en naar de ander.

“Drink je een koffie, espresso, cappuccino of iets anders? Er zijn zoveel soorten koffie afspraken.”

Bedenk eerst voor jezelf wat je uit het gesprek wilt halen en bedenk daarna hoe je dat naar de ander communiceert. Want net als bij #TIP2 werkt het goed om de ander te laten weten wat je verwacht. Zo weet je zeker dat gesprekken niet te vrijblijvend worden als je dat niet wilt.

#TIP3: Spreek je verwachtingen van te voren uit en vraag naar de verwachtingen van de ander

4. & 5. Locatie, locatie, locatie!

Als je dan toch met iemand afspreekt om ergens een kop koffie te gaan drinken zorg dan dat je voor de perfecte locatie kiest. Met de juiste koffietent bepaal je mede het respect dat je naar de ander uit. Moet jouw afspraak ver reizen, reis jij ver of spreken jullie ergens in het midden af? Los van de afstand vind ik het belangrijk om een inspirerende koffiespot te kiezen. Veel licht, Wifi, stroompunten en natuurlijk lekkere koffie zijn daarbij belangrijk. Waar ik nog meer naar kijk: Ben ik er al vaker geweest? Is het makkelijk te bereiken? (Hiermee kun je de reistijd aanzienlijk verkorten.) En krijg ik energie van de plek? Bruisende koffietentjes zijn heerlijk voor brainstormplekken maar wat lastiger voor een rustige kennismaking. Kies je koffietentje wijs, daarom 2 tips…

#TIP4: Kies een locatie die je energie geeft en inspireert

#TIP5 (persoonlijke noot): Vraag de ander naar een koffietentje dat je absoluut eens ervaren moet hebben

6. Bereid je koffie afspraak voor, altijd!

Om zoveel mogelijk uit je afspraken te halen werkt het fijn om vooruit te denken. Als je #TIP4 en #TIP5 hebt opgevolgd heb je al aandacht aan de locatie besteed. Je weet hoe laat je moet vertrekken en hoe je moet reizen.
Neem ook de tijd om je te verdiepen in je gesprekspartner. Hoe meer je van je koffiedate weet, hoe beter je het gesprek in zal gaan. Bovendien zal de ander zich ook gewaardeerd voelen. Je hebt immers moeite voor de ander gedaan. Daardoor zul je zelfs wanneer je iemand van de andere kant van het land hebt laten komen respect tonen. Je hebt tijd vrij gemaakt en bovendien aandacht aan de ander geschonken. Je kunt je koffie afspraken nog verder en beter voorbereiden, meer daarover bij #TIP7

#TIP6: Verdiep je in de locatie, het type afspraak en je gesprekspartner

7. Plan je koffie afspraken slim in

Hier komen we voor mij op het meest effectieve gedeelte. Wanneer je jouw koffie afspraken bewust inplant en nadenkt over deze momenten wordt je echt een effectieve koffieknaller!
Wanneer ben jij op je best? Op welk moment van de dag ben je op je creatiefst? Hoe laat krijg jij het meest gedaan? Gebruik deze momenten vooral niet om koffie te gaan drinken, dat is echt zonde! Reserveer deze momenten voor de klussen die je echt gedaan moet krijgen.
Plan in blokken. Heb je meerdere afspraken in een week? Ga dan niet 4 dagen elke dag naar een koffietentje toe maar kies 1 moment waarop je meerdere afspraken combineert.

“Koffietijd. Voor jou en dat weet je. Lekker gezellig. Tijd voor jezelf. Koffie, koffietijd…!” – leader tv-programma Koffietijd

En dan de magie van slim combineren: Als je dan toch naar zo’n druk en bruisend koffietentje bent afgereisd kun je je tijd daar maar beter nuttig gebruiken. Bruisende koffietentjes zijn ideaal voor wanneer je inspiratie op moet doen. Nieuwe businessplannen ontwikkelen? Ideeën voor een blog nodig? Dit is het ideale moment. Heb je een rustige koffieplek gevonden waar weinig mensen komen? Dan kun je hier prima schrijven aan dat nieuwe blog of eindelijk eens dat ene managementboek lezen.
Als je #TIP6 meeneemt en van te voren goed nadenkt en voorbereidt heb je dat lijstje met klusjes of dat boek al bij je.

#TIP7: Kies je koffie afspraken zorgvuldig en stem je werkzaamheden op elkaar af

Wanneer de probakkies en de antibakkies samenkomen…

Natuurlijk moet je niet altijd met iedereen af willen spreken of een bakkie koffie willen doen. Er zijn zat momenten waarop je prima af kan met een telefoontje of een videochat. Probeer in ieder geval zo snel mogelijk los van je mails te komen. Daar zal ik later nog eens een blog aan wijden 😃
Als je dan toch afspreekt om een bakkie koffie te gaan doen zorg dan dat je een echte koffiekiller bent. Gebruik de 7 koffietips en wordt een klasbakkie!

Vooruit, nog 1 koffietip om de laatste antibakkies over de streep te trekken…

Koffie deluxe, de ultieme business koffietip!

Wil je heel graag binnenkomen bij een bedrijf of kennismaken met een bepaald persoon? Schaal dan op! Ga voor meer dan een bakkie koffie. Deze meestertip kreeg ik ooit van Carola Rodrigues – Social Selling star:

#Nodig de persoon die je wilt bevragen eens uit voor een lunch.

Geef duidelijk je doel aan (zie #TIP3) en benoem dat je beseft dat de ander het ook vast druk heeft maar dat je daarom de afspraak wilt combineren met een lunch (die jij natuurlijk betaalt, noem dat ook). Deze investering is het meer dan waard. Je zult zien dat zelfs hele onbereikbare personen graag een keertje aanschuiven om over hun expertise te vertellen. Probeer het eens en vergeet dan natuurlijk niet de 7 koffietips toe te passen.

Natuurlijk lukt het niet altijd om je aan al deze tips te houden. Kijk maar naar de agenda die ik zojuist beschreef. Maar zelfs wanneer anderen echt niet om een bepaalde tijd kunnen afspreken kun je nog het best van je dag maken. In dat geval pas ik gewoon #TIP7 toe.
Sterker nog, mijn koffie afspraak van 10:00u kwam nooit opdagen. Kon ik mooi vanaf een ontzettend inspirerende plek deze blog verder uitwerken 😃

Zet ‘m op met jouw koffie momentjes in inspirerende koffietentjes!

Ruben

 

Ik ben zo vrij geweest om voor het maken van live afspraken de term ‘bakkie koffie doen’ te gebruiken. Dit is in mijn omgeving een veel gebruikte term. Wellicht herken jij je meer in termen als:

– Kopje koffie
– Bakkie pleur
– Het zwarte goud
– Koffie leuten
– Koffieklets >>Lodi Planting inspireerde mij met deze term in zijn blog
– Koffiedik
– Even kletsen of bijpraten
– Kennismaken
– Kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen

En drink je liever thee? Dat mag natuurlijk ook. Veel beter eigenlijk als je vaak afspreekt 😜
Lees in dat geval mijn blog “De zin en onzin van een koppie thee”. Nee, grapje! Vervang gewoon in dit blog overal het woord koffie door het woord thee. Hupsakee!!
Wel een echte tip als je in Amsterdam bent: Ga langs bij T’s (een echte Theebar aan de Jan Evertsenstraat)

 

Wat is jouw mening over koffie leuten?

Laat hieronder jouw reactie achter…