Projecten portfolio

Hoe wij andere organisaties hielpen met hun vraagstukken…

Vaak vragen mensen ons: “Wat doet Bizar Bijzonder nou eigenlijk?” Nou… Wij helpen mensen en organisaties om in actie te komen om hun dromen te realiseren. Dat kan op persoonlijke basis, maar vaker nog gebeurt dat in teamverband. Teams en organisaties hebben ook droomprojecten die ze al tijden zouden willen uitvoeren. Hieronder heb ik enkele van die droomprojecten beschreven.

Vanwege de soms vertrouwelijke aard van projecten heb ik niet altijd alle details bekend kunnen maken. Mocht je vragen hebben over dit soort opdrachten dan kun je me altijd mailen of bellen. Ik kijk dan graag verder hoe ik jou en jouw organisatie kan helpen bizar bijzondere doelen te bereiken…


Ahold bij bizarbijzonder.nl

Opdracht/Vraag

Ahold ontwikkelde in 2015 een nieuwe visie. De medewerkers van het hoofdkantoor werden tegelijkertijd in nieuwe afdelingen samen gevoegd. Voor alle medewerkers van het hoofdkantoor moest een dag worden georganiseerd waarbij men elkaar beter leerde kennen maar ook de Ahold values (waarden) aan bod zouden komen. Bizarbijzonder.nl (Ruben Klerkx) werd gevraagd om een van deze waarden uit te werken in een creatieve vorm.

ActieTraining Ahold waarden bizarbijzonder.nl

De waarde – gericht zijn op continue verbetering – gaf ons de uitgangspositie om het te hebben over waar het team nu stond en waar ze heen wilden gaan. Vervolgens keken we naar wat er nodig was om daar te komen. Het geheel werd in een levendige metafoor gegoten: Het team ging op reis in hun eigen voortuig (AH-OLD-1) en legde letterlijk de weg naar continue verbetering af terwijl onderweg persoonlijke waarden werden gedeeld.
Alle bevindingen werden op een gigantische landkaart (3 bij 4 meter) ingetekend.

Resultaat

Door de levendige en activerende werkvorm kwam iedereen in actie en aan het woord. Medewerkers leerde elkaar maar ook de visie van Ahold beter kennen. Vanuit het management kwam de feedback terug dat het voor hen ook heel fijn werkte dat ze nu eens van hun medewerkers hoorden hoe zij tegen de veranderingen en plannen aankeken. Ook de ideeën die de medewerkers naar voren brachten konden soms direct worden geïmplementeerd. Deelnemers gaven aan zich naderhand veel meer betrokken te voelen bij het proces. Ook de eensgezindheid groeide doordat iedereen over eenzelfde probleemstelling nadacht. De grote landkaart heeft nog maanden op het hoofdkantoor gehangen als herinnering aan deze dag. Later werden er zelfs nog nieuwe zaken op ingetekend.


 

 Opdracht/Vraag

Binnen ROC Mondriaan zijn 27 scholen met ruim 20.000 studenten en 2000 docenten actief. Voor al deze mensen wil de stafafdeling Onderwijs & Innovatie ondersteuning bieden op het gebied van innovatie. Omdat de term innovatie niet altijd een eenduidige betekenis bleek te hebben ontstond de vraag om hier wat aan te doen. Zouden we met de medewerkers kunnen kijken wat innovatie inhoudt voor ROC Mondriaan en wat ieder hier individueel aan bij kon dragen?

Actie

Om mensen bij elkaar te brengen en in actie te krijgen organiseerden we 2 GameStorms waarbij de deelnemers op speelse wijze inzicht kregen in het verandervraagstuk dat op tafel lag. Vervolgens bedacht iedereen zelf acties om de grootste obstakels te overwinnen. De acties werden in duo’s uitgevoerd en gedurende 3 maanden bijgehouden op een scorebord. Na 3 maanden volgden presentaties en bevindingen van alle teams. Het winnende team ging met de prijs van meest innovatieve team naar huis.

Resultaat

Medewerkers kwamen in actie en kregen inzicht in hun eigen handelen en het effect van hun handelen. Door de motiverende en speelse werkvorm kwamen de medewerkers op een speelse manier met elkaar in contact. Men leerde van elkaar en deelde successen en strubbelingen met elkaar.

Ruben kan door zijn open en enthousiaste aanpak iedereen inspireren. Hij is de belichaming van een positieve levens- en werkhouding, waarmee hij anderen ‘besmet’. Hij weet de klantvraag op een creatieve manier te verdiepen. Hierbij laat hij zien dat hij de vraag achter de vraag weet te achterhalen en zich echt verplaatst in de mensen achter de klantvraag. Voor ons werd dit een GameStorm, zodat we concrete acties voor het stimuleren van een innovatieklimaat konden inzetten. Op een hele natuurlijke manier daagt Ruben mensen uit terwijl de sfeer heel ontspannen blijft. Dit zorgt ervoor dat mensen eigenaarschap ervaren en tegelijkertijd opbouwend samenwerken. 

aldus Heleen Vogelaar – van Tuinen –  Teamleider ROC  Mondriaan Den Haag


 

Camping Bakkum bij bizarbijzonder.nlOpdracht/Vraag

Camping Bakkum ligt in het Noord-Hollands duingebied en is als oudste en grootste camping van Nederland overal bekend. Toch zagen zij eind 2014 dat er veel mensen om en rond de camping wonen die vrijwel nooit op de camping kwamen. Er werd een drempel ervaren om het terrein op te komen. Camping Bakkum wilde meer contact met hun buurtgenoten en tegelijkertijd hun culturele visie meer uitdragen teneinde meer toeristische kampeerders aan te trekken.

Actie

Bakkum Vertelt festival - bizarbijzonder.nlDoor het oppakken van een bestaand concept en dit uit te vergroten konden we snel resultaat boeken. Een jaar eerder hadden we een begin gemaakt aan een verhalenweek. Deze vertelkunsten hebben we als basis genomen en samen uitgewerkt tot een festival. Jonge talentvolle artiesten en grotere namen die op het punt van doorbreken stonden hebben hun opwachting gemaakt. Bij het festival staat nog steeds het vertellen van verhalen centraal met daarbij de toevoeging dat we bestaande gasten meer cultuur wilden bieden en deze culturele festiviteiten ook wilden openstellen voor mensen van buiten de camping.

Resultaat

Een vier-daags theater- en muziekfestival op een centrale plek op de camping waarbij samenwerkingen met campingwinkels en buurtgenoten tot stand kwam. Foodtrucks bemand door kampeerders, theaterprogrammering door partners van de camping en nieuwe samenwerkingen met collectieven van lokale artiesten en kunstenaars (o.a. Young Art en Oerknal Producties). Herkenning en gunfactor bij omwonenden steeg en enquetecijfers op culturele programmering stegen meerdere punten.

Festival Bakkum Vertelt 


De Cultuurschool bij bizarbijzonder.nlOpdracht/Vraag

De Cultuurschool verzorgt kunst- en cultuureducatie voor vrije tijd en onderwijs. Zij werken met een heleboel kunstenaars die worden ingezet op verschillende plekken en projecten. De Cultuurschool wil een krachtig netwerk van kunstenaars opzetten, hen helpen bij het zelfstandig ondernemerschap en zorgen dat de kunstenaars elkaar opzoeken en helpen. Begin 2016 werd ons gevraagd om een dagworkshop te organiseren om deze kunstenaars te inspireren en motiveren om meer samen te gaan doen.

Actie

We ontwikkelden een workshop Communitybuilding waarbij de deelnemers elkaar en De Cultuurschool beter leerden kennen op hun waarden. Centraal thema was het delen en kennen van elkaars doelen om vanuit daar om hulp te kunnen vragen. Vanuit de hulpvraag konden andere deelnemers direct hulp bieden.

Resultaat

Deelnemers ervoeren direct het effect van elkaar helpen. Doordat ze hulpvragen formuleerden vanuit het delen van hun persoonlijke doelen leerden ze elkaar echt beter kennen. Kunstenaars gingen gemotiveerd aan de slag en hebben deze vorm van doelen delen en vragen stellen in hun eigen netwerk kunnen inzetten. De Cultuurschool gaf in evaluatie aan dat het ook fijn was om van hun kunstenaars te horen hoe zij de Cultuurschool zagen. Vooral de verbazing bij de eigenaren van De Cultuurschool dat ze op hun onzekere punten juist heel positief werden beoordeeld was mooi. De workshop communitybuilding zetten we nog geregeld in.


Restaurant Noorderlicht bij bizarbijzonder.nlOpdracht/Vraag

Café-Restaurant Noorderlicht zit al jaren op de NDSM werf in Amsterdam Noord. Ooit begonnen op een leeg stuk werf en inmiddels uitgegroeid tot grote horecagelegenheid. Door de groei ontstond ook de behoefte aan een meer resultaatgerichte aanpak waarbij het gastvrije en unieke aspect niet mocht verdwijnen. Bizarbijzonder.nl werd gevraagd om deze transitie te begeleiden.

Actie

Managementtraject opgezet waarin alle aspecten van leidinggeven aan bod kwamen. Met een focus op feedback geven. Daarnaast een nieuwe Noorderlicht visie ontwikkeld samen met de managers. Deze visie werd tijdens een kick-off sessie gepresenteerd aan alle medewerkers. Tijdens deze sessie werd ook aandacht besteed aan de implementatie en vertaling van de visie.

Resultaat

Gemotiveerde medewerkers en actieve managers die niet meer bang waren om elkaar en anderen aan te spreken op gedrag. Pakkende visie die iedereen kent en die ook aan nieuwe medewerkers wordt meegegeven waardoor meer lijn en continuïteit is ontstaan.