8 lessen die je van President Trump kunt leren
Naar blog overzicht - 09-11-2016

8 lessen die je van President Trump kunt leren

Donald Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten. In de afgelopen maanden en vooral de afgelopen uren heb ik ontzettend veel mensen gehoord die anti-Trump zijn en die dit een zwarte dag vinden. Ondanks alle negativiteit om Trump heen, komt hij nu toch op de belangrijkste positie van Amerika en misschien wel de wereld te zitten. Hij moet dus wel íets goed gedaan hebben. Daarom nam ik zijn aanpak eens onder de loep en presenteer ik: 8 lessen die je van President Trump kunt leren.

Lessen die voor iedereen werken. Of je nou een lover of een hater bent. Lessen die je niet allemaal even serieus hoeft te nemen maar die wel inzicht geven in het succes van de nieuwe president van de Verenigde Staten…

Roeptoeter en je krijgt aandacht

Donald Trump laat zich overal horen. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Nu denken wij beschaafde mensen vaak dat het beter werkt om weloverwogen beslissingen te maken en doordachte uitspraken te doen, maar dat blijkt dus helemaal niet te werken.

Jezelf duidelijk en onomwonden uitspreken werkt beter. Trump heeft een mening en die laat hij ook aan iedereen horen. Mensen weten daardoor waar ze hem kunnen plaatsen. Ze denken te weten wat ze van hem kunnen verwachten. Zowel de positieve als de negatieve verwachtingen zijn helder. Een stem op Trump geeft meer richting dan een stem op Hilary Clinton. Haar diplomatieke kant werkt voor heel veel mensen, maar voor een nog veel grotere groep schept het onduidelijkheid. De nuance komt als het goed is later wel (in Trumps geval soms helemaal niet).
>Waar sta jij voor en durf je je daar voor uit te spreken?

Het establishment moet echt leren luisteren

Hoewel ieder weldenkend mens de afgelopen maanden heeft laten weten wat voor rare man Trump is en wat voor rare ideeën hij heeft, is het hem toch gelukt het ultieme gelijk te halen. Is het niet juist dat establishment dat overal heeft laten horen dat Trump eigenlijk een gekkie is? En is het niet juist dat establishment dat hun eigen volk niet begrijpt? Voor wie preekt dit establishment? Voor hun eigen achterban? Is dat niet een gevalletje van: “Wij van WC-eend raden WC-eend aan”

Het establishment had veel beter moeten luisteren naar de stem van het volk. En niet alleen luisteren omdat dat zo hoort, maar luisteren en echt laten zien dat je mensen begrijpt. Wat was het echte probleem van de Amerikaanse kiezers en wie heeft daar de best passende oplossing voor geboden volgens deze kiezers?
Clinton was favoriet en mainstream. Het establishment en de pers verwachtte niet dat zij zou verliezen. Hiermee hebben ook zij op hun beurt laten zien dat ze de stemmers niet goed begrijpen.
>Wat wordt nu als gangbaar gezien en wat zijn de onderstromen?

Ga het gewoon doen

Donald Trump begon op een dag gewoon. Hij riep dat het anders moest volgens hem. Hij liet weten wat zijn gedachten waren. Daar haakten mensen op aan. Zo kreeg hij volgers. Hoe meer fans hij kreeg en hoe vaker hij het over het presidentschap had, hoe groter zijn achterban werd. Op een dag liet hij weten dat hij een betere president zou zijn en vanaf toen is het balletje echt gaan rollen. Misschien dat we over 4 jaar echt Kanye West als presidentskandidaat zien… Door het gewoon te gaan doen kom je snel verder.

Tegen alle verwachtingen in won Trump verkiezing na verkiezing en uiteindelijk staat na staat. Hij is het gewoon gaan doen en heeft per stap bekeken waar hij toen uitkwam. Hoe anders is dat dan bij het berekende en uitgestippelde plan van zijn opponent.
>Wat kun je nu al doen om te beginnen?

Leer het waarom kennen

Nadat bekend werd dat Trump de verkiezingen won lieten ontzettend veel mensen zich negatief uit. Alsof het hoort om je te distantieren van een man zoals Trump. Er wordt echter weinig gekeken naar het waarom van zijn overwinning. “Het kan toch niet waar zijn” is een veel gehoorde uitspraak. Maar zeg je daarmee niet eigenlijk: “Het kan toch niet dat zoveel mensen in hem geloven” en daarmee dat je niet gelooft dat mensen het met hem eens zijn. Wederom gaat dit over waarom mensen op Trump hebben gestemd en over het luisteren naar anderen. Je hoeft het niet met deze mensen eens te zijn, maar je kunt hun gevoel niet ontkennen. Dat hebben ze nu helemaal laten zien!
>Weet jij waarom mensen vinden wat ze vinden en doen wat ze doen?

Tegendraadse opvattingen zijn niet cool, maar ze zijn er wel

De mening van Trump wordt als niet gangbaar neergezet. Het is niet cool en zelfs niet in orde om het met hem eens te zijn. Hierdoor spreken mensen zich niet snel in het openbaar uit over deze onderwerpen.
De voorspellingen en zelfs de exit-polls zaten er faliekant naast. Het blijkt dat mensen niet zo snel openlijk laten weten dat ze op Trump stemmen. In Nederland zien we dat ook met Wilders. Iemand in een verdomhoekje plaatsen betekent niet dat deze persoon er niet meer is. Medestanders of fans gaan dan blijkbaar ook van de radar af.
Als er ruimte is voor tegendraadse meningen en je kunt hierover praten komt de dialoog meer op gang.
>Kun je erachter komen wat de dwarsdenkers denken of waarom mensen het eens zijn met niet gangbare oplossingen?

“Mensen lijken het Trump minder te gunnen, zo toont ook Buzzcapture aan”

Autonomie is wat men wil

Mensen hebben het gevoel dat ze het recht weer in eigen hand nemen door op Trump te stemmen. De machteloosheid die ze ervaren leidt dus tot stemmen. Trump heeft het gevoel kunnen geven dat mensen weer verandering kunnen brengen. Trump heeft dus op zijn eigen manier geïnspireerd. Een grote groep mensen heeft nu het idee niks in de melk te brokkelen te hebben. Door hun stem op Trump hopen ze de macht weer naar zichzelf toe te trekken. Ze zoeken naar mogelijkheden om hun eigen verandering te bewerkstelligen. Om hun eigen zaken na te streven en hun eigen pad te bewandelen.
>Hoe kunnen wij mensen het heft weer in eigen handen laten nemen?

Fouten maken kan dus wel

Trump maakte kolossale fuckups en beledigde hele bevolkingsgroepen. Toch kwam hij hier mee weg. Hij werd niet afgerekend op zijn fouten. Hoe kan het dat hij steeds weer weg komt met zijn grote fouten? Mensen herkennen zichzelf eerder in iemand die veel fouten maakt dan in iemand die perfect lijkt te zijn. We weten immers allemaal dat niemand perfect is. Perfectie nastreven zorgt er daarom voor dat mensen eerder op zoek gaan naar de fouten om je daar vervolgens keihard op af te rekenen. Zij die openlijke sufferds of foutenmakers zijn komen met veel meer weg.
>In hoeverre sta jij jezelf toe grote fouten te maken?

Richt je ook op het negatieve

Iedereen heeft het altijd over focussen op het positieve, maar de focus op het negatieve blijkt dus ook aan te slaan. Mensen herkennen zich hierin. Ik ben geen voorstander van focussen op de negatieve kant, maar net doen alsof het negatieve er niet is werkt ook niet. Als je de negatieve kant kunt belichten en duidelijk aangeeft dat je dit wilt oplossen maakt de manier waarop ineens niks meer uit. Kijk maar naar de oplossing van Trump om illegale immigratie tegen te gaan: Een muur langs de grens met Mexico bouwen. Vrijwel iedereen weet dat deze muur er nooit gaat komen, maar het feit dat Trump zich zo duidelijk uitspreekt hierover brengt hem meer stemmen.
>Welk negatief aspect in jouw leven wil jij oplossen?

 

De 8 lessen die je van Donald Trump kunt leren zijn natuurlijk een dikke, vette knipoog, maar de kern van de lessen is zeker wel iets om over na te denken. De vragen die voort komen uit de lessen zijn interessant om voor jezelf te beantwoorden of nog beter: Om samen het gesprek over aan te gaan. Als ik met organisaties werk komen dit soort vragen ook naar voren. Als je het hier vaker met elkaar over hebt voorkom je polarisatie en bevorder je begrip.

Nog even de 8 vragen op een rijtje:

  1. Waar sta jij voor en durf je je daar voor uit te spreken?
  2. Wat wordt nu als gangbaar gezien en wat zijn de onderstromen?
  3. Wat kun je nu al doen om te beginnen?
  4. Weet jij waarom mensen vinden wat ze vinden en doen wat ze doen?
  5. Kun je erachter komen wat de dwarsdenkers denken of waarom mensen het eens zijn met niet gangbare oplossingen?
  6. Hoe kunnen wij mensen het heft weer in eigen handen laten nemen?
  7. In hoeverre sta jij jezelf toe grote fouten te maken?
  8. Welk negatief aspect in jouw leven wil jij oplossen?

 

Ik ben benieuwd wat jouw antwoorden op deze vragen zijn en wat jij hebt geleerd van deze Amerikaanse verkiezingen. Denk je dat onze Nederlandse politici hier nog wat van kunnen leren?

Laat hieronder jouw reactie achter…