Om echt succesvol te worden zul je afspraken met jezelf moeten maken.
Naar blog overzicht - 17-08-2015

Als zzp’er ben je zelf je lastigste werknemer. Hoe krijg je voor elkaar dat jij verandert door je angsten en pijn heen…

Als zzp’er bestaat je bedrijf uit jezelf. En jijzelf kunt een lastige werknemer zijn! Je hebt namelijk allerlei patronen die ervoor zorgen dat je niet effectief werkt. Om echt succesvol te worden zul je afspraken met jezelf moeten maken.

Ik vind het belangrijk om mijn tijd efficiënt in te delen. Ik merk dat veel zzp’ers (ik zelf ook!) hier vaak moeite mee hebben. Wees eens eerlijk: Hoe vaak verspil jij tijd op een dag? Hoe vaak check je nog even wat er op internet gebeurt of blijf je net iets te lang hangen op Facebook?! Ik ben zelf een meester in hele ‘belangrijke’ klussen bedenken terwijl ik iets anders zou moeten doen. Misschien herken je het nog wel van vroeger op school: eerst heel goed je bureau of je kamer opruimen terwijl je aan de studie moest voor dat belangrijke proefwerk.

Om werkelijk goed aan je bedrijf te werken zul je afspraken met jezelf moeten maken

Dat klinkt wellicht simpel, maar let op: Je hebt als zzp’er geen werkgever die je aanspreekt op je gedrag of collega’s die je motiveren. Je moet het vaak helemaal zelf doen. En jijzelf kunt soms best lastig zijn! We kunnen onszelf namelijk heel goed in de maling nemen. Heel hard werken op het moment dat er belangrijke klussen moeten gebeuren is daar een voorbeeld van. Dat lijkt oké, maar is het vooral niet! Ik schreef het al eerder; een succesvolle zzp’er kent zichzelf door en door. >> Leer jezelf kennen in 3 vragen

Wat je wilt is super effectief werken!

Effectief werken betekent dat je jouw energie steekt in zaken die energie en geld opleveren. Dat je werkt aan je belangrijke doelen. En dat je weet welke acties bijdragen aan jouw doelen en welke acties juist niet. >> Lees ook: De beste manier van doelen stellen

Om super effectief te gaan ondernemen zul je die enige werknemer onder controle moeten krijgen. Werk aan jezelf! Je moet je eigen patronen leren inzien om ze te doorbreken. Je zult afspraken met jezelf moeten maken. En dat is lastig, want de enige aan wie je verantwoording aflegt ben jij zelf.

Kun je de pijn aan?!

Afspraken met jezelf maken begint bij pijn durven lijden.
Wat?@! Ja, je hoort me goed: PIJN!

“Ruim 80% van onze handelingen wordt bepaald door automatismes en patronen. We zoeken de weg van de minste weerstand.”

De weg die ons het makkelijkste afgaat. Iedereen doet dit! Hierdoor werk je per definitie niet effectief.

Pijnlijke realitycheck?!
Je kunt dit veranderen…

Om deze patronen te doorbreken zul je juist de lastige weg moeten bewandelen. Dat lijkt soms langer te duren en dat kan pijn doen. Maar het gaat je uiteindelijk zoveel meer opleveren. Je gaat jezelf aanspreken op slechte eigenschappen. Kun je die pijn aan?!

Hoe kun je jouw patronen doorbreken en afspraken met jezelf maken:

 1. Kijk met een open blik naar jezelf
 2. Breng in kaart wat je problemen zijn
 3. Bepaal wat er gebeurt als je niks verandert (benoem de pijn)
 4. Maak echte afspraken met jezelf
 5. Blijf dit proces continue herhalen

1. Kijk met een open blik naar jezelf

Dat is de eerste stap. Zonder oordeel je eigen processen en handelingen bekijken. Wat doe je altijd? Omdat ik weet hoe lastig het is om hier eerlijk en open over te zijn naar jezelf zal ik mijn patronen met je delen.

Enkele van mijn patronen:

 • Wanneer ik met mijn laptop aan het werk moet stuit ik eerst altijd op al mijn social media. Voor ik goed en wel ben opgestart ben ik een half uur verder.
 • Daarna heb ik altijd nog een half uurtje nodig om helemaal in de juiste flow te komen.
 • Als ik tijdens het werken mailtjes en berichtjes binnen krijg wil ik daar gelijk op reageren.
 • Als ik thuis werk en mijn vriendin en zoontje zijn er ook dan vind ik het heerlijk om hen tussendoor even gedag te zeggen en bijvoorbeeld samen een kopje thee te drinken.
 • Ik werk altijd aan heel veel verschillende dingen tegelijk (ook op m’n laptop heb ik meerdere schermen open staan)

Zo kan ik nog wel even door gaan. Je snapt het principe nu vast wel. Let op: Ik vel geen oordelen. Wat ik doe is niet goed of fout. Probeer zelf ook niet te oordelen als je jouw patronen in kaart brengt. Vind je het lastig om zo naar jezelf te kijken? Vraag dan eens aan je partner of een goede vriend of vriendin of die deze oefening samen met jou wil doen. Let op: wederom zonder oordelen! >> Wil je mijn hulp gebruiken om naar je patronen te kijken?

2. Breng in kaart wat je problemen zijn

Nu wordt het lastiger. Vanuit je lijst met patronen ga je bekijken welke acties problemen opleveren. Dat hoeven geen wereldschokkende problemen te zijn, het zijn juist vaak die kleine probleempjes die je als eerste op kan pakken. Wees kritisch naar jezelf!

 • Voor mij is het een probleem dat ik door mijn patronen telkens een uur nodig heb voor ik echt goed aan het werk kom.
 • Het is voor mij ook een probleem dat ik zo snel afgeleid raak door de vele mails, berichten en prikkels die ik binnenkrijg.
 • Het werken aan zoveel verschillende dingen tegelijk levert me soms ook problemen op. Ik krijg weinig zaken volledig af en mijn focus is verdeeld.

Je kunt ook specifiek benoemen wat er géén probleem is:

 • Het is voor mij geen probleem dat ik een half uurtje nodig heb om in de juiste flow te komen.
 • Het is voor mij ook geen probleem dat ik graag tijd doorbreng met mijn vriendin en zoontje. Sterker nog, dat is eigenlijk een doel dat ik nastreef als zzp’er.

“Zie je wat er gebeurt: Vanuit objectieve observatie maak je een scheiding tussen problematisch en niet problematisch gedrag.”

3. Bepaal wat er gebeurt als je niks verandert (benoem de pijn)

Stel dat je gewoon door zou gaan op deze voet. Je blijft dezelfde weg bewandelen als je altijd deed… Wat levert dat je dan op? Dit kan best een moeilijke vraag zijn om te beantwoorden. Dit is namelijk het moment waarop je jezelf voor de gek gaat houden. Het moment waarop je je gedrag gaat goed praten.

“Ah joh, die mailtjes tussendoor kan ik best beantwoorden.” Of nog heftiger: “Mails tussendoor MOET ik beantwoorden, daar haal ik mijn inkomsten uit!”

Zie je hoe sterk dit laatste argument lijkt..

Je kunt dit soort argumenten alleen tegenspreken als je er ook een alternatief tegenover stelt. Dat alternatief kun je ook visualiseren. Als ik die mails tussendoor blijf beantwoorden krijg ik mijn nieuwe training niet op tijd af. Dan wordt het haastwerk en heb ik straks een ontevreden klant.

Krachtig alternatief toch?! Ontevreden klanten wil ik niet! In dat licht is het minder erg als ik mijn mails een paar uurtjes later beantwoord.

4. Maak echte afspraken met jezelf

Nu komt de crux: Je herkent je patronen, je weet wat je problemen zijn en je weet wat er gebeurt als er niets verandert. Er is nu nog maar 1 oplossing! Een logisch vervolg… Je gaat afspraken met jezelf maken!

Echte afspraken zijn concreet en goed te controleren. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin klein. Vergeet niet dat die ideale werknemer (jijzelf) heel sluw is. Als het té moeilijk wordt haakt ie af en verzint ie allerlei excuses waarom het beter is deze afspraken niet na te komen.

Ik ben een half jaar geleden begonnen met deze afspraken met mezelf:

 • Mijn mail check ik nog maar op 1 moment per dag.
 • Alle meldingen op mijn telefoon heb ik uitgezet.
 • Ik blok minimaal 3 uur in mijn agenda als ik op kantoor ga werken zodat ik genoeg tijd over houd om in mijn flow door te werken.
 • Als ik aan een taak begin richt ik me alleen op die taak en doe ik er geen andere dingen naast.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben géén goeroe die alles weet en kan. Absoluut niet zelfs. Ik vind het zelf ook hartstikke lastig. Sterker nog, het lukt me echt niet altijd om me aan mijn eigen afspraken te houden. Maar bekijk het eens zo: Zelfs als ik me maar de helft van de tijd aan mijn afspraken houd, heb ik al zoveel meer bereikt dan voorheen! Dat is precies hetzelfde principe als bij het stellen van bizar hoge doelen die je naar grootse successen zullen leiden. >> Lees hier hoe bizar hoge doelen stellen werkt

5. Blijf dit proces continue herhalen

Als je eenmaal afspraken met jezelf hebt gemaakt ben je nog niet klaar. Het proces van je patronen doorzien en doorbreken is een continue proces dat nooit stopt. Er zijn altijd nieuwe patronen om te bekijken. Ook zul je op een bepaalde manier reageren op je eigen afspraken. Deze reactie is ook een patroon!

Ik heb ondertussen al zo vaak gezegd dat ik zakelijke mail wel tussendoor mag beantwoorden terwijl ik eigenlijk weet dat het gewoon niet werkt.

“En mijn ergste guilty pleasure: Ik ben zó goed in het uitleggen waarom het goed werkt om af en toe een aflevering van een van mijn favoriete series te kijken. Who am I kidding?!”

Toch pas ik mijn afspraken daar ook op aan. Als de afspraak te ingewikkeld lijkt en je er telkens moeite mee hebt kun je dit ook erkennen. Je kijkt dan met een open blik naar jezelf (stap 1). Daarna kun je kijken of het problemen oplevert en wat er gebeurt als je er op deze manier mee blijft omgaan (stap 2 en 3). Als je nu de afspraak aanpast (stap 4) ben je weer rond!

Dit is te doen toch!? Ik weet dat je het kan. Wees niet te streng voor jezelf maar durf jezelf wel aan te spreken, dan gaat het absoluut lukken!

Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw patronen! Laat mij hieronder in het commentaarveld weten wat jouw grootste patroon is en hoe je dat zou willen doorbreken. Wellicht kan ik je helpen en meedenken. Durf te delen!
Ken jij andere zzp’ers die wat aan mijn blog kunnen hebben? Ik zou het heel gaaf vinden als je mijn blog in jouw netwerk deelt.