Naar blog overzicht - 27-12-2017

Brainstormen. Voer je ideeën ook echt uit.

Hoe zorg je ervoor dat er ook echt iets gebeurt met de ideeën die jullie hebben bedacht uit bijvoorbeeld een brainstorm? In een eerdere video, had ik het er al over hoe je optimaal brainstormt. Bekijk ook zeker die video als je hem nog niet hebt bekeken. Maar hoe ga je na de brainstorm verder?

Je hebt allemaal gave ideeën, hoe zorg je nou dat er ook iets met die ideeën wordt gedaan? Ik geef je 5 tips over hoe je ervoor kan zorgen dat er ook echt iets met die ideeën wordt gedaan en dat het ook tot een succes leidt.

  • Tip 1. Bepaal als je alle ideeën hebt verzameld, allereerst wat de criteria zijn van een goede oplossing. Heb het er van tevoren met elkaar over.
  • Tip 2. Bespreek goede ideeën met elkaar. Bij de brainstormfase waren we vooral nog oordeelloos bezig. Maar nu gaan we juist een oordeel vormen. Bespreek met elkaar op basis waarvan je dit oordeel vormt. En wat vind je dan van een goed idee? Gooi niet de minder goede ideeën weg of de ideeën waar we het nog niet over eens zijn, maar bewaar ze. Want ze kunnen altijd op een later tijdstip nog van pas komen. Misschien zijn het geen goede ideeën voor deze situatie, maar voor een volgende situatie wellicht wel.
  • Tip 3. Spreek uit en spreek af wie wat gaat doen. Het klinkt heel banaal, maar ga niet weg voordat je dit met elkaar hebt besproken. Spreek ook uit of je hulp nodig hebt. Dus stel, jouw naam wordt achter een actie of een idee gezet. Geef dan ook aan als je het niet alleen redt of dat je bepaalde expertise nodig hebt. Regel dit al al in de vergadering of in de meeting. Vorm een team vormt dat de meeste kans heeft op succes.
  • Tip 4. Kom ook terug op ideeën en acties. En bespreek die met elkaar. Check elkaar en ondersteun elkaar. Als we uit elkaar gaan en we daarna nooit meer wat van elkaar laten horen, dan zijn die ideeën gedoemd om te mislukken. Loop eens een keer bij iemand langs en vraag ‘hey, hoe gaat het met jouw idee?’. Maak een takenlijst, zodat je dat bij diegene kunt checken.
  • Tip 5. Vier ook je succesen. Als iemand een  idee uit de brainstorm heeft uitgevoerd, dan mag je best wel even hierbij stilstaan en blij zijn met elkaar dat het is gelukt. Lukt een idee niet? Ook geen probleem. Leer hiervan en bespreek ook dat met elkaar.
    Waarom werkte dit keer het idee niet,? Wat hebben we de volgende keer nodig om het wel te slagen? Wat hebben we nodig om de volgende keer wel een feestje te kunnen vieren?

Met deze 5 tips ben ik ervan overtuigd dat jullie de ideeën uit de brainstorm tot een succes gaan maken en ze ook daadwerkelijk uit te voeren. Succes ermee!

Wil je meer weten hoe je goed kunt brainstormen? En hoe je je team in actie kunt laten komen? Verandering teweeg kan brengen? Neem dan gerust contact met mij op.

Wil je op de hoogte blijven van mijn vlogs? Ik zet er elke week één online. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en deel het gerust hieronder met anderen.