Naar blog overzicht - 10-05-2018

3 Inzichten van toffe ondernemers

Ik ontmoet en spreek ontzettend veel inspirerende ondernemers. En van drie van hen, heb ik een aantal tips en inzichten meegenomen die ik graag met jou deel in mijn blog van deze week.

Bekijk de inzichten hieronder in mijn vlog of lees onder de video verder.

  1. Neem vaker beslissingen

Het eerste inzicht komt van Pieter Galliard. Peter heeft een bedrijf 2-BBB waarmee hij medicijnen ontwikkelt. En ik ik mocht hem interviewen voor een avond over failure. Stories about Failure van Gulliver in Leiden.

En tijdens het interview zei hij op een gegeven moment iets wat mij raakte. Iets waarvan ik dacht ‘Dat is het! Dit is waar mensen zich op zouden moeten richten.’ Hetgeen hij zei was:

‘We zouden vaker beslissingen moeten nemen’.

Het gaat dus niet over of je de juiste beslissingen maakt, maar het gaat erom dat je vaker beslissingen maakt. Want dan kun je beter ervaren of iets werkt of niet. En daar weer van leren.

  1. Vier niet je successen, maar je pogingen

Ik was ook te gast bij de Masterclass ‘Verander DNA’ van Maaike Sauerborn en Pepijn Nicolas. Met hun bedrijf Youfacilitate wonnen ze een hele gave internationale prijs voor facilitators. Als bedankje gaven ze een masterclass weg. Ik was te gast bij die Masterclass en ik hoorde eigenlijk twee dingen die ik opvallend vond.

Je weet dat ik ontzettend fan ben van het ‘vieren van successen‘. En ook natuurlijk het ‘vieren van fouten‘. Maar dat vieren van successen roep ik eigenlijk al jaren. Dat we vaker zouden moeten vieren dat iets goed gaat. Maar Pepijn Nicolas zei:

“vier niet je successen, maar vier je pogingen.”

Toen ik hem dit tegen iemand in de napraat hoorde zeggen, begonnen mijn radars direct te werken. Inderdaad, dacht ik, het gaat uiteindelijk om de poging die je onderneemt. En vaak is die poging al een succes. Als je een andere scope krijgt op wat succes is, ga je meer succes ervaren. Maar vier de poging en niet het daadwerkelijke succes. En als je dan een heel groot succes hebt bereikt, is het helemaal een feest natuurlijk, maar kun je nog steeds een poging vieren.

  1. Stop met het zoeken naar consensus

In de Masterclass kwam ook naar voren dat je zou moeten stoppen met zoeken naar consensus. Als je met een hele grote groep samen aan iets werkt gaat er heel veel tijd verloren aan het zoeken naar één universele boodschap, één boodschap en één visie. We vinden het belangrijk dat iedereen het er precies over eens is.

Waarom doen we dat? Want eigenlijk doe ik dit ook heel vaak in de sessies die ik organiseer. Daar gaat gewoon heel veel tijd in zitten. En het zette mij aan het denken. Pepijn en Maaike gaven de tip:

“Zorg dat iedereen de ruimte heeft om er op zijn eigen manier in te staan.”

Iedereen binnen de groep of je team moet zijn eigen doel heel duidelijk hebben. Besteedt dus de tijd die je zou gebruiken om naar consensus te zoeken anders. Gebruik die tijd om helder te krijgen hoe iedereen er persoonlijk instaat. Een algemene consensus wordt veel te vaak een slap aftreksel. Want waarom werkt het niet?

Als je simpelweg alleen een stem geeft voor een uiteindelijke beslissing, kun je gewoon met de meerderheid meegaan. Maar sta je er dan écht achter? Heb je écht je mening gegeven? En maakt dat uit? Ja, wel degelijk. Als je er niet volledig achterstaat, dan wordt de gestemde manier uitgevoerd. Ga dus niet voor de makkelijke manier van stemmen, maar besteedt die tijd liever om als team om samen hard te werken om de best mogelijke beslissing te kiezen.

En dat vond ik een ontzettend mooi inzicht en eentje die ik zeker meer ga gebruiken. Bij mijn workshops LEGO® SERIOUS PLAY® is het horen van alle verschillende invalshoeken en daar naar handelen ook een essentieel onderdeel.

Dus mocht ik binnenkort bij jou op de stoep staan voor een sessie, dan gaan we daar zeker aandacht aan besteden. Kijken naar wat jouw persoonlijke boodschap is en jouw persoonlijke reden. En hoe past die boodschap in het geheel. Een tof inzicht!

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen.